• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kórházi kassza

Lapszemle 2019.04.03 Forrás: magyarnemzet.hu
Kórházi kassza

Mert tetszik vagy nem, a kapcsolatrendszer legalább olyan masszív habarcs az egészségügyi rendszer falában, mint a hálapénz.

Vannak kifejezések, amik már-már egybeforrtak a magyar egészségüggyel. Az egyik ilyen a kórházi eladósodás, amiről lassan azt gondolhatnánk, ugyanolyan törvényszerűség, mint az, hogy a Föld kering a Nap körül. Évtizedek óta tudunk a létezéséről, azt is halljuk, hogy több-kevesebb elszántsággal mindegyik kormány nekigyürkőzött már a felszámolásának, változtatni rajta mégsem sikerült eddig egyiknek sem, olvasható a Magyar Nemzet jegyzetében.

Elég csak az utóbbi idők legemlékezetesebb próbálkozását feleleveníteni, amikor is Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a kórházi kancelláriáktól remélte a megoldást, ám a kórházigazgatók, Lázár János akkori kancelláriaminiszter hathatós segítségével még azelőtt kifogták a szelet a vitorlájából, hogy egyáltalán felszedte volna a horgonyt. A kormányzati szereplők többsége persze tisztában volt, van azzal, hogy kórházigazgatók ellenében akkor sem vihetnek keresztül semmilyen érdemi változtatást, ha azokat jó ideje maga az állam nevezi ki és menti fel. Mert tetszik vagy nem, a kapcsolatrendszer meg legalább olyan masszív habarcs az egészségügyi rendszer falában, mint a hálapénz; nincs olyan főigazgató, de még csak osztályvezető főorvos sem, akinek ne lennének lekötelezettjei legalább a helyi, de sokszor a nagypolitikában is. 

Ezért aztán nem is nagyon szokás egyszerre nagy tételben cserélni Magyarországon a kórházigazgatókat, az emberi erőforrások miniszterétől származó információk szerint most is csak alig tucatnyian aggódhatnak a jövőjükért a több mint száz intézményvezető közül.

Az ÁSZ-nak természetesen az a dolga, hogy odacsapjon, ahol lazulni látszik a költségvetési fegyelem. Az egészségügyet irányító szakminisztériumnak meg az, hogy bemutassa: a kórházak speciális költségvetési intézmények, betegeket ellátni nem lehet kizárólag Excel-táblákból. Az Állami Számvevőszék ma sajtótájékoztatót tart, hogy újabb diagnózist állítson ki a kórházak gazdálkodásáról, ami nyilván nem lesz kedvező, hiszen semmi olyan nem történt az utóbbi időben, ami kifordította volna sarkaiból a kórházi világot. 

Az Emminél azonban már készül a kormány-előterjesztés, amiben a szorosabb költségvetési kontroll mellett állítólag alapvető finanszírozási átalakításokra is javaslatot tesznek. Ez annyit tenne, hogy a valós költségeket figyelembe vevő támogatási rendszert alakítanának ki, ami jelentős előrelépés lehet a racionális, fenntartható gazdálkodás irányába az egészségügyi intézményekben. Ezt ma már nemcsak az Emmiben, hanem a Magyar Nemzeti Bankban és a Pénzügyminisztériumban is belátják.

Legolvasottabb cikkeink