• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Kormányinfó: Tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány

Egészségpolitika Frissítve 2022.02.03 Forrás: MTI
Kormányinfó: Tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány

Jelenleg ötvenezer kezelésnek megfelelő Pfizer-gyógyszer beszerzését tervezik, a szerződés keretében ez később tovább emelhető.

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

A kormány korábban azt írta elő, hogy a második oltás felvétele után legalább négy hónappal, de legfeljebb fél éven belül kérni kell a harmadik oltást, máskülönben az oltási igazolvány érvényét veszíti.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

Jelezte: szerdán közel húszezer fertőzöttet regisztráltak. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Az omikronnál az oltás kevésbé véd a fertőzéstől, de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védettséget nyújtja - hangsúlyozta, hozzátéve: valamennyi oltóanyagból kellő mennyiség van, összesen több mint 8,1 millió. A miniszter mindenkit az oltások felvételére kért.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: döntés született arról, hogy Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítása során lehet használni. Jelenleg ötvenezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, a szerződés keretében ez később tovább emelhető - mondta.

Gulyás Gergely károsnak tartja azt, hogy miközben a Szputnyik a lehető legjobb védettségi adatokat produkálja, a Sinopharmot pedig a WHO engedélyezte, az Európai Gyógyszerügynökség és az uniós hatóságok nem fogadják el a keleti vakcinákat. Amíg ezt nem teszik meg, teljes egyenlőségről nem lehet beszélni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arról, hogy a sajtó képviselői bemehetnek-e forgatni a kórházakba, azt mondta: a bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani, a kórházigazgatók jogosultak dönteni a kérdésben.

Később arról is beszélt: a kormány azzal számol, hogy az uniós helyreállítási alapban majdnem 300 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztés szerepel, amelyeket szeretnének a lehető leghamarabb megindítani.

Közölte, az egészségügy privatizációjának Márki-Zay Péter által felvetett ötletét a lehető leghatározottabban elutasítják.

Legolvasottabb cikkeink