• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kormányintézkedések az elhízás megelőzéséért

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Magyarországon súlyos népegészségügyi probléma, hogy a felnőtt lakosság több mint fele kórosan elhízott.

Hazánkban a betegségteher túlnyomó részét a krónikus nem fertőző betegségek adják, amelyek kialakulásában jelentős szerepe van az életmódbeli rizikótényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának.

Magyarországon súlyos népegészségügyi probléma, hogy a felnőtt lakosság több mint fele kórosan elhízott, mely jelentős terheket ró mind a lakosságra, mind az egészségügyi ellátórendszerre. A túlsúly, elhízás önmagában is betegségnek számít, de jelentős mértékben hozzájárul számos más betegség, így például a szívkoszorúér-betegségek, a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések kialakulásához is.

A kormány éppen ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében - emlékeztetett az Elhízás Elleni Világnap kapcsán az Emmi egészségügyi államtitkársága közleményben.

Magyarország Európában az elsők között lépett fel az egészségre káros transzzsírsavakkal szemben. A transzzsírsav a szív-érrendszeri betegségek mellett bizonyítottan szerepet játszik például a vérérfal-károsodás, hasi elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, egyes rosszindulatú daganatok, meddőség és a major depresszió kialakulásában. A rendeletnek köszönhetően évente több ezer ember életét menthetjük meg.

A közétkeztetés egészségesebbé tétele érdekében 2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, melynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír- illetve cukorhasználat.

A testmozgás nemcsak a megfelelő testsúly elérésében és fenntartásában játszik fontos szerepet, hanem számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát. Az OECD adatai is megerősítik a kormány számos intézkedésének helyességét, melyeket a gyermekek és tanulók egészségének érdekében tett, hiszen az adatok alapján a gyermekkori elhízás aránya az uniós átlag alatt van - sorolta a közlemény az intézkedéseket.

A kormány prioritásként tekint az egészségtudatos életmód elterjesztésére, mely hosszú távon nem csak az egyének életében eredményezhet pozitív változásokat, hanem egyúttal népegészségügyi célokat is szolgál. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás az összhalálozás, a lakosság szív- és érrendszeri betegségekből és daganatos betegségekből eredő halálozásának jelentős csökkenését, ezzel párhuzamosan a várható élettartam, illetve az egészségben eltöltött évek számának növekedését eredményezi - fogalmazott az államtitkársági közlemény.