• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Próbaesztendő után jövőre mindenki okosabb lesz

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Közpénz nélkül csak egy út maradna: a magánforrások bevonása.

Május elsejétől a városi kórházak döntő többségét központi irányítás alá vonja a kormányzat. Minden tekintetben próba lesz az idei év az egészségügy szereplői számára, hiszen május 1-jétől a városi kórházak döntő részét is központi irányítás alá vonják, azaz az aktív fekvőbeteg-ellátás állami kézbe kerül. A szakmai tanácsadó testület menedzsment és egészség-gazdaságtani tagozatának vezetője azt mondja, kormányzati stratégiára lesz szükség ahhoz, hogy megtalálják az eddigi önkormányzati támogatásokat kiváltó pluszforrásokat. Sinkó Eszter szerint közpénz nélkül csak egy út maradna: a magánforrások bevonása – derül ki a Magyar Hírlap vele készült interjújából.

– Több forrásuk az intézményeknek attól nem lesz a folyó kiadásaikra, mert államosításra kerül sor, abból azonban származhat néhány intézménynek többletbevétele, mert a kapacitásokat átszervezik. Az átszervezés eredményeképpen ugyanis néhány kórháznak nagyobb ellátási területet kell vinnie, ami vélhetően több elszámolható teljesítményt, így végső soron nagyobb bevételt jelent majd.

A tulajdonosváltás sok kórház esetében okoz tényleges bevételkiesést az épületfelújítások, a tőkeköltségek finanszírozásában, mivel az önkormányzatok kiesnek ebből a szerepből. Az állam egyelőre nem látja, emiatt mekkora többletkiadásai keletkeznek, hiszen huszonhárom éve csak az országos intézetek, illetve az egyetemi klinikák gazdája. Most ha elromlik egy drága eszköz, kilencven új intézményben ezentúl neki kell megcsináltatnia azt, amennyiben a kórház anyagi helyzete nem teszi lehetővé a források biztosítását.

Az idei esztendő próba lesz mindenféle tekintetben, jövőre mindenki okosabb lesz, az új eljárásrendeket is kidolgozzák addigra az új tulajdonossal folytatott párbeszédek alapján. Akkor könnyebb lesz tisztán megvonni a mérleget - mondta el a szakértő. Ugyanakkor hozzátette, véleménye szerint kevesebb ágyat és osztályt vezetnek ki az aktív kapacitások közül, mint amire a rendszer ma képes lenne különösebb viták nélkül, de a lobbik ma is működnek, hatnak, beavatkoznak. Négy és fél ezer ágy helyett kétezer-ötszáz ágyat vezetnek ki, ami 5,6 százaléknyi a teljes kapacitáshoz képest. Néhány helyen azért így is komoly veszteségként fogják megélni a lakosok egy-egy osztály megszüntetését.

A könnyebb út lenne álláspontom szerint, ha a szolgáltatási csomagot szűkítenénk, de be kell látnom, spontán módon már ma is szűkül, például azzal, hogy hosszan sorba kell állni valamilyen szolgáltatásért. A nehezebbik út az lenne, ha radikálisabb vágást alkalmaznának a döntést hozók a kórházi kapacitásokban, mivel a legdrágább üzemmódban működő kórházak leépítése eredményezhet egy belső átcsoportosításra alkalmas forrásmennyiséget. Amiből lehetne bért emelni újabb csoportok számára, esetleg forrásokat áttelepíteni az alapellátásra, a prevencióra - tette hozzá.