• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházigazgatók: lesz, aki marad

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A D-Nap október 13. Ekkor várják megbeszélésre a kórházak gazdasági igazgatóját és főigazgatóját.

Csütörtökön délutánra minden kórházigazgatót várunk a minisztériumba, és mindenkinek a munkájára számítunk" – mondta el Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Balatonfüreden, a XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok mai szakmapolitikai fórumán. „ A tulajdonosváltásnál általános tisztújításra is sor kerül – erősítette meg az államtitkár a ma a sajtóban megjelent terveket, - de, mint mondta, ez „ legalább annyira jó lesz azoknak, akik megkapják a megerősítést, mert ezzel a jól dolgozó menedzsereket szeretnénk megerősíteni.

Szócska úgy fogalmazott: aki a TVK világában fenntartotta az intézményeket, az felkészült lesz az átmenet megvalósítására is. Gyors és hatékony átmenetben vagyunk érdekeltek, amit együtt menedzselünk az intézmények vezetőivel. Közszolgálati egészségügy épül, és ennek megfelelően gondoljuk át az egészségügy átalakítását.

Az államtitkár elmondta: nagyon kemény költségvetési politika vesz bennünket körül. Olyan helyzetbe hozták az országot, amiben a túlélésért kell küzdeni, ráadásul emberi erőforrás krízishelyzetben vagyunk, évtizedek örökségét kellene kezelnünk gazdasági világválság keretei között. Példaként említette: a radiológusoknak és patológusoknak szervezett formában, országosan kívánjuk megteremteni azt a távdiagnosztikai kapacitást, ami itthon maradásukat lehetővé teszi, ahelyett, hogy külföldre járnának dolgozni.

"Minden erőmet megfeszítve próbálom összerakni a forrásokat – fogalmazott. Ha 1,5 milliárdot találok arra, hogy a háziorvosok eszközfinanszírozási rendszerét elindítsuk, akkor beindul – ígérte, hozzátéve: a rendszerben megvalósuló megtakarításokat a bérek emelésére fogjuk fordítani.

Saját jövőjéről és leváltásáról Szócska Miklós kijelentette: "Annyira ismerjük a miniszterelnököt, hogy ha valamilyen irányba letette a voksát, akkor mellette marad. Én végzem a dolgomat. Lehet csirkebélből jósolni, lehet arra tenni, hogy kibekkeljük a változtatási szándékot. Erre én csak azt szeretném mondani: ez most az, maga a változás, ezzel szembe kell nézni. Végre elkezdi valaki vezetni a rendszer egészét."

Ami most következik, az nem gyakorlat, hanem a valóság.
Sokan kérdezték, mikor jön már a szerkezetátalakítás? Ez most a szerkezetátalakítás – mondta el az államtitkár kiemelve: a D-Nap október 13. csütörtök, ekkor várjuk megbeszélésre minden kórház gazdasági igazgatóját és főigazgatóját.


A fővárosi helyzetről szólva az államtitkár elmondta „semmi megingás nincs a főpolgármester úr és minisztériumunk közötti együttműködésben, amint a jogszabályok megszületnek, aláírjuk a megállapodást, melynek tervezete 41 oldalas és részletes forgatókönyvi elemeket is tartalmaz".

Az átadás-átvételről Szócska azt mondta, a vagyonelemeket a jogszabály egységesen fogja kezelni és a GYEMSZI-ben megyei ügyfélszolgálatot állítanak fel, ahová a kórházak átadó csapata kérdéseikkel fordulhatnak. A városi kórházak átvétele a 2012-es év folyamata lesz, és 2013-ra valósul meg.

Mivel térségi integrációban és betegutakban gondolkodunk, ezért újra kell gondolni a feladatmegosztást és újra kell osztani a fekvőbetegellátás TVK-ját. Ugyanakkor, a járóbetegellátás TVK-jának újraelosztása még nem várható ebben az évben, azt 2012 végén kell újragondolni. A bérszámfejtést a kincstár fogja végezni és egységes lesz, az informatikai rendszerek ésszerűsítését még meg kell lépni. A cél, hogy olyan, fenntartható rendszer hozzunk létre, amelybe a válságból való kilábalás során is érdemes beruházni, és minden megtakarítást visszaforgatunk a bérekbe – ígérte az államtitkár.

Nem a "dunaújvárosi megoldásra"
Az állam megállapodásra törekszik a kórházak beszállítóival
"A dunaújvárosi modellt nem tartom megvalósíthatónak, ugyanakkor most lehetőség nyílik arra, hogy a különböző beszállítókkal való tartozásokat összenézzük az ellátórendszer 70 százalékának tekintetében - mondta Szócska Miklós, hozzátéve: "Megkezdtük a tárgyalásokat a nagyobb beszállítókkal, kettőn már túl vagyunk, sorra vesszük az egészségügy beszállítói partnereit és meg fogjuk velük beszélni a problémákat. A szállítói adósságállomány átvételével zajlik le az intézmények átvétele, az adósság kezelésének módszertanát ki fogjuk alakítani - tette hozzá.