• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházadósság: a héten kezdik a kifizetést

Egészségpolitika Forrás: MTI

A héten megkezdődhet a kórházak lejárt beszállítói tartozásainak kifizetése.

Még a héten megkezdődhet a kórházak lejárt beszállítói tartozásainak kifizetése - közölte Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke az MTI-vel. Mint mondta: hétfőn folytatódtak az egyeztetések a kórházak nagy beszállítóival és egyes beszállítói érdekszövetségekkel az egészségügyi intézmények lejárt tartozásai ügyében. Ennek során megállapodtak, hogy szerdán az egészségügyi államtitkárság levélben tájékoztatja az egészségügyi szolgáltatókat a beszállítói tartozásokkal kapcsolatos egyeztetésekről, továbbá lejárt tartozásaik kifizetésének rendjéről.

A kabinetfőnök kiemelte: 2011 végén több tízmilliárd forintos többletforrás került a rendszerbe, amellyel az egészségügyi intézmények gyakorlatilag "tiszta lappal" kezdhették az évet. A konstruktív hangvételű tárgyalásokon arra törekednek, hogy megakadályozzák a hamarosan rendezendő tartozások újratermelődését - tette hozzá Beneda Attila.

A múlt év végén közzétett kormánydöntés értelmében a közfinanszírozott egészségügyi intézmények - a megelőző időszakban a finanszírozónak jelentett és elfogadott teljesítményük alapján - 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesültek lejárt szállítói tartozásaik csökkentése érdekében.

Az Orvostechnikai Szövetség január elején az MTI-vel azt közölte: gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállománya rendezését lehetővé tevő kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) előzetes engedélyével fizethetik ki lejárt határidejű beszállítói tartozásaikat. A szövetség Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérte, rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az ügyben, és intézkedjen a kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében.

Az egészségügyi államtitkárság erre úgy reagált: értesültek arról, hogy az utalás időzítése, továbbá a számos intézmény helyzetét befolyásoló év végi fenntartóváltás miatt mutatkoztak fennakadások elsősorban a konszolidációs juttatás felhasználása körül. Ezért azonnali egyeztetést kezdeményeztek a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy e források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak - tették hozzá.