• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ki lesz, ki legyen Zombor Gábor utódja?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Újabb jelölések érkeztek az olvasóktól, Rácz Jenőre adná voksát egy vidéki háziorvos. (Folyamatos frissítéssel)

Bár Lázár János csütörtökön még kizártnak tartotta, hogy az egyszer már Szócska utódjaként is emlegetett Sonkodi Balázs legyen az új egészségügyi államtitkár, természetesen megindultak a remények és félelmek keltette találgatások az államtitkári szék utódlásáról. Pesti Imre neve is felvetődött, a nol.hu-n és a Pesti Imre Hírportálon, ő kész elgondolkodni a felkérésen, amint az megérkezik (!?). Az index forrásai szerint Mikola István ismét kész lenne vezetni az egészségügyi tárcát, de ezt csak egy önálló tárca élén, miniszteri funkcióban vállalná.

Egy másik potenciális jelölt, a sajtóinformációk szerint Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Krház főigazgatója, aki a népszavának azt válaszolta: "hivatalos megkeresés nem történt. A jelenlegi munkámat és munkahelyemet nagyon szeretem, pozícióm abszolút kielégít. Őszintén szólva nem tervezek politikai, vagy szakmapolitikai szerepvállalást. Mint ahogy eddig is, ezután is rendelkezésre állok bármilyen szakmai kérdésben, de csak az Uzsoki főigazgatójaként, a kórházszövetség elnökségi tagjaként."

A Medical Online szerint Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, "s bármily meglepő, állítólag még Rácz Jenő is szóba jött". Mellettük felbukkan Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosának lehetséges jelölése - írták.

A Népszavának nyilatkozó Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint "csak olyan vezető jöhet szóba, akit a Fidesz és a miniszterelnök mellett a szakma is elfogad. Szerinte Mikola István lenne a legalkalmasabb jelölt, mert képes lenne bebizonyítani, hogy miért van szükség többletforrásra és emellett jó viszonyt ápol a miniszterelnökkel. Hasonló helyzetben lehet Pesti Imre is, mindkettőjüknek kellő irányítási tapasztalatuk van."

Felhívásunkra már jelentkező is akadt: egy szolnoki érsebész főorvos, dr. Kiss Attila szombaton azt írta "Én képes lennék a feladat ellátására". Ha az államtitkári munkához kell elszántság (vágni), precizitás (varrni), állóképesség és mérhetetlen türelem, no az egy érsebésznél bizonyára meg van.

Újabb tipp érkezett (08.31), ezúttal magát megnevezni nem kívánó forrásunktól, aki szerint újra komoly esélyesnek számít Velkey György, a Magyar Kórházszövetség jelenlegi elnöke, a Bethesda kórház főigazgatója. Ez persze nem véletlen, hiszen a mostani kormány alakulásakor is felvetődött az elnök Szócska Miklós utódaként. Emlékeznek még? Balog listáján: Szócska, Zombor, Velkey... Ugynakkor az is terjed az ágazatban, hogy Velkey nem volt ott a castingon, mert 1. nem hívták, 2. hívták, de nem vállalná.

Olvasónk ötlete szerint, ha Lázár János ereje és szava döntő a kérdésben, akkor Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje lehetne várományosa az államtitkári feladatnak. A jelöléséből azonban nem derült ki, támogatná vagy inkább félné a saját ötletét.

Beneda, Bedros, Bodnár - íme az új nevek az eddigiek mellett, ezúttal a Pesti Srácok latolgatta (09.10) a lehetséges befutókat és már azt is tudni vélte, hogy kik nem vállalták a felkérést: Vályi-Nagy István, Ónodi-Szűcs Zoltán és Szentes Tamás van ezen a lsitán.

Bár azt nem tudni, hogy a felvetődött készletet vagy annál nagyobb merítést vett figyelembe olvasónk, de álláspontja egyértelmű: "Csak a Sonkodi NE legyen - írta felhívásunkra.

A legfrissebb (09.11) olvasói hozzászólások szerint: "Hazánkban jelenleg csak egy orvos van aki alkalmas az egészségügy vezetésére: Mikola István és természetesen miniszteri rangban". Másik olvasónk viszont úgy véli, az alkalmas jelölt Rácz Jenő kórházfőigazgató, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke lehet, aki mellesleg 2004-től már volt egészségügyi miniszter is.

Dr. Kökény Mihály (szintén volt egészségügyi miniszter) a Népszavában maga is Mikola mellett teszi le a voksát, és el is magyarázza, hogy az alkalmas szakember miért nem lesz Zombor Gábor utóda.

09. 17-én újabb jelölés érkezett: "Mint 45 éve a szakmában dolgozó haziorvos dr. Rácz Jenőt, a veszprémi Cholnoki Ferenc Kórház igazgató főorvosát tartom legrátermettebb utódjának. Volt egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ismeri az egészségügyi intézmények (kórházak, klinikák, szakrendelők) aktuális problémáit, a területen dolgozók gondjait, a megoldás aktuális lehetőségeit. Szurkolok neki" - írta olvasónk.

Egy másik olvasónkban a 17-i lapszemle alapján született megérzés szerint dr. Szentes Tamás, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyettes vezetője jó esélyekkel indulna, mert nyilatkozata alapján van koncepciója az alapellátás reformjára és beosztása is alátámasztja, hogy politikailag is megbízható.

Beneda Attila helyettes államtitkárnak áll a zászló, aki az utóbbi hetekben szép csendben már működteti is a hivatalt, csak még kinevezése nincs róla - írta a 18-i Népszava, több informátorra hivatkozva.

Alig múlik el nap Mikola István jelölése nélkül, 18-án is érkezett egy olvasói levél, amely szerint ő volna a jó választás, de miniszteri rangban!

"A mai Magyarországon bárki szóba jöhet, de szakmailag úgy ítélem meg, hogy csak olyan szakemberek lehetnének Államtitkárok akik Egészségpolitikai szakértői végzettséggel rendelkeznek és / vagy nagy rálátásuk van az egészségügyre. Ilyenek az OTH dolgozói és a kórház fenntartónál (ÁEEK) dolgozók. Lehet kinevezni bárkit ha bábu kell, de ha szabadkezet adnának valakinek, aki pártatlan, én csakis az OEP-től, ÁEEK-tól vagy az OTH-tól tudok elképzelni valakit. Na meg magamat :-) - írta olvasónk 21-én.


Kedves Olvasók, ha van tippjük vagy jelöltjük, írják meg nekünk, kit tudnának/szeretnének/félnének Zombor Gábor helyén elképzelni a közeljövőben. Címünk: szerkesztoseg@weborvos.hu (legutóbbi frissítés 09.08)