• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházak az OEP górcsöve alatt

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Eltérő súllyal szankcionálják a feltárt hiányosságokat, nem a büntetés az elsődleges cél.

Vannak olyan kórházak, amelyeknek működését „nagyobb figyelemmel kell kísérni" az OEP szerint, amely tavaly 84 intézményben ellenőrizte a fekvőbeteg-ellátást, míg 2011-ben 102 intézmény került górcső alá. Akkor, 2011-ben közel 8 milliárd forint, E. Alapból kiutalt összeghez kapcsolódó ellátás áttekintését és elemzését végezték el.

Mint megtudtuk, két éve a jogszabályi környezet lehetőséget ad arra, hogy az ellenőrzés eltérő súllyal kezelje és szankcionálja a feltárt szabálytalanságokat, különbséget téve az enyhébb, adminisztrációs jellegű hiányosságok, illetve az el nem végzett fiktív teljesítések között.

A kórházi fekvőbeteg-ellátási adatok feldolgozása elsődlegesen Szekszárdon történik, ahol havi kimutatások készülnek, konkrétan megnevezve azokat a szolgáltatókat, ellátási, jelentési témákat, ahol meghatározott indikátorok vagy mutatószámok alapján az ellenőrzés lefolytatását javasolják.

Az ellenőrzés több síkon folyik, ugyanis az OEP a rendelkezésére álló adatállományt folyamatos kontroll alatt tartja. Egy részét folyamatba épített módon még kifizetés előtt automatikusan ellenőrzi (például férfi esetében nem fogad el nőgyógyászati beavatkozást), míg az adatok nagyobb részét a kifizetést követően kontrollálja.

A "kifehérítés" irányába tett legnagyobb előrelépést a finanszírozási protokollok készítése jelenti. Eddig 19, OEP által megalkotott finanszírozási protokoll vált hatályossá, és további húszat nyújtott be a szervezet a szaktárcához.
Az OEP ellenőrzéseit az Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály koordinálja a területi hivatalokkal előre egyeztetett ellenőrzési terv alapján. Az éves országos ellenőrzési terv kialakításakor kiemelt fontossággal bír az egészségügyi szolgáltatások, kórképek, diagnosztikai eljárások és kezelési lehetőségek strukturált formában történő ellenőrzése.

Az ellenőrzéseknek nem a szankció az alapvető célja, szögezi le a Pénztár, jelezve: csak a legvégső esetben alkalmazott, jogszabály által meghatározott eszköz a büntetés.