• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Kevesebb a kórházi járvány

Lapszemle 2018.12.22 Forrás: www.magyarhirlap.hu
Kevesebb a kórházi járvány

Az ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága a hazai kórházak esetében négy százalék, míg az európai átlag 5,9 százalék.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága a hazai fekvőbeteg-ellátó intézményeknél négy százalék, míg az európai átlag csaknem hat százalék. Évente harmincháromezer ember hal meg Európában olyan fertőzésekben, amelyeket az anti­biotikumok nagy részének ellenálló polirezisztens baktériumok okoznak. Tíz százalékkal csökkent 2015 óta Magyarországon a kórházi járványok száma, és kevesebben is betegedtek meg járvány következtében - írja a magyarhirlap.hu.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által koordinált vizsgálat szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága a hazai aktív ellátást végző kórházak esetében négy százalék, míg az európai átlag 5,9 százalék. 

Egy, az Országgyűlés honlapjára kikerült írásbeli válaszból kiderült, hogy 2015 óta tíz százalékkal csökkent a kórházi járványok száma, az egyik leggyakoribb fertőzés, a Clostridium difficile baktérium által okozott megbetegedések előfordulása pedig a finn és a német adatoknál is alacsonyabb. A 2017. évi kórházi fertőzésekről szóló jelentés szerint tavalyelőtthöz képest jelentősen csökkent az egészségügyi ellátáshoz köthető járványokban megbetegedettek száma.

A kórházi fertőzések csökkentésére és megelőzésére október 1-jétől komplex intézkedési csomag lépett hatályba, amelynek főbb elemei például az alkoholos kézfertőtlenítő szerek és adagolók biztosítása a betegellátási pontokon, illetve a négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés megelőzésére szolgáló ellátási csomag bevezetése. Az intézkedéseket részletező dokumentum kitér arra is, hogy szükséges megerősíteni az Országos Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság, valamint az Intézményi Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság feladatait. 

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink