• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kérdezz, felelek - törvényben garantált betegjogok

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Bár a törvény lehetőséget ad, az orvosok nem szívesen vállalják, hogy az első diagnózist felállító kollégájukat felülbírálják.

Hiába az egyre több, főleg a világhálón fellelhető információ, a betegek többségének alig van tudomása arról, milyen jogai is vannak az ellátása során. Például azt szinte senki nem tudja, hogy ha elégedetlen a vizsgálattal, vitatja a diagnózist, vagy a terápiát, joga van egy ingyenes második orvosi vizsgálatra. Erről, az egészségügyi törvényben is rögzített lehetőségről tartott kerekasztal beszélgetést kedden a 25. évét ünneplő Magyar Rákellenes Liga.

Még mindig nem tartunk ott, hogy az egészségügy szolgáltatás alapú legyen. A betegek nagyon kiszolgáltatottak, nincsenek tisztában a jogaikkal, nincs szaktudásuk, de hiteles információik sem, mégis félnek kérdezni, félnek vitatni az orvosi véleményt – mondta dr. Bencze Rita betegjogi és önrendelkezési jogi szakértő a fórumon. Több felmérés is igazolta, hogy bár többen állították, ismerik a jogaikat, valójában jó, ha hármat fel tudtak sorolni.

Pedig számos olyan betegjog létezik, amelyet az egészségbiztosítási törvény garantál. Ilyen például a szabad orvos- és intézmény választás joga, amely a tapasztalatok szerint nem nagyon működik. Pedig 2007. óta még az egészségügyi intézmények recepcióján tájékoztatásul a szabad orvos választás lehetőségét ki is kellene írni. Bencze Rita szerint persze az is szabály, hogy a területen kívülről érkezett beteg ellátása nem veszélyeztetheti a területről érkezőkét.

Szintén jogszabály írja elő, hogy a betegnek hozzá kell járulnia a terápiához, ezt invazív beavatkozáskor írásban kell megtennie. Ahhoz viszont, hogy a beteg felelősen dönthessen, teljes körű tájékoztatást kell kapnia, például arról is, hogy a javasolt gyógymódon kívül van-e másik, mondjuk kevesebb mellékhatással. A tájékoztatáshoz való jog is szerepel a törvényben, eszerint érthetően – nem latinul - el kell mondani a betegnek többek között a beavatkozás, a vizsgálatok és ezek elmaradásának kockázatait. Joga van, sőt ajánlott is a betegnek kérdezni, ha valamit nem ért, és az orvos nem hivatkozhat az időhiányra, ha nem akar válaszolni. Pedig a szakember szerint legtöbbször ez a helyzet, sőt a kötelező írásos beleegyezésnél is gyakran egy kipontozott lapot íratnak alá a beteggel.

A legkevésbé ismert betegjog a második orvosi vizsgálat joga, tehát az, amikor a páciens vitatja az első diagnózist, nem ért egyet az ajánlott terápiával és új vizsgálatot kér. Bencze Rita szerint egyébként feltehetően azok sem kérnek másodvéleményt, akik tudnak erről a lehetőségről, mert félnek, tartanak az orvosoktól. Az orvosok sem szívesen hirdetik ezt a lehetőséget, gyakran presztízskérdést csinálnak a másodvéleményből. A szakember egy példát is elmondott: egy édesanya Dániában talált csak orvost, aki fia leletei alapján másodvéleményt mondott a gyerek állapotáról. Az itthoni szakorvosok közül ugyanis senki nem vállalta, hogy az első diagnózist felállító orvost felülbírálja.

Pedig itthon is léteznek már alternatív lehetőségek. Egy internetes portál például néhány ezer forintért a közreműködő orvosok segítségével a leletek alapján megküldi a másodvéleményt. Hét orvos dolgozik a portálnak, de Bencze Rita szerint nincs igazán kihasználva a kapacitásuk. Összehasonlításként Barcelonában egy hasonló másodvéleményt adó cég ötezer orvost foglalkoztat. A magyar betegek viszont sokallják a néhány ezer forintot és zavarja őket, hogy személyesen nem találkoznak a másodvéleményt felállító orvosokkal. „Kell a betegeknek a fehér köpeny és a gyógyszerszag!" – tette hozzá a szakember.

Nagyon leterheltek az orvosok, ráadásul az országban hihetetlenül egyenetlenek a diagnosztikai és más egészségügyi ellátással kapcsolatos lehetőségek – mondta dr. Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa a kerekasztal beszélhetésen. Sok helyen se megfelelő eszköz, se elég szakember, vagy team nincs meg ahhoz, hogy felelős másodvéleményt állítson fel. Ráadásul egy valóban megalapozott második orvosi vizsgálat legalább 30-40 perc, miközben a folyosón rengeteg az első vizsgálatra váró páciens. Tehát elvben van szabad orvosválasztás, második orvosi vizsgálat, de a körülmények eléggé megnehezítik ezeket a szabályokat betartani. „A betegeket viszont arra bíztatom, hogy kérdezzenek, kérdezzenek!" – fűzte hozzá a főorvos.