• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kásler Miklós a csoportpraxisokról, bérrendezésről

Egészségpolitika 2022.01.06 Forrás: MTI - OS nyomán
Kásler Miklós a csoportpraxisokról, bérrendezésről

A magyar kormány kiemelt módon támogatja az 5000 fő alatti településeknek az egészségügyi fejlesztését.

Csak az oltás véd az omikron ellen. Az omikron lényegesen gyorsabban terjed, mint a koronavírus korábbi mutációi – mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjú során beszélt a vakcinák hatásosságáról, a magyar egészségügyi rendszer helytállásáról, valamint a januári béremelésekről is.

Kásler Miklós a vakcinák hatásosságával kapcsolatban mindenkit emlékeztetett: a rendelkezésre álló oltóanyagok mind a fertőzés, mind a halálozás ellen komoly védelmet nyújtottak az eddigi hullámok során, ugyanakkora 4 hónappal az első illetve második oltás felvételét követően a védettségi állapot fokozatosan csökkent. Ezért perdöntő jelentősége van a harmadik oltás felvételének – szögezte le a miniszter.

A magyar egészségügy mindegyik hullám esetében helytállt és a legfontosabb beavatkozásokat ellátta Kásler Miklós szerint.

A miniszter vezetésével megalakult az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy az újabb vírusmutánsok tulajdonságát, fertőzőképességét és klinikai tüneteit hazai körülmények között tudják vizsgálni.

A januári béremeléseseket úgy összegezte: januártól 21 százalékkal a szociális ágazatban dolgozók, az ápolónők és nővérek fizetése. 2020-hoz képest az orvosok 2,5-szeresen (az idei, második lépcsőben végrehajtott orvosbérfejlesztés 29 százalékos volt - a szerk.), míg a nővérek 2018-as alapbérhez képest 72 százalékkal többet keresnek - ismertette a miniszter, aki szerint a háziorvosokat bevonásával létrejött csoportpraxisok minőségileg legmagasabb csoportja 100 százalékkal több bevételhez jutott, mint a megelőző évben. (A később megjelent rövid videós nyilatkozata szerint  az orvosok fizetése 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik majd - a szerk.)

A csoportpraxisok fontosságát úgy foglalta össze, hogy ha egy munkacsoportban több orvos dolgozik, többféle képzettséget tudnak a közös diagnosztikába és terápiába berakni. Ennek az előnyeit az a beteg élvezi, aki ott lakik ebben a körzetben– emelte ki a tárcavezető.

A beszélgetés végén Kásler Miklós elmondta: a magyar kormány kiemelt módon támogatja az 5000 fő alatti településeknek az egészségügyi fejlesztését a világjárvány kellős közepén is. Hangsúlyozta: ez a támogatás 2019 és 2021 között 16 milliárd forintot jelentett ezeknek a településeknek.

Legolvasottabb cikkeink