• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Komplex etikai szabályozás az orvostechnikai piacon

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A korábbinál is szigorúbb az egészségügyi beszállítók új ágazati etikai kódexe.

Az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb beszállítóit tömörítő ETOSZ 2014. május 20-án, Budapesten tartott közgyűlésén új ágazati etikai kódexet fogadott el. Az új, minden korábbinál szigorúbb önkorlátozó magatartási szabályokat az egészségügyi piac transzparenciájának bővítése és az etikus üzleti környezet erősítése érdekében fogalmazták meg a piaci szereplők - tudatta a szervezet közleménye.

Az ETOSZ célja, hogy az etikus üzleti magatartás érvényre juttatásában élen járó beszállítók követendő példát mutassanak a piac egésze számára, hiszen a kiszámítható és transzparens piaci környezet megteremtése a fenntartható egészségügyi rendszer irányába tett minden további lépés előfeltétele.

A most elfogadott kódex komplex szabályozást jelent: a szigorú versenyjogi elvárások ágazati szintű érvényesítésétől kezdve a beszállítók által az egészségügynek nyújtott támogatások, adományok és egyéb társadalmi felelősségvállalás kapcsán biztosított előnyökre vonatkozó, valamint az orvostechnikai értékesítéshez és promócióhoz kapcsolódó elvárásokon át egészen az egészségügyi szakemberekkel, egészségügyi szolgáltatók műszaki-gazdasági alkalmazottaival közvetlenül vagy közvetve megkötött megbízások illetve egyéb szerződések esetében követendő előírásokig terjed.

Az ETOSZ tagjai e szabályokat ráadásul nem kizárólag magukra vonatkozóan vállalták, hiszen céljuk az etikai normák széles körű elterjesztése: elvárásként fogalmazódott meg, hogy a tagvállalatok minden alkalmazottjukkal, megbízottjukkal, ügynökükkel illetve minden nevükben fellépő szereplővel megismertetik és betartatják az új elvárásokat, akiknek a tevékenységéért, mint sajátjukként felelnek.

Az Etikai Kódex elvárása alapján az érintett tagvállalatok „tartózkodnak bármely jogellenes, a verseny torzítására irányuló vagy azt eredményező tevékenységtől", továbbá „üzleti és egyéb kapcsolataikban csak jogszerű és etikus támogatást nyújtanak az egészségügyi szakembereknek, az egészségügyi szolgáltatók gazdasági és műszaki alkalmazottainak és az állami tisztségviselőknek. Ennek alapján e támogatások vagy az arra irányuló felajánlások részben vagy egészben sem lehetnek feltételei valamely szolgáltatás vagy termék megrendelésének, beszerzésének, illetve nem irányulhatnak valamely szolgáltatás vagy termék megrendelésének, beszerzésének előmozdítására, illetve egyéb más módon sem köthetők etikátlan feltételhez."

Annak érdekében, hogy az ETOSZ Etikai Kódexe ne csak elvek jól hangzó gyűjteménye legyen, az abban foglaltak betartása felett a frissen megválasztott Etikai Bizottság őrködik, melynek tagjává választották Muraközy Csabát, Jancsó Máriát és Dr. Svébis Mihályt, a Magyar Kórházszövetség jelölt elnökét is. Ez az egyedülálló együttműködés egyben alátámasztja azt is, hogy az etikus környezet megteremtése úgy a beszállítók, mint az egészségügyi szolgáltatók számára egyaránt alapvető fontosságú.

A szigorú, önkorlátozó szabályokat felvállaló vállalatok jogosulttá válnak az ETIKUS EGÉSZSÉGÜGYI BESZÁLLÍTÓ cím és azt szimbolizáló védjegy alkalmazására. Ez minden szereplő számára egyértelmű utalás, hogy hogy viselője önmagára nézve kötelezőnek ismeri el és betartja az ETOSZ új Etikai Szabályzatát.

Legolvasottabb cikkeink