• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komoly gondban a patikák

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az új létszámrendelet akár a patikák nyitvatartásának csökkenését is eredményezheti.

A 10 nap múlva, 2013. szeptember 1-jén életbe lépő létszámrendelet módosítás komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak. Megnövekednek az anyagi és adminisztrációs terhek, és számos esetben a patikák nyitvatartása is csökkenhet - állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Az EMMI tavasz óta folytatott egyeztetést a HGYSZ és több szakmai szervezetek bevonásával, azonban csupán egy hónappal az életbe lépés előtt, 2013. július 31-én hirdette ki a módosított, végleges változat.

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát 2013. szeptember 1-jétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a gyógyszertárban befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően – amely öt külön kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 70 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni.

Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghalja a háromezer darabot, akkor háromezer vényeként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

A jelenlegi szabályozás nem fogalmaz egyértelműen a helyettesítéseket illetően. A HGYSZ korábban azt javasolta, hogy a számlával, illetve eseti megbízási szerződéssel rendelkező gyógyszerészek is kerüljenek beszámításra legalább részmunkaidős gyógyszerészként, így a teljesítendő létszámnorma lényegesen kisebb terhet jelentett volna a gyógyszertáraknak. A rendelet azonban csak idősávos korlátot állított fel - a helyettesítés éves szinten nem haladhatja meg a gyógyszertár szakmai személyzetének munkaidejének 30 százalékát -, amely nyilvántartási kötelezettséghez kötött, így az adminisztrációs terhek várhatóan jelentősen nőnek majd.

„A HGYSZ bízott abban, hogy a tavasszal folytatott szakmai egyeztetéseket követően úgy módosul a rendelet, hogy az jobban illeszkedik a jelenlegi gyógyszertárpiaci körülményekhez. Ezzel szemben a szükségesnél kevesebb pontban tért el a végleges változat az eredeti javaslattól.

A rendelet hatása főként azokon a településeken lesz érzékelhető, ahol kevés patika működik, és nehéz gyógyszerészt találni a „megüresedett" pozíciókra. Mivel a gyógyszertárak nagy része komoly forráshiánnyal küzd, az egyetlen megoldás a nyitvatartási idő csökkentése lehet, amely ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti" - mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke.