• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kollegiális praxisközösség, integrált, egyesült, konzorcium

Egészségpolitika 2021.02.10 Forrás: Weborvos Szerző:
Kollegiális praxisközösség, integrált, egyesült, konzorcium

Megjelent a praxisközösségekről szóló kormányrendelet, amelytől függ a finanszírozás emelése.

Kihirdették a praxisfinanszírozás emelésének feltételeit közlő kormányrendeletet, vagyis a praxisokról szóló jogszabályt, amely a Magyar Közlöny kedd esti, 19. számában jelent meg. A rendelet hatálya a háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, fogorvosokra terjed ki.

A jogszabály meghatározza, miként jöhet létre a praxisközösség.

A kollegiális praxisközösség a területi kollegiális szakmai vezető háziorvosok illetékességi területén háziorvosi, illetve fogorvosi praxisokból áll. Ez a "leglazább" forma, de ezzel csak kisebb bértámogatás jár. 

A kollegiális praxisközösségen belül egy telephelyen, vagy azonos településen egymással szomszédos egészségügyi alapellátási körzetekben, vagy egymással szomszédos településeken működő, legalább 5 háziorvosi szolgálat részvételével a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtható.

A szorosabb együttműködés, amely magasabb bértámogatással is jár, három formában valósulhat meg: 

a) egyesült praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az  alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti;

b) integrált praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a  háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében;

c) praxisközösségi konzorcium, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az  érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötöttek alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében, és soraikból egy konzorciumvezetőt jelöltek meg, amely képviseli az együttműködést.

A kollegiális praxisközösségben való részvételhez a háziorvosi praxist működtetőnek  felvételi kérelmet kell benyújtania, amely egyben egy nyilatkozat arról, hogy:

a) a területi kollegiális szakmai vezetői választásokon való részvételt,

b) a praxiskezelő, illetve a területi szakmai vezető által összehívott konzultációkon való részvételt,

c) hetente legalább 20 óra rendelési idő biztosítását, benne legalább 4 óra prevenciós rendeléssel,

d) a prevenciós rendelés során a praxiskezelő által megadott módszertanok alkalmazását,

e) a  praxis aggregált morbiditási, mortalitási és a  praxiskezelő által kért statisztikai adatok összeállítását és megadását,

f) a területen működő háziorvosi szolgálatokkal közös helyettesítési rend kialakítását,

g) a területen működő háziorvosi és háziorvosi ügyeleti szolgálatokkal ügyeleti rend kialakítását.

A kollegiális praxisba történő felvételről igazolást kap a háziorvosi praxist működtetője és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).  Ha a háziorvos nem teljesíti (figyelmeztetés ellenére sem) a fentebb részletezett kötelezettségeit határidőre, a kollegiális praxiskezelő a praxisközösségi tagságát megszüntetheti. 

A nyilatkozatokat a részvételi formáról február 28-ig be lehet küldeni, hogy a bértámogatást január elsejétől visszamenőleg megkapják a praxisok. 

A egyesült és integrált praxisközösségek, valamint a praxisközösségi konzorcium pályázhatnak az eu-s alapok, az E. Alapból finanszírozott alapellátási fejlesztési pályázatokra. Az elnyert forrásokból eszközeiket fejleszthetik, további szakembereket foglalkoztathatnak, valamint ezek támogatására teljesítménydíjazást vehetnek igénybe. A pályázati támogatásból a  praxisközösségben rendelkezésre álló további szakorvosi képesítések, licencek és más szakmai jártasságok használatához szükséges feltételeket megteremthetik, illetve az általuk végzett tevékenység után díjazást vehetnek igénybe. A praxisközösséghez tartozó háziorvosoknak hetente legalább 4 óra, továbbá praxisonként 2000 fő bejelentkezett létszám felett minden további 500 fő után hetente legalább további egy óra időtartamban prevenciós rendelést kell biztosítaniuk.

Az áprilisban utalandó, de január elsejétől visszamenőleges bértámogatás összegét részletesen a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza. Ebben látható, hogy nemcsak a praxisközösség típusától, hanem a szakmai gyakorlati időtől is függ az összeg nagysága: 

 

A  területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi szolgálatnak az ezen jogviszonya tekintetében az  egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá nem tartozó – heti 40 órában foglalkoztatott – egészségügyi szakdolgozója után a  szakdolgozói bértámogatás mértékét a  36. számú melléklet tartalmazza.

A praxisközösségek kialakítására, módosítására folyamatosan lesz lehetőség a jogalkotók ígérete szerint.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink