• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiszervezik a pénzügyet a kórházakból

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Becslések szerint ezerötszáz dolgozót érint az a változás, amelyről csak egy levélben értesültek a menedzsmentek.

Levélben értesítette a kórházigazgatókat a kórházfenntartó, hogy az állami intézmények pénzügyi-számviteli feladatai április elsejétől átkerülnek az állami intézményeket fenntartó szervezethez, adta hírül elsőként a Magyar Idők portálja január 5-én. Az érintett 109 kórház vezetője és pénzügyes szakemberei a Weborvos információi szerint csupán ebből a levélből értesültek a jelentős változásokról, így nyilván hidegzuhanyként ért mindenkit a szerdán érkezett levél. Ebből kiderült, hogy fizikailag továbbra is kórházukban dolgoznak majd, ám munkáltatójuk megváltozik, mert az a kórházfenntartó lesz. A Magyar Idők által idézett levél szerint az átcsoportosítás célja, hogy „a kórházak költségcsökkentéséhez egységesen járuljon hozzá az ÁEEK". Jelezték, hogy a kórházak gazdálkodási önállósága nem változik, a rendelkezésre álló források feletti döntések befolyásolása nem cél.

A levelet azonban nemcsak a kórházigazgatók, hanem a gazdasági vezetők is megkapták azzal, hogy e hét péntek délutánig adatokat kell szolgáltatniuk a feladataikkal kapcsolatban a kórházfenntartó számára.

A Weborvos információi szerint általános pánik lett úrrá a gazdasági vonalon dolgozók körében, eleinte azt sem tudták, hogy egy elbocsátási hullám részesei lesznek (szemük előtt az átalakított, megszüntetett OEP lebegett), vagy továbbra is számítanak-e munkájukra, és ha igen, akkor hová kell majd eljárniuk dolgozni. Ha egyes részletek tisztázódtak is, általános a felháborodás és felzúdulás körükben is. Lapunk úgy tudja, hogy 1500 dolgozót érintenek a kancellária megvalósítására hajazó változások.

Legelőször az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) mozdult, összeállításunkkal egy időben, csütörtökön 12 órától rendkívüli ülést tartanak, ahová az ÁEEK főigazgatóját és megbízott gazdasági vezetőjét várják, majd 14 órától a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöksége is ülésezni fog szintén rendkívüli jelleggel.

Ónodi-Szűcs: a kórházak működtetése lesz olcsóbb

A kórházak pénzügyi-számviteli egységesítése egy korábbi folyamat folytatása, amellyel az intézmények működtetése lesz olcsóbb - mondta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön újságíróknak egy más témában tartott csütörtöki sajtótájékoztató után, tudósít az MTI. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy a kancellári rendszer bevezetése lekerült a napirendről, nincs olyan döntés, amely a kancellária elveit továbbviszi, s nem tervezik megváltoztatni a kórházi menedzsmentek döntési jogkörét.

Az MKSZ írásbeli tájékoztatást vár, ezután kezdődhet az egyeztetés

Az MKSZ csütörtök este levelet küldött a kórházak menedzsmentjének, amelyben beszámolnak az ÁEEK főigazgatójával folytatott aznapi tárgyalásukról a pénzügyi-számviteli tevékenység központosításával kapcsolatban. A Weborvos információi szerint a kórházszövetség ebben arról ad tájékoztatást, hogy a tavaly év végi, szakállamtitkársággal folytatott egyeztetéseken pusztán a szándékról értesültek, a részletekről – beleértve például az intézkedés célját, kivitelezhetőségét – viszont nem. Miután nem volt információjuk a folyamatokról, így véleményt sem formálhattak, s nem is érthettek egyet a döntéssel. Írásbeli tájékoztatást kértek az ÁEEK vezetőjétől arra vonatkozóan, mi az intézkedés célja, stratégiája, várható hatása, hogyan lehet technikailag és jogilag kivitelezni, illetve miként lehet ütemezni. Csak ezek után lehet szó érdemben elkezdeni az egyeztetéseket az MKSZ szerint.

ÁEEK: nem érheti hátrány a dolgozókat

A kórházi dolgozók megnyugtatása céljából tartott ma sajtótájékoztatót Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a pénzügyi-számviteli átszervezése kapcsán. Leszögezte: semmiképpen nem érheti hátrány a dolgozókat, hiszen ugyanott, ugyanazzal a menedzsmenttel fognak dolgozni, legalább ugyanannyi pénzért, mint korábban. Nem érinti a változás a kórházak irányítását sem, hiszen az első számú vezetők döntési jogköre nem csorbul.

A pénzügyi-számviteli feladatok átvételéről a jövő héten kezd egyeztetést az ÁEEK az Egészségügyi Gazdagsági Vezetők Egyesülete és a Magyar Kórházszövetség képviselőivel.