• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két új orvosszakma is létrejön a fejlesztéssel

Egészségpolitika Forrás: MTI - Weborvos

14 milliárd forintból fejlesztik a sürgősségi gyermekellátást, lesz épületfejlesztés, műszerbeszerzés is. Az ÁEEK a részletekről.

Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Balog Zoltán azt mondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából végrehajtandó fejlesztések során rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés, műszerbeszerzés is.

A fejlesztések révén egyedülálló módon két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia. A programba öt vidéki - a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi - gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik - tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról, évente félmillió gyermeket érint valamilyen baleseti sérülés, a budapesti Heim Pál Gyermekkórházzal - mint országos központtal - együtt a vidéki központok évente százezer gyermeket látnak el. Mint mondta, azt szeretnék, ha 2020-ra létrejönnének az ellátóhelyek, illetve azok országos rendszere, amelyhez a teljes képzési rendszer megújítása is tartozik.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a program során jelentős infrastrukturális fejlesztés, valamint gép- és műszerbeszerzés is lesz, a fejlesztésektől azt várják, hogy a definitív ellátás a lehetőség szerint 1,5 órán belül megtörténhessen.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató-főorvosa közölte, hogy a program indulásával jelentős szakmai munka is kezdetét veszi. A cél az, hogy egy balesetet szenvedett gyermek a lehető leghamarabb a legmagasabb szintű ellátást kapja az ország bármely részében - tette hozzá.

Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer
A 14 milliárd forint összköltségű, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumvezetésével, a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részvételével megvalósítandó projekt európai uniós támogatással 2020-ra kialakítja a gyermek traumatológiai és gyermek sürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat - írt a részletekről az ÁEEK.

Az ország gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológiai csúcsintézménye Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban fog felépülni, az öt regionális országos alcentrum pedig Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon lesz. A jelentős infrastruktúra fejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva meghatározásra kerül, hogy milyen esetben, melyik intézménynek mi a feladata.

Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan fog működni a betegirányítás gyorsasága érdekében. Az ország bármely pontjáról egy rendkívül súlyosan sérült gyermek 90 percen belül hozzájuthat az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz.

Legolvasottabb cikkeink