• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Kórházi kassza

Lapszemle 2019.04.03 Forrás: magyarnemzet.hu
Kórházi kassza

Mert tetszik vagy nem, a kapcsolatrendszer legalább olyan masszív habarcs az egészségügyi rendszer falában, mint a hálapénz.

Vannak kifejezések, amik már-már egybeforrtak a magyar egészségüggyel. Az egyik ilyen a kórházi eladósodás, amiről lassan azt gondolhatnánk, ugyanolyan törvényszerűség, mint az, hogy a Föld kering a Nap körül. Évtizedek óta tudunk a létezéséről, azt is halljuk, hogy több-kevesebb elszántsággal mindegyik kormány nekigyürkőzött már a felszámolásának, változtatni rajta mégsem sikerült eddig egyiknek sem, olvasható a Magyar Nemzet jegyzetében.

Elég csak az utóbbi idők legemlékezetesebb próbálkozását feleleveníteni, amikor is Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a kórházi kancelláriáktól remélte a megoldást, ám a kórházigazgatók, Lázár János akkori kancelláriaminiszter hathatós segítségével még azelőtt kifogták a szelet a vitorlájából, hogy egyáltalán felszedte volna a horgonyt. A kormányzati szereplők többsége persze tisztában volt, van azzal, hogy kórházigazgatók ellenében akkor sem vihetnek keresztül semmilyen érdemi változtatást, ha azokat jó ideje maga az állam nevezi ki és menti fel. Mert tetszik vagy nem, a kapcsolatrendszer meg legalább olyan masszív habarcs az egészségügyi rendszer falában, mint a hálapénz; nincs olyan főigazgató, de még csak osztályvezető főorvos sem, akinek ne lennének lekötelezettjei legalább a helyi, de sokszor a nagypolitikában is. 

Ezért aztán nem is nagyon szokás egyszerre nagy tételben cserélni Magyarországon a kórházigazgatókat, az emberi erőforrások miniszterétől származó információk szerint most is csak alig tucatnyian aggódhatnak a jövőjükért a több mint száz intézményvezető közül.

Az ÁSZ-nak természetesen az a dolga, hogy odacsapjon, ahol lazulni látszik a költségvetési fegyelem. Az egészségügyet irányító szakminisztériumnak meg az, hogy bemutassa: a kórházak speciális költségvetési intézmények, betegeket ellátni nem lehet kizárólag Excel-táblákból. Az Állami Számvevőszék ma sajtótájékoztatót tart, hogy újabb diagnózist állítson ki a kórházak gazdálkodásáról, ami nyilván nem lesz kedvező, hiszen semmi olyan nem történt az utóbbi időben, ami kifordította volna sarkaiból a kórházi világot. 

Az Emminél azonban már készül a kormány-előterjesztés, amiben a szorosabb költségvetési kontroll mellett állítólag alapvető finanszírozási átalakításokra is javaslatot tesznek. Ez annyit tenne, hogy a valós költségeket figyelembe vevő támogatási rendszert alakítanának ki, ami jelentős előrelépés lehet a racionális, fenntartható gazdálkodás irányába az egészségügyi intézményekben. Ezt ma már nemcsak az Emmiben, hanem a Magyar Nemzeti Bankban és a Pénzügyminisztériumban is belátják.

Legolvasottabb cikkeink