• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórház a főváros szívében – Sásdi Antal irányításával

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Tíznél több hármas progresszivitási szintű osztályon gyógyítanak a Péterfyben.

„Vegyenek maguk mellé a helyi körülményeket jól ismerő munkatársakat, hallgassanak rájuk és működjenek velük együtt. Ismerkedjenek meg a mindennapi valósággal, és utána kezdjenek tervezgetni" – üzeni újonnan kinevezett kórházvezető társainak a Kórház című szaklapnak adott interjújában dr. Sásdi Antal, akit 2012-ben neveztek ki a Péterfy Sándor Utcai Kórház élére. A főigazgató 1993. február 1-jétől napjainkig ugyanazon a munkahelyen dolgozik, ez idő alatt két kórházösszevonást is megélt: 1998-ban a Péterfybe olvasztották az Erzsébet Kórházat, majd 2007 októberétől a Péterfy és az OBSI egyesült.

A főigazgató elmondta, hogy tíznél több hármas progresszivitási szintű osztállyal – szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, angiológia, nefrológia stb. – rendelkeznek, ami körülbelül húszféle szakmát jelent. A krónikus osztállyal együtt összesen 46 osztályon ápolják, gyógyítják a betegeket. A traumatológia mellett az urológia is fontos szerepet játszik az intézményben. Az urológiát az Erzsébet Kórházból telepítették át a Péterfy utcába, és komoly fejlesztéseket hajtottak végre: felújították a műtőket, sőt, újakat is kialakítottak, az egész osztályt rendbe hozták, kulturált körülményeket teremtettek. Szükség is van rá a belvárosi idősebb lakosság miatt – jelenleg kétmillió ember ellátása tartozik ide. Érdekességként a főigazgató megemlíti, hogy több az urológiai ágy, mint az egyetemi klinikán: míg a Péterfyben jó ideje 40 van, a klinikán csak 38.

Számos minősített kolléga végez a kórházban gyógyító munkát, tizenkét osztályvezető főorvosuk tagja a szakmai kollégiumoknak, és közülük öten valamelyik háromfős szakmai tagozatban ülnek.

– Célunk a folytonosság biztosítása, a szakmai kiválóságok megőrzése. Az erőkoncentrálás már 2002, elődöm, Budaházy Emil főigazgató érkezése, óta tart – nyilatkozza az interjúban a főigazgató. – Két nagy telephelyet már megszüntettünk, jelenleg pedig folyamatban van a Szövetség utcai ingatlan hátsó részének, a Hársfa utcai különálló épületnek a június 30-ával történő kiköltöztetése. A Szövetség utcai telephely teljes megszüntetését akkor tudtuk volna végrehajtani, ha az Alsó-erdősoron működő toxikológiai osztálynak helyet találtunk volna. Szó volt a Honvéd Kórház általi befogadásáról, de ez nem valósult meg, pedig Zacher Gábor már négy éve ezen dolgozott. Majdnem a Szent Imre Kórházba kerültek, erről előrehaladott tárgyalások folytak, ám ez is meghiúsult. Egy biztos, most rossz helyen vannak, mert a diagnosztika már elhagyta az Erzsébet Kórházat. Ott már csak krónikus és rehabilitációs osztály található, illetve a pszichiátria, az annak idején újdonságszámba menő, Csiszér Nóra főorvosnő által létrehozott krízisintervencióval. A szuicidológiának, az öngyilkosok ellátásának kiegészítője most is kiválóan működik, csakhogy egyre nagyobb rajta a teher.

Az átszervezések sorát folytatva elmondta, hogy jobb megoldás híján a harmincágyas toxikológiát is, amelyhez 14 ágyas SBO és ötágyas intenzív osztály tartozik, betervezik a Baleseti Központba, mert az az egyetlen olyan hely, ahol a szükséges diagnosztika rendelkezésre áll. Szakmai szempontokat is figyelembe véve a toxikológiának számos közös pontja van a traumatológiával, a gyakran azonos esetek, illetve az intenzív szükséglet ellátása miatt. A dilemmát az okozza, hogy amennyiben az intenzív osztály teljes felszereltségét átköltöztetik, az ágyszámhoz ugyan lenne elegendő hely a Baleseti Központ emeletén, azonban mindössze 12 lélegeztetőgéppel rendelkeznek.

Éppen ezért továbbra is koncentrálni akarják telephelyeiket szakmai elképzeléseik szerint. A Péterfy utcában például kizárólag aktív ellátások vannak, ugyanakkor pl. nincs központi műtő. A Baleseti Központban – a 30 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztályt leszámítva – szintén minden aktív típusú ellátás. Az Alsó-erdősoron a krónikus ellátás koncentrálódik, így könnyebb az ügyeletek ellátása. Ez az épület 1865-ben készült el, és – bár azóta többször is végeztek átalakításokat rajta – valóban látszik is rajta a kora, teszi hozzá Sásdi Antal.

A fejlesztési elképzelésekről szólva elmondja, hogy amíg a fővároshoz tartozott az intézmény, a távlati tervek szerint 2014-ben megtörtént volna a teljes homlokzat rendbehozatala. Az állami tulajdonba vételt követően, 2012. január 1-jével ez a lehetőség elveszettnek tűnik.

Az elmúlt évek alatt azonban az épületen belül sokat komfortosítottak, számos átépítést végeztek, az ablakokat is kicserélték, és rengeteg új műszert telepítettek. A hőszigetelés és egy megfelelő külső burkolat hiányzik. A napokban derül ki, hogy sikeres lesz-e a KEOP energetikai pályázatuk. Ennek segítségével mintegy harmincszázalékos megtakarítást érhetnének el, mert egy elavult gőzkazánrendszerük van, aminek következtében havi 100 millió forintos gázszámlájuk keletkezik a téli időszakban, miközben – ha a fizetéseket leszámítják – havi 300 millió forintjuk marad a működésre és a gyógyszerekre. Kedvezőtlen arány, hogy a fűtés ennek az összegnek elviszi a harmadát. Ezért lenne fontos az épületszigetelés és egy napkollektor az épület tetejére – ezek jelentősen csökkentenék legalább a főépülettel kapcsolatos kiadásokat. Töprengtek már azon is, hogy az udvari épületek helyére új, korszerű épületeket lehetne felhúzni…

Az teljes interjú első és második része  a Weborvos Pro portálon olvasható.