• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Kemoterápia: figyeljünk a szívünkre is!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos
Kemoterápia: figyeljünk a szívünkre is!

Szeretnék elérni, hogy minden onkoteam elé kerülő betegnél legyen kötelező felmérni a beteg kardiológiai státuszát. (Pontosítás)

Sokaknak meglepő lehet, de a rákos betegek kezelése nem csupán az onkológusok feladata. Mivel szinte valamennyi gyógyszeres kezelés toxikus hatású a daganatsejtek mellett a szívre és az érrendszerre is, ezért számolni kell azzal, hogy az egyre nagyobb a túlélési idő miatt van ideje kifejlődni az ehhez kapcsolódó kardiológiai betegségeknek is. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Onkológusok Társasága azért hozta létre az Onkokardiológiai Munkacsoportot, hogy a legújabb eredmények, információk is eljussanak a gyógyító orvosokhoz ebben a határterületi kérdésben és hogy megismertessék őket azzal: miként lehet a kockázatot mérsékelni, milyen kiegészítő terápiára van szükség ahhoz, hogy a kemoterápia is maradéktalanul megvalósuljon, de hosszútávon a szívet is kímélni lehessen - adta hírül az MKT közleményében.

A mai legkorszerűbb daganatellenes gyógyszerek - a klasszikus kemoterápiák éppúgy, mint a célzott onkológiai kezelések - toxikusak, és a szívet is megterhelik. A hatóanyagok pusztítják a ráksejteket, ám ezzel együtt sajnos káros hatást fejthetnek ki az érrendszerre is. Kihathatnak a vérnyomásra, károsíthatják a szívizmot, szívritmuszavarokat okozhatnak, felgyorsíthatják az érelmeszesedést. Mindez károsíthatja a szívizmot és a burkot, a billentyűket, valamint a szív ereit. A kezelésnek lehetnek akut, azonnali, közép és akár 10 év múlva jelentkező hatásai is – melyeket meg kell próbálni elkerülni.

– Ma már bizonyos daganatos, például emlőrákos betegek 63 százalékánál öt éven túli a túlélés. Akik meghalnak, azok közül többen vesztik életüket a kezelés okozta szív-és érrendszeri szövődmény következtében, mint a rák (vagy annak visszatérése) miatt. Nagyon fontos leszögezni, hogy nem az a cél, hogy a beteg ne kapjon kemoterápiát. Mindig a rák elleni küzdelem az elsődleges, hiszen a rosszindulatú daganat az életet veszélyezteti.

A mindent felülíró feladat tehát túlélni a rákot – ám minél jobb egészségi állapotban. A kezelések mellékhatásai miatt nem megrettenni kell, netán visszautasítani a terápiát, hanem a kockázatok ismeretében tudatosan mérsékelni a szövődmények veszélyét. A kardiológiai mellékhatások éppen azért fordulnak elő manapság nagyobb számban, mert egyre hatékonyabbak az onkológiai kezelések.

Amíg néhány évtizede nem álltak rendelkezésre hatásos terápiák, esélye sem volt a betegeknek hosszabb távú mellékhatásokra, mert meghaltak azelőtt, hogy azok kialakulhattak volna. Viszont ahogyan nő a gyógyultak és a betegséget hosszan túlélők aránya, úgy jelentkeznek azok a mellékhatások, amelyekkel évek vagy évtizedek elteltével kell szembenézni, s visszavezethetők az egykori daganatellenes kezelésekre" – mondja dr. Nagy András Csaba kardiológus, a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház I. Belgyógyászati-Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

„Rengeteg vizsgálat készült már ebben a témában, egyes terápiák akár az alkalmazásuk 28-30 százalékában is okoznak szív- és érrendszeri problémákat, amikre komolyan figyelni kell. Már a kezelés megkezdése előtt fontos a kockázatok felmérése, azokat figyelembe véve kell kiválasztani a megfelelő terápiát, majd, ha indokolt, szükséges a szigorú kontroll is.

Ha már az onkológusok, a háziorvosok gondolkodásának része lesz, hogy erre figyelni kell, az már egy nagy előrelépés" - hangsúlyozza a főorvos. A Magyar Kardiológusok Társasága is éppen ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos a kockázatelemzés és az ellenőrzés. Szeretnék elérni, hogy minden onkoteam elé kerülő betegnél legyen kötelező felmérni a beteg kardiológiai státuszát, rizikófaktorait. Ha a kezelőorvosnak ezek az információk a kezdetektől rendelkezésére állnak, pontosan követheti páciensei kardiológiai állapotát. A személyre szabott kockázati elemzés nyomán a kardiológiai mellékhatásokkal fenyegető terápiák elindításával akár párhuzamosan megkezdhetnek olyan támogató (szupportív) kezelést is, amely révén a késői szív- és érrendszeri szövődményeket meg tudják előzni, vagy képesek lehetnek azokat visszafordítani! - áll a közleményben.

x  x  x

Pontosítás a 2018. február 13-án megjelent sajtóközleményünk „Kemtoterápia: figyeljünk a szívünkre" című cikkhez:

Az onkológiai kezelések hatása a szív-és érrendszerre témájú cikkben olyan állítások jelentek meg, amik a betegek és laikusok számára félreérthetőek, és ezzel súlyos következménnyel járhatnak a daganatos betegek kezelésének elfogadásában.
Nagyon fontosnak tartom leszögezni, hogy a daganatellenes kezelések onkológusok által javasolt formái a beteg életét mentik meg. Ezek a korszerű szerek és eljárások olyan mellékhatásokkal rendelkeznek, amelyek ismertek és uralhatóak. Ezért nagyon fontos az onkológus és a beteg közötti együttműködés.

A különböző kései szív- és érrendszeri hatások megelőzése érdekében igen szoros együttműködés van az onkológus és kardiológus között is. Minden onkológiai centrumban elérhető a magas szintű kardiológiai diagnosztika, amivel ezek a mellékhatások időben felismerhetőek és kezelhetők.

Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy hazánkban a daganatos betegek biztonsággal kaphatják meg a kezelésüket!

Dr. Nagy András Csaba
Osztályvezető főorvos
Uzsoki Utcai Kórház
I.sz. Belgyógyászati és Kardiológiai Osztály

Legolvasottabb cikkeink