• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Káoszt, gyógyszerhiányt hozhat az ősz

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A gyógyszerpiacot érintő igazi mellékhatások ezután jelentkeznek Brázay André szerint.

Nagy sikerként könyveli el az OEP, a szakállamtitkár az új fixesítési eljárás első eredményét, miszerint közel ötszáz termék – köztük vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek – ára átlagosan 25 százalékkal csökkent. Ez tényleg irigylésre méltó eredmény, ám az árnyoldalról kevés szó esik. Arról, hogy a beteg esetleg később jut hozzá a gyógyszeréhez, mégsem a legolcsóbbat fogja kapni, hiszen a kereskedők és a patikusok nem fognak tudni hirtelen hamarjában ennyire rugalmasan alkalmazkodni az új rendszerhez.

A generikus és innovatív szereket gyártók jelentős árcsökkentéseket nyújtottak be, segítve a kassza betarthatóságát – fogalmazott Brázay André, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének elnöke a Weborvos megkeresésére, de hozzátette: mindez sikerként csak akkor könyvelhető el, ha tartani is tudják a gyártók az általuk benyújtott árcsökkenést. A generikusokat képviselő elnök szerint az egyesületüknél ugyanis nincsenek meggyőződve arról, hogy mindenki biztosítani tudja a vállalt mennyiséget, mert szerintük a szereplők egy része ezt a kikötést nem gondolta végig.

A generikus gyártók is jelezték korábban az OEP-nek, hogy szerintük nem elegendő, ha a preferált referencia ársávban egyetlen termék szerepel, kritériumként egyszázalékos piaci részesedéssel. Álláspontjuk szerint a biztonságos ellátás érdekében három termék bekerülése és hétszázalékos piaci részesedés lett volna indokolt. Ezt az ajánlásukat azonban a jogszabály módosításakor nem vették figyelembe. Helyette viszont beépített a jogszabály alkotója egy védelmi mechanizmust: ha a preferált referencia ársávban lévő termékből nincs elegendő, akkor automatikusan a következő gyógyszer kapja meg ugyanezt a „titulust" s vele együtt a támogatást.

Nagy kérdés Brázay André szerint, hogyan tudják kezelni az érintettek az újonnan előálló helyzetet. Vajon az orvosok rugalmasan át tudják-e állítani betegeiket más gyógyszerre? A betegek képesek-e, akarják-e a váltást? A patikusok és a forgalmazók fel tudnak-e készülni a hektikusabb készletezésre, a gyártók a rugalmasabb előállításra?

Sok kellemetlenség jöhet

Az új rendszerre való átállás ugyanis jelentős kockázatot rejt magában, és nagyon sok kellemetlenséggel járhat minden érintett szereplő és gyógyszert kiváltó beteg számára az elnök szerint. A beteg ugyanis egyik napról a másikra új, preferált gyógyszert kaphat, ami a patikában esetleg éppen nem lesz kapható, mert a gyártó még nem tudta legyártani. A gyógyszerész ugyan kiadhat másik, azonos hatóanyagú terméket (ha az orvos nem jelezte ennek ellenkezőjét), ám az már drágább lesz, így a betegnek többet kell fizetnie érte.

Ráadásul nem rizikó nélküli még az azonos hatóanyagú gyógyszer váltása sem a különböző mellékhatások, a felszívódásbeli különbségek miatt. Vannak olyan gyógyszerkategóriák, főként például az idegrendszeri és onkológiai gyógyszerek, ahol ezek már nem kívánatos, nehezen kezelhető különbségek.

A gyártóknak nagy átállásokat kell végrehajtaniuk, hogy preferált státuszt nyert termékükkel ki tudják szolgálni a betegeket. Beállítják kapacitásaikat, ám kockázatot jelent, hogy fél év múlva az újabb fixesítési eljárás során (fél évente zajlik a fixesítés), lehet, hogy elveszíti termékük a státuszt, és a nyakukon maradhatnak a készletek.

Kivonulás, bezárás?

Nagy piaci átrendeződés is várható. A féléves erőpróbán ugyanis nem tudják, mire (milyen árat) kell célozniuk, hiszen új elemként bevezették a vaklicitet: ez kedvezhet a kis gyártóknak, akik így bekerülnek a körbe és kiszoríthatják akár a nagyokat is. A korábbi gyakorlatban a gyártók láthatták egymás ajánlatait a licitálás során, így virtuális megállapodás születhetett az ajánlattevők között – ennek most vége, hiszen szó szerint „vaktában" kell ígérgetniük.

Aki nem tud alkalmazkodni, az vagy tönkre megy, vagy kivonul az országból. A preferált referencia ársáv okozta lefelé mozgó árspirál mellett a 12-ről 20 százalékra emelt különadó, az orvoslátogatókra kirótt, duplájára növelt díj tovább nehezíti a helyzetet, és nagy hatással lesz a túlélésre.

A nagykereskedők jelentős készleteik miatt a következő egy hónapban megpróbálják leépíteni azokat a termékeket, amelyekről úgy gondolják, hogy a fogyasztásuk csökkenni fog, és felépítik a készletet olyan termékekből, amelyekről úgy gondolják, hogy nagyobb mennyiség fogy majd belőlük. Tehát nagyon nagy hibalehetőségek vannak a készletezésben, hívja fel a figyelmet Brázay André, ráadásul a készletek kieső értékét kompenzáltatni szeretnék a gyártókkal, vagyis megosztani a veszteséget.

Vesztes(éges) patikák

Ők még esetleg kaphatnak kompenzációt, ám a patikusok – és ez a legnagyobb baj – veszteségét senki nem fogja pótolni. A polcon lévő, most még drágább, ám októbertől olcsóbb gyógyszerek kieső ára a patikák vesztesége lesz. Ez tovább nehezíti a nagy adósságot maguk előtt görgető gyógyszertárak helyzetét, és ezzel együtt a betegellátást is ronthatja. Nem fog készletezni ugyanis a patikus, így a beteg nem fogja megkapni a gyógyszerét, csak késéssel, vagy drágábbat kell vennie. Ez már most is előfordul, ám ennek gyakorisága minden bizonnyal növekedni fog.

Bár a gyógyszerkassza fenntarthatóság miatt nem lehetett halogatni a megszorító lépéseket, ám az új rendszerben majdnem hogy csak az állam jár jól a generikus szövetség elnöke szerint, aki úgy látja: az igazi mellékhatásokkal októbertől fog szembesülni minden érintett.

Nagyon jó lenne, ha a következő intézkedések és kasszabeavatkozások előtt az egészségügyi kormányzat több időt és erőt tudna arra szánni, hogy az ipar és más szakmai szereplőkkel egyeztessen, így a „mellékhatásokat" és kockázatokat csökkenteni lehetne a jövőben Brázay André meglátása alapján.

****

Komoly gyógyszerellátási problémákra hívta fel a figyelmet dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyórgyszerészi Kamara alelnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok tegnapi kongresszusán. Mivel a patikák szeptember végéig igyekeznek kifuttatni készleteiket, ám rögtön nem tudják feltölteni azokat, az ellátásban fennakadás jelentkezhet – erre a lakosságnak fel kell készülnie, hogy ne káosszal induljon az új rendszer.