• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi adósságrendezés: semmi sem biztos

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A legoptimistább szóbeszéd szerint a február végéig összegyűlt teljes kórházi adósságállományt konszolidálják.

Annyi hír, szóbeszéd illetve az ezeket cáfoló információ látott napvilágot a kórházak adósságának rendezéséről, hogy most már senki sem lát tisztán. Március végéig két tény tűnt biztosnak: a költségvetésben 60 milliárdot félretettek erre a célra, és a konkrét adósságrendezés április 1-től elkezdődik. Ez utóbbi már biztosan nem valósul meg, de az előbbi összeg is már átalakul az innen-onnan érkező suttogó mendemondákban.

Az érintettek közül van, aki azt hallotta még hónapokig egy fillért sem látnak, akad olyan is, akihez az az információ jutott el, hogy a múlt heti kormányülésen a hivatalos közléssel ellentétben mégis csak döntöttek: a legnagyobb adósokat (a Honvédkórházat és a négy orvosegyetemet) kivéve 60 milliárdnál többet, 72 milliárdot kapnak a kórházak. Tehát egészen a február végéig összegyűlt teljes adósságállományukat konszolidálják. (Február 28-i adatok szerint 72,6 milliárd forint a jelenlegi kórházi tartozásállomány).

Ehhez képest, pár nappal ezelőtt a Magyar Nemzet még arról írt, hogy egyes elképzelések szerint a 60 milliárdból csak 40 milliárd forint jutna az egészségügyi beszállítóknak, a másik 20 milliárd forintból az érintett oktatási intézmények adósságait rendeznék.

A pletykáknak, a jól értesültek híreinek ez a sokasága azért támadhatott, mert a hivatalos tájékoztatásban, hogy finoman fogalmazzunk, nincs koherencia. Például az egészségügyi államtitkár még március végén is azt ígérte, áprilisban elindul az új kórházi rendszer, kabinetfőnöke, Mészáros János pedig azt, hogy megkezdődik az egyeztetés az egészségügyi beszállítókkal a lejárt kórházi adósságokról. De mint említettük nem történt eddig semmi.

Tegnap, csütörtökön azonban több hivatalos tájékoztatás is történt, de valójában ettől sem lettünk okosabbak. Egy tegnapi tájékoztatón az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke például azt válaszolta az adósságrendezés idejét firtató kérdésre, hogy nincs pontos időpont, közben a nol.hu beszámolója szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén csütörtökön azt mondta, hogy a költségvetésben 60 milliárd forint azonnal rendelkezésre áll az adósságállomány kifizetésére.

Mindeközben szintén csütörtökön az egészségügyért felelős államtitkárság kiadott egy közleményt, amely szerint a jövő hét elejére dolgozzák ki azt a kormányhatározatot, amely alapján Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár elkezdheti az egyeztetést a kórházak konszolidációjáról. (Ennek kapcsán írtl cikkünket lásd itt)

Egyébként valószínűleg azért volt muszáj reagálni hivatalosan is az egyre elhúzódó adósságrendezésre, mert a ki nem fizetett kórházi beszállítókat képviselő szervezetek egyre erőteljesebb jelzéseket küldtek a kormánynak a tarthatatlan helyzetről. Mivel gyakorlatilag ezekre a megkeresésekre minimális válasz érkezett, a szervezetek magának Orbán Viktornak írtak levelet. „Sürget az idő, hiszen minden nap 150 millió forinttal emelkedik a kórházak adóssága" – írták a szervezetek.

Szóval továbbra sem lehet pontosan tudni mikor, kinek és mennyi jut. Csak reménykedni lehet, hogy a zuhanyhíradó legoptimistább híre lesz a valóság.