• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kásler: erős együttműködés az onkológia területén

Egészségpolitika 2021.09.30 Forrás: MTI
Kásler: erős együttműködés az onkológia területén

Erős az együttműködés az orosz onkológiai társaság és a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia között.

Erős és folyamatos a szakmai együttműködés az Orosz Onkológiai Társaság és a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia (CEEAO) között - mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Felidézve a magyar kormány támogatásával - 21 ország részvételével - létrejövő onkológiai akadémia megalakulását, Kásler Miklós jelezte: ezzel a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben olyan jelentős nemzetközi grémium jött lére, amely partnere lehet bármilyen tudományos társaságnak és akadémiának szerte a világban.

Az akadémia számos tudományos eredményre támaszkodhat, és ezzel az együttműködéssel 500 millió ember ellátására nyílik lehetőség, hiszen tevékenysége kiterjed az epidemiológiára, a prevencióra, a korai diagnosztikára, a szűrésre, terápiára, a kutatásra, oktatásra, továbbképzésre, a struktúrák és a nagy klinikai vizsgálatok egyeztetésére - tette hozzá.

Andrej Kaprin, az orosz egészségügyi minisztérium moszkvai Nemzeti Orvosi Kutatási Radiológiai Központjának főigazgatója - aki online vett részt a sajtótájékoztatón - "nagyon bölcs döntésnek" nevezte az onkológiai akadémia létrehozását. Kitért arra: a szervezet nagy szerepet játszott a koronavírus-járvány alatti szakmai kapcsolattartásban is.

Mint mondta, a pandémia előtti személyes találkozókon a meglévő együttműködéseken túl további projekteket sikerült körvonalazni, tárgyalásokat folytattak az onkológiai társaságok vezetőivel, bevonva a FÁK-országok szakmai grémiumait is, továbbá fontos kérdés volt a fiatal onkológusok jelenléti és távoktatása is.

Mátrai Zoltán, a CEEAO elnöke arról beszélt, hogy az együttműködés részeként az akadémia elnökeként vehetett részt a Moszkvában rendezett, a világ egyik legnagyobb, az onkológia teljes spektrumát lefedő szakmai konferencián, valamint két vezető onkológiai központot is meglátogatott.

Beszámolt arról is, hogy az akadémia szervezésében novemberben Budapest ad otthont egy nemzetközi klinikai és alapkutatási, valamint onkológiai hálózatépítést szolgáló szakmai konferenciának, és a tárgyalásokon szó volt egy moszkvai és egy belgrádi CEEAO-iroda megnyitásáról is.

(Nyitókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Mátrai Zoltán, a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia (CEEAO) elnöke megérkezik az Orosz Onkológiai Társaság és a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia közötti együttműködésről tartott sajtótájékoztatóra az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2021. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Legolvasottabb cikkeink