• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kínai orvoslás: az orvoskamara állásfoglalása

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Halassza el a parlament a végszavazást, alapos szakmai mérlegelésre van szükség.

A parlamenti végszavazás előtt álló egészségügyi saláta törvényhez a hagyományos kínai orvoslás magyarországi elismertetése tárgyában benyújtott képviselői indítvány kapcsán számos megkeresés érkezett a Magyar Orvosi Kamarához, amely kialakított álláspontját ma hozta nyilvánosságra a kérdésről.

A MOK állásfoglalása

Az úgynevezett hagyományos kínai orvoslás hazánkban hosszú ideje polgárjogot nyert, mint az alternatív medicina része. Művelői megfelelő hatósági engedélyek birtokában szabályozott és ellenőrizhető körülmények között végzik tevékenységüket. A hazai orvoskar számára mód és lehetőség nyílik a hagyományos kínai orvoslás megismerésére, egyes elemeinek ellenőrzött elsajátítására, beépítésére gyógyító gyakorlatukba. A Magyar Orvosi Kamara mindezt ismeri és elismeri.

Ugyanakkor a jelen pillanatban felmerülő törvényjavaslat hatályosulása esetén az olyan tereket nyitna meg, melyekkel kapcsolatban számos megválaszolatlan szakmai kérdéssel szembesültünk.

1. A hagyományos kínai orvoslás elsajátítását igazoló, kínai felsőoktatási intézményben szerzett bármely diploma nem feltétlenül takar a szó megszokott értelmében orvosi végzettséget. Nem véletlen, hogy idehaza is az alternatív medicina mellett a természetgyógyászat részeként is megjelenik. Ezért ezen diplomák hazai elismertetése komoly szakmai elemzést igényel.

2. Sem köztestületünk, de információink szerint a különböző szakmai képesítéseket adó és azok elismerésére feljogosított intézmények (orvos egyetemek, szakmai kollégiumok stb.) sem kaptak felkérést, hogy e rendkívül fontos, nem utolsósorban minőségbiztosítási és betegbiztonsági kérdéseket is felvető ügyben vizsgálatot végezzenek, véleményt nyilvánítsanak.

3. Külön kiemelendő a nyelvi kompetencia kérdése, melyre nézve a tervezet semmiféle kitételt, megkötést nem tesz, a kapcsolódó kommunikáció pedig kifejezetten elnagyolt, amikor tolmács biztosításáról beszél. A betegellátás biztonságos feltételeinek alfája az orvos és a beteg közti kölcsönös megértés, bizalom, a tolmács jelenléte pedig nem utolsó sorban etikai kérdéseket is felvet.

4. Magyarország az Európai Unió tagja, ekképpen rá is vonatkozik az épp ebben az esztendőben is módosított, és folyamatosan előtérben lévő uniós direktíva a diplomák és végzettségek kölcsönös elismertetéséről. A törvénytervezetben megfogalmazottak hatályosulása tehát diplomáciailag is aggályos lehet, hiszen nem kellően tisztázott az említett direktívához való viszonya, és amennyiben utólag derülne ki esetleges ütközés, úgy a törvény szükségszerű módosítása más területet érintő elégedetlenséget generálhatna.

A kérdés kiemelt fontossága fentiekből következik és egyben indoka annak, hogy a végszavazás elhalasztását, a tervezet szakmai szempontból történő alapos mérlegelését indítványozzuk - áll a kamara állásfoglalásában.

X X X

Mint először a hvg.hu beszámolt róla, három fideszes parlamenti képviselő, Kovács József, az egészségügyi bizottság elnöke, Bene Ildikó és Hollósi Anta módosító indítványa alapján az Országgyűlés úgy döntött, hogy külön eljárás nélkül elfogadják a kínai orvosi diplomákat. Csupán igazolást kérnének arról, hogy az illetőt odahaza nem tiltották el hivatása gyakorlásától. A módosítást a parlament már elfogadta, a törvény végszavazásra vár. Még a szakmai kollégéiumnak sincsen módja vétót emelni - derült ki a Népszabadság cikkéből.

Legolvasottabb cikkeink