• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénz nélkül nincs semmilyen átalakítás

Egészségpolitika Forrás: MTI

MSZP: a szakrendelők átnevezésének súlyos következményei lehetnek.

A Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának szocialista alelnöke szerint súlyos következményei lehetnek annak, hogyha a szakrendelők átnevezésével lehetővé teszik, hogy szakorvosok helyett gyakorlat és tapasztalat nélküli fiatal rezidensek végezzék az ellátást.

Havas Szófia hétfőn, telefonos sajtótájékoztatón reagált az MTI-nek a Napi Gazdaság aznapi cikkére, amelyben a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezetéről írtak. Eszerint az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél a munkaerőhiányt úgy oldanák meg, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítják, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja.

Havas Szófia szerint ezt a problémát nem lehet egy névváltoztatással megoldani. "Ez a helyzet súlyosabb, mint a Roosevelt tér átnevezése" - fogalmazott, kifejtve: ezáltal a rezidenseknek sem a pénzük sem a lehetőségük nem lesz több, ugyanakkor az ellátásban veszélyeket jelenthet. A szocialista egészségpolitikus kitért arra, hogy a tárca rendelettervezete lehetővé tenné az onkológiai ellátással kapcsolatos ágyszám csökkentését is. Mindeközben Havas Szófia szerint a térségi várólista kialakításánál is nagy a "fejetlenség". Jelenleg az látható, hogy az ágyszámok csökkenek, kórházak fognak bezárni, márpedig ez azt jelenti, hogy "még kevesebb és még rosszabb ellátásban fognak részesülni a betegek" - tette hozzá.

Szerinte nincs megoldva a betegszállítás jövője sem, ugyanis a nemrég nyilvánosságra került költségvetési számok szerint erre "igen kevés pénz lesz a jövőben".

Havas Szófia kiemelte, pénz nélkül semmilyen átalakítást nem lehet végezni. Véleménye szerint nem a biztosítási, hanem a szolgáltatási oldalról kellene pluszforrásokat bevonni a rendszerbe.

Az MSZP szerint egy betegellátási, megbetegedési adatokon alapuló, átfogó koncepcióra lenne szükség, amelyet nem változtatnak meg minden pillanatban, és kiszámítható, biztonságos egészségügyi ellátást garantál - összegezte Havas Szófia.

A "szakellátás" kifejezés módosítása csak technikai javítást jelent
Az alapellátásban a "szakellátás" kifejezés nem értelmezhető, annak módosítása viszont nem több, mint "technikai javítás", amelynek semmilyen munkajogi következménye nincs - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére. Az államtitkárság annak kapcsán reagált, hogy a Napi Gazdaság aznapi cikkében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) "legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezetéről" írt, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, amely azt jelenti, hogy februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye. Az új jogszabály a szintén a napokban közzétett szakmai minimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknak teljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnak hozzá az OEP-finanszírozáshoz.

Ezen felül az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél a munkaerőhiányt úgy oldanák meg, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítják, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja - számolt be a Napi Gazdaság.

Az „egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról" szóló, több kormányrendeletet módosító tervezet egyeztetése jelenleg is zajlik. Ez tartalmazza a fekvőbeteg ellátásban finanszírozható szakmák jegyzékét (nem szakmakódokat), amelyben minimális, a szakmák által kért változtatásokat kezdeményez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága - reagált közleményében az álamtitkárság. 

Mint írták, egy másik kormányrendelet módosítása azért vált szükségessé, mert annak decemberi kihirdetésekor az új struktúra kialakításához szükséges táblázatba bekerült a „szakellátás" kifejezés, amely az alapellátás tekintetében nem értelmezhető. Miután technikai javításról van szó, ennek semmilyen munkajogi következménye nincs.

A Napi Gazdaság most megjelent cikke a fenti kormányrendelet-tervezetet több miniszteri rendelet-tervezettel összemossa, amelyek ugyancsak előkészítés alatt állnak. A fekvőbeteg ellátás struktúrájának régóta egyeztetett átalakítását pontosan szabályozzák a 2011. végén megjelent törvény és kormányrendelet módosítások. Ezért az említett - és a cikkben is hivatkozott – tervezetek sem tartalmazhatnak semmi olyat, amely a szakmakódok, vagy a minimumfeltételek vizsgálatakor igazgatási, vagy ellátási zavart okozhatna - áll a közleményben.