• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Kollegiális praxisközösség, integrált, egyesült, konzorcium

Egészségpolitika 2021.02.10 Forrás: Weborvos Szerző:
Kollegiális praxisközösség, integrált, egyesült, konzorcium

Megjelent a praxisközösségekről szóló kormányrendelet, amelytől függ a finanszírozás emelése.

Kihirdették a praxisfinanszírozás emelésének feltételeit közlő kormányrendeletet, vagyis a praxisokról szóló jogszabályt, amely a Magyar Közlöny kedd esti, 19. számában jelent meg. A rendelet hatálya a háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, fogorvosokra terjed ki.

A jogszabály meghatározza, miként jöhet létre a praxisközösség.

A kollegiális praxisközösség a területi kollegiális szakmai vezető háziorvosok illetékességi területén háziorvosi, illetve fogorvosi praxisokból áll. Ez a "leglazább" forma, de ezzel csak kisebb bértámogatás jár. 

A kollegiális praxisközösségen belül egy telephelyen, vagy azonos településen egymással szomszédos egészségügyi alapellátási körzetekben, vagy egymással szomszédos településeken működő, legalább 5 háziorvosi szolgálat részvételével a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtható.

A szorosabb együttműködés, amely magasabb bértámogatással is jár, három formában valósulhat meg: 

a) egyesült praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az  alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti;

b) integrált praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a  háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében;

c) praxisközösségi konzorcium, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az  érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötöttek alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében, és soraikból egy konzorciumvezetőt jelöltek meg, amely képviseli az együttműködést.

A kollegiális praxisközösségben való részvételhez a háziorvosi praxist működtetőnek  felvételi kérelmet kell benyújtania, amely egyben egy nyilatkozat arról, hogy:

a) a területi kollegiális szakmai vezetői választásokon való részvételt,

b) a praxiskezelő, illetve a területi szakmai vezető által összehívott konzultációkon való részvételt,

c) hetente legalább 20 óra rendelési idő biztosítását, benne legalább 4 óra prevenciós rendeléssel,

d) a prevenciós rendelés során a praxiskezelő által megadott módszertanok alkalmazását,

e) a  praxis aggregált morbiditási, mortalitási és a  praxiskezelő által kért statisztikai adatok összeállítását és megadását,

f) a területen működő háziorvosi szolgálatokkal közös helyettesítési rend kialakítását,

g) a területen működő háziorvosi és háziorvosi ügyeleti szolgálatokkal ügyeleti rend kialakítását.

A kollegiális praxisba történő felvételről igazolást kap a háziorvosi praxist működtetője és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).  Ha a háziorvos nem teljesíti (figyelmeztetés ellenére sem) a fentebb részletezett kötelezettségeit határidőre, a kollegiális praxiskezelő a praxisközösségi tagságát megszüntetheti. 

A nyilatkozatokat a részvételi formáról február 28-ig be lehet küldeni, hogy a bértámogatást január elsejétől visszamenőleg megkapják a praxisok. 

A egyesült és integrált praxisközösségek, valamint a praxisközösségi konzorcium pályázhatnak az eu-s alapok, az E. Alapból finanszírozott alapellátási fejlesztési pályázatokra. Az elnyert forrásokból eszközeiket fejleszthetik, további szakembereket foglalkoztathatnak, valamint ezek támogatására teljesítménydíjazást vehetnek igénybe. A pályázati támogatásból a  praxisközösségben rendelkezésre álló további szakorvosi képesítések, licencek és más szakmai jártasságok használatához szükséges feltételeket megteremthetik, illetve az általuk végzett tevékenység után díjazást vehetnek igénybe. A praxisközösséghez tartozó háziorvosoknak hetente legalább 4 óra, továbbá praxisonként 2000 fő bejelentkezett létszám felett minden további 500 fő után hetente legalább további egy óra időtartamban prevenciós rendelést kell biztosítaniuk.

Az áprilisban utalandó, de január elsejétől visszamenőleges bértámogatás összegét részletesen a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza. Ebben látható, hogy nemcsak a praxisközösség típusától, hanem a szakmai gyakorlati időtől is függ az összeg nagysága: 

 

A  területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi szolgálatnak az ezen jogviszonya tekintetében az  egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá nem tartozó – heti 40 órában foglalkoztatott – egészségügyi szakdolgozója után a  szakdolgozói bértámogatás mértékét a  36. számú melléklet tartalmazza.

A praxisközösségek kialakítására, módosítására folyamatosan lesz lehetőség a jogalkotók ígérete szerint.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink