• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kibertámadás érte a regisztrációs ellenőrző honlapot

Egészségpolitika 2021.03.26 Forrás: MTI
Kibertámadás érte a regisztrációs ellenőrző honlapot

Április elején kezdik meg a köznevelésben dolgozó, már regisztrált pedagógusok kampányoltását.

A még mindig folyamatosan növekvő járványügyi adatok indokolják a szigorú védelmi intézkedések fenntartását - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kifejtette, átlépte a kétszázezret az aktív fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 11 265 új megbetegedést regisztráltak, és 11 823-an vannak kórházban a vírus brit variánsa miatt. Az előző napon 275-en vesztették életüket a fertőzés szövődményei miatt, lélegeztetőgépen 1480-an vannak.

Úgy fogalmazott: "heroikus a küzdelem az egészségügyi intézményekben, megfeszített a munka az oltópontokon és a háziorvosoknál", egyre jobban fáradnak az ott dolgozók. Hozzátette: a lakosság úgy tud segíteni, ha a "megfertőződés lehetőségét is elkerüli".

Müller Cecília elmondta, nemzetközi tapasztalatok és tudományos ajánlások alapján Magyarországon is megfogalmaztak egy iránymutatást a várandós nők számára, miszerint nekik a Pfizer- és a Moderna-vakcinát javasolják, de szigorúan csak egyéni mérlegelés alapján és az orvosi (nőgyógyász, háziorvos és oltóorvos) konzultáció után.

Ezzel kapcsolatban elmondta, a szóba jöhető két mRNS alapú oltás első dózisát a terhesség 12. hete után, a második dózist a szülést követően veheti fel a kismama.

Müller Cecília jelezte, ugyan a várandósok oltása kapcsán még tartanak a klinikai vizsgálatok, azonban a tudományos tapasztalatok alapján elmondható: eddig nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendelleneség a beadott oltások után.

Kitért arra, hogy az úgynevezett vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt a kismamákra, de ezekkel kapcsolatban kevesebb a tapasztalat.

Az országos tisztifőorvos arra kérte a gyermeket várókat, hogy akik oltást szeretnének, regisztráljanak, majd ezt követően vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal. Jelezte, az infektológiai és a szülészeti, nőgyógyászati szakmai kollégium módszertani levelét és ajánlását eljuttatják az oltópontokra és a háziorvosokhoz is.

Müller Cecília arról is szólt, hogy eddig 1 millió 803 ezren kapták meg valamelyik oltás első adagját, és 596 662-en a második dózist. Ez - mondta - rendkívüli teljesítmény az oltópontokon dolgozóktól és a háziorvosoktól.

Elmondta azt is, hogy a 65 felettiek 71 százaléka kapott már védőoltást, a magyar lakosság 17,9 százaléka oltott. Ezt az arányt szeretnénk növelni annak függvényében, hogyan érkeznek a vakcinák.

Jelezte, csütörtökön AstraZeneca-vakcinából a várt 190 ezer helyett mindössze 21 600 adag érkezett Magyarországra, a várt mennyiség 11 százaléka.

"Szükség van minden hatásos és biztonságos vakcinára, és nagyon örülök annak, hogy egyre szélesebb körben tudunk (oltási) lehetőséget biztosítani a kockázati csoportoknak, a védekezésben résztvevőknek és immáron a pedagógusoknak is" - fogalmazott.

A húsvéti ünnepek előtti bevásárlással kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy még figyelmesebben és fegyelmezettebben menjen vásárolni. Lehetőség szerint bevásárlólistával, céltudatosan induljanak el vásárolni, kerüljék a zsúfolt helyeket, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és a sorban állásnál tartsák be a kötelező távolságot. Hazaérve lehetőleg már elmosva, áttörölve rakják el a megvásárolt termékeket.

Kirándulásnál lehetőség szerint kerülni kell a frekventált, mindenki által kedvelt kirándulóhelyeket, olyan terepet érdemes választani, ahol kevesebben vannak - javasolta.

Müller Cecília kiemelte, meg kell tartani a fegyelmezettségünket, mert e nélkül hatástalanná válhatnak azok a korlátozásokat, amelyeket eddig ki kellett bírni.

Április elején kezdik meg a köznevelésben dolgozó már regisztrált pedagógusok oltását
Április első napjaiban kezdik meg a mintegy 82 ezer, az oltásra március 24-éig regisztrált általános iskolai, gimnáziumi és óvodapedagógus kampányszerű oltási akcióját - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán elmondta, az oltások első körére jogosultak a jövő hét elején kapják meg az oltásra behívó sms-t, és a tervek szerint csütörtökön, pénteken, illetve esetenként szombaton kapják meg a védőoltásokat a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópontokon.

A második körben a március 24-éig nem regisztrált, de március 29-én éjfélig regisztráló, köznevelésben dolgozók, valamint a regisztrált, szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók következnek. Aki még nem tette, március 29-én éjfélig mindenképpen regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon - várhatóan a húsvét utáni napokban, szintén a kórházi oltópontokon kaphatják majd meg az oltást - tette hozzá.

Hangsúlyozta, azok a pedagógusok és dolgozók, akik az sms-ben küldött időpontra nem tudnak megjelenni, későbbi alkalommal kerülnek sorra.

Maruzsa Zoltán arra kérte a regisztrálókat, hogy adataikat, telefonszámukat és lakcímüket pontosan adják meg az internetes felületen. A regisztráció szükségességéről a köznevelési információs rendszeren és a Kréta-rendszeren keresztül is értesítést küldenek valamennyi pedagógusnak.

Beszámolt arról, hogy a 102 ezer pedagógus 55 százaléka, vagyis az aktív állomány alig több mint fele élt a regisztráció lehetőségével, közülük 20 ezren már megkapták az oltást.

Az államtitkár hangsúlyozta, azt, aki egy hónap múlva gondolja meg magát és akkor regisztrál, nem tudják majd soron kívül, ebben a kampányszerű akcióban beoltani, ezért "most van itt az idő", hétfő éjfélig van nyitva ez a lehetőség.

Mint mondta, az alkalmazottak adatbázisait össze kell vetni a regisztrációs felületen megadott adatbázissal, a frissítésük az intézményvezetők segítségével már elkezdődött. A folyamat során az intézmények egyéb dolgozóinak taj-számát is rögzítik a rendszerben, mivel róluk alapesetben nem vezetnek nyilvántartást. Ezzel a lehetőséggel tavaly november óta már tízezres nagyságrendben éltek a köznevelési és szakképzési intézmények - tette hozzá.

Megjegyezte, az oltási akció előkészítéséért ezen a hétvégén az Oktatási Hivatal érintett rendszerét leállítják, de hétfőn már ismét fel lehet tölteni ezeket az adatokat.

Kibertámadás érte az oltási regisztráció lekérdezését szolgáló honlapot
Terheléses támadás érte az oltásregisztráció lakossági lekérdezését szolgáló honlapot, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) üzemeltet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, hogy a csütörtök délelőtt indított weboldalt (vakcinareg.neak.gov.hu) több mint 600 ezer rosszindulatú kibertámadás érte már az első napon, a honlap elérése ezért akadozott bizonyos időszakokban. A támadás miatt a Neak feljelentést tesz a Nemzeti Nyomozó Irodánál - fűzte hozzá.

A rendőrök csütörtökön közterületen 547 ember ellen intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, közülük 151-et figyelmeztettek, 215-öt megbírságoltak, 181-et feljelentettek - közölte Kiss Róbert. A rendőröknek a járványügyi intézkedések bevezetése óta 39 271 alkalommal kellett intézkedniük a maszkviselési szabályok megszegése miatt.

Tömegközlekedési eszközökön, illetve megállóikban 29, míg üzletekben nyolc emberrel szemben kellett fellépniük csütörtökön - tette hozzá.Az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma csütörtökön jelentősen, 8288-cal, 58 667-re emelkedett.

(Nyitókép: Egy férfit beoltani készülnek a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. március 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink