• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kásler beszámolt a hazai onkológiai stratégiáról

Hírek 2020.11.10 Forrás: MTI-OS
Kásler beszámolt a hazai onkológiai stratégiáról

A rákhalálozások száma az elmúlt években a növekvő esetszám ellenére stagnál, sőt, némi csökkenés is megfigyelhető.

Prof. Dr. Kásler Miklós videoüzenetével kezdődött az Európai Rákkelenes Terv című panelbeszélgetés november 9-én a The Economist évente megrendezett onkológiai kerekasztal-beszélgetésén. A miniszter előadásában megosztotta a részvevőkkel a Magyar Rákellenes Program főbb eredményeit, majd a hazai onkológiai hálózat fejlesztésének bemutatása után a közép-kelet-európai országok jövőbeni együttműködésének kiemelt szerepéről is beszélt - adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben.

A miniszter az előadás elején rámutatott: a rák előfordulási aránya Európában világviszonylatban a legmagasabbak között van, előrejelzések szerint 2040-re ez a szám meghaladja majd az évi 5 millió esetet. Az Európai Unió a rák okozta teher európai kezelése érdekében indította útjára a Rákellenes Európai Tervet és az Onkológiai Missziót - mondta, hozzátéve, hogy mindkét programban kiemelt szerep jut a közép-kelet európai régiónak.

Hazánk onkológiai mutatóira kitérve elmondta, hogy Magyarországon évente körülbelül 84.000 új eset van, ami 2030-ra várhatóan eléri majd a 100.000-es esetszámot. A magyarországi tendenciák azonban azt mutatják, hogy a halálozások száma az elmúlt években a növekvő esetszám ellenére stagnál, sőt, némi csökkenés is megfigyelhető. Ez azt mutatja, hogy a kezelések hatékonysága dinamikusan javul - hangsúlyozta.

A miniszter ezt követően bemutatta a magyar Nemzeti Rákellenes Programot, ami 1993-ban kezdődött, és azt a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) és a WHO is elfogadta. Kásler Miklós emlékeztetett: a 2018-ban újonnan elfogadott nemzeti program fő célkitűzése a rák halálozási rátájának 10%-os csökkentése 2030-ig.

A jól szervezett megelőzési programokon kívül kiemelkedően fontosnak nevezte az onkológiai hálózat fejlesztését is, ami elősegíti a rákos betegek kezelésének összehangolását, javítja az onkológiai ellátás hatékonyságát és egyenlő esélyeket kínál valamennyi rákbeteg számára, hogy színvonalas kezelésben részesüljön.

Végezetül bemutatta a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiát, melyet Prof. Dr. Kásler Miklós kezdeményezésére a magyar kormány 2019-ben Budapesten alapított az összefogás és a rák jelentette teher regionális szintű kezelése érdekében. A miniszter kiemelte, az Akadémia jelentős szerepet fog betölteni az onkológiai misszió és az EU Rákellenes Terve célkitűzéseinek a megvalósításában.

Legolvasottabb cikkeink