• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kevés a háziorvos, hát még, ha a kórházakba parancsolják őket

Lapszemle 2021.03.30 Forrás: 168.hu
Kevés a háziorvos, hát még, ha a kórházakba parancsolják őket

A 60 év feletti háziorvosok aránya meghaladja a 40 százalékot, s nem ritka, hogy egyes doktorok 80 évesen, vagy még idősebben is dolgoznak.

Nem tudni, hány háziorvost irányítottak át eddig kórházakba, de a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint egyet sem kellene, mert ezzel nemcsak az oltások beadása lassulna, hanem félő, hogy még több covidos beteg kerülne kórházba - írta a 168.hu.

„Néhány száz olyan, egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvos kolléga jöhet szóba, akit kirendelhetnek kórházakba, de mivel gyakorlatilag nincs olyan háziorvosi praxis, amely ne venne részt az oltási programban, a védőoltási és az alapellátási tevékenység sérelme nélkül a kirendelésük nehezen lenne elképzelhető” - mondta a 168.hu-nak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvosokra most abban is komoly szerep hárul, hogy a covidos betegek kórházi beáramlását csökkentsék az időben felismert fertőzéssel, amellyel első körben ők találkoznak a praxisukban. Elismerte, hogy a kórházakban dolgozók leterheltek és szükség lenne átcsoportosításra, de „hiba lenne háziorvosokat kirendelni”, ő inkább a szakrendeléseken dolgozók bevonását javasolná.

Hasonlóan vélekedik a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke is. Szabad Zoltán a 168.hu-nak a kormányfő által említett tartalékokról például azt mondta: „Nem látunk bele az egészségügyi kormányzat kártyáiba, és bár papíron létre lehet hozni akár 5000 lélegeztetőgépes ágyat, megfelelő szakszemélyzet és odafigyelés híján eljön az a pont, ahol a limitált humánerőforrást olyan mértékben hígítjuk fel nem intenzíves képzettségű és tapasztalatú dolgozókkal, hogy az ezen ágyakon kezelt betegek mortalitása elfogadhatatlanul magas lesz. Ezen a ponton túl már egyetlen ilyen ágyat sem lehet intenzív ágynak nevezni.”

Egyre nagyobb teher hárul tehát a háziorvosokra, miközben egyre kevesebben vannak. Hiányuk már több megyében krónikussá vált. Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb, március 1-i adatai szerint 510 tartósan betöltetlen háziorvosi, és további 225 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van Magyarországon. Az éppen aktuálisan betöltetlen praxisok száma ennél is több, mert a tartósan betöltetlen kategória azokat a körzeteket jelöli, ahol legalább fél éve nincs állandó orvos – a legnagyobb arányban a vegyes praxisokból hiányzik körzeti orvos, aztán felnőtt háziorvosból, végül gyermek háziorvosból van hiány.

A háziorvoshiány az ország több, mint 400 települését – jellemzően 6-800 fős, kis betegszámú praxisokat – vagy fővárosi kerületét érinti, ami a mintegy 3200 önkormányzatnak 12,5 százaléka. Összességében mintegy 400 ezer embernek jelenleg nincs állandó háziorvosa Magyarországon, így sokaknak receptírásért, táppénzre vételért, vagy egy-egy akut rosszullét miatt 10-20 kilométert is utazni kell a lakóhelyükről, ha intéznivalójukat, egészségügyi problémájukat nem tudják a helyettesítő orvos érkezéséhez igazítani. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink