• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kompenzációt kaphat 1500-2000 patika

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A patikai generikus ösztönző rendszer az ellenérdekeltséget hivatott felszámolni.

A generikus program eredményességéhez nélkülözhetetlenek a gyógyszerészek, hiszen az ő közreműködésükre is szükség van ahhoz, hogy növeljék az alacsonyabb árú gyógyszerek forgalmi arányát. Ugyanakkor fel kell oldani azt az ellentmondást is, miszerint a patikusoknak az olcsóbb generikus helyettesítő gyógyszert kell felajánlaniuk a betegek számára, ám ezzel „maguk alatt vágják a fát", hiszen a gyógyszertárat árrésveszteség éri.
Ezért az idei költségvetésben a „Gyógyszertárak juttatása" jogcímen 2,7 milliárd forintot szán az állam a patikusok generikus programjának támogatására.

Az összeget 2012 első három negyedévében kell 33-33 százalékos arányban ösztönzésre felhasználni, az utolsó negyedév fedezetét a jövő évi költségvetésben fogják biztosítani, legalábbis ígéret van rá. Hogy mekkora támogatást jelent ez a patikák számára? A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) honlapján megjelent tájékoztató szerint a 2011-es közfinanszírozott gyógyszerforgalomhoz kapcsolódó ágazati árréshányad 7,2 százalékát jelenti az idén rendelkezésre álló 2,7 milliárd forint.

Többletjuttatásban azok a gyógyszertárak részesülhetnek, amelyekben az összes elszámolt vényből a preferált termékek aránya meghaladja a 35 százalékot. Az OEP adatai szerint ezen vényszámok aránya 31,6 százalékos mértékű volt az elmúlt évben, így az akkori teljesítések szerint a mintegy 2400 patikából mindössze 800 részesülhetett volna generikus ösztönzőben a kamara számítása szerint.

Azóta viszont közel 50 százalékra nőtt az összes generikus készítmény közül a preferált termékek aránya a vényforgalmat tekintve, ami sok intézkedés együttes hatásának köszönhető, tájékoztatta lapunkat dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke. A generikus vények száma 60-65 millió darabra tehető, a generikus forgalom pedig körülbelül 125-130 milliárd forintra éves szinten és fogyasztói áron, amiből a lakossági térítési díj körülbelül 52-55 milliárd forint.

Az MGYK elnökségének gazdasági munkabizottsága modellszámításokat végzett, amely szerint a kompenzációban részesülő gyógyszertárak száma 1500-2000 körül várható idén.
A gyógyszertárak mindegyike – az MGYK elnökségének tudomása szerint – képes a generikus program által preferált vények százalékos expediálási arányát naprakészen követni, így a patikusok pontosan láthatják, hogyan állnak az ösztönző programban. Erre a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetségének közreműködésével nyílt lehetőség: olyan programfejlesztéseket hajtottak végre, amelyek lehetővé a preferált expediálási arány követését.