• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kormányzati támogatásra szorul a hazai orvostechnika ipar

Egészségpolitika 2019.10.08 Forrás: Weborvos
Kormányzati támogatásra szorul a hazai orvostechnika ipar

A rendeletnek való megfelelés a medtech cégek piacon maradási lehetőségét is meghatározza.

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) több tagja, közös standon – nagy sikerrel - mutatta be új, innovatív termékeit, a II. HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállításon - számoltak be a rendezvényről közleményükben.

A MediKlaszter a kiállítás nyitó napján (2019.10.07-én) szakmai konferenciát tartott. A rendezvényén elhangzott, hogy a 100 éves történelmét közelmúltban ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres, és fejlődőképes ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.

Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. Ebből kiindulva a Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait, tennivalóit.

Ahogyan arra a Kormányhatározat 3. pontja is utal, a magyar orvostechnikai ipar egyik legnagyobb mai kihívása az Európai Parlament és a Tanács 2017/745 számú, az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének (MDR) alkalmazása, a téma a konferencia központi eleme volt.

Az MDR rendelet az orvostechnikai termékek dokumentálásának, gyártásának, forgalmazásának nagyon szigorú előírását, ellenőrzött követelményeit tartalmazza. A rendeletnek történő megfelelés képessége évtizedekre meghatározza, hogy az egyes országok egészségipara növelni vagy csökkenteni fogja-e a részesedését az egységes európai piacon, amely a világ második legnagyobb piaca. A rendeletnek való megfelelés a medtech cégek piacon maradási lehetőségét is meghatározza.

Az MDR 2020 közepétől kötelező alkalmazásának kötelezettsége a hazai orvostechnikai cégeknél, az egészségügyi ellátásban, és a gyógyítás terén komoly hatásai lesznek, mert növekszik a cégeknél a szakember-, a termékvizsgálati szolgáltatási igények, nő a cégek gyártási és piacra lépési költsége, mindezek eredményeként – ha nem teszünk intézkedéseket – megszűnhet termékek gyártása, lassulhatnak a termék-innovációs folyamatok, és egyes termékkörökben akár ellátási zavarok is kialakulhatnak.

Több medtech vállalkozás segítség, támogatás nélkül nem tud megfelelni az új követelményeknek. A rendelet alkalmazására felkészítő kapacitás (szellemi, vizsgálati, auditáló, és pénzügyi) nem áll rendelkezésre.

A MediKlaszter tagvállalatai, és a jelen lévő orvostechnikai vállalkozások, iparági érdekvédelmi szervezetek úgy ítélték meg, hogy az MDRre történő felkészülés és a rendelet bevezetése során - a Kormányhatározattal összhangban - a hazai orvostechnika ipar kormányzati támogatásra szorul. Mindezek miatt a MediKlaszter – mint az iparágat átfogóan képviselő akkreditált szakmai szövetség -, és az ágazati érdekvédelmi szervezetek, levelet küldenek a Kormány részére, megfogalmazva javaslataikat.

A szakmai konferencián a MediKlaszter együttműködési megállapodást írt alá az ágazatot szolgáló, segítő három fontos partnerrel. A MediKlaszter és a HEPA (Kormányzati háttérintézményként működő Magyar Exportfejlesztési Ügynökség), a MediKlaszter és a SAASCO Kft (új végrehajtási jogszabályokat, előírásokat ismerő, oktató, tanácsadó és mérnökiroda) és a MediKlaszter és a GS1 (nemzetközi szabványrendszer magyarországi képviselője) megállapodástkötöttek a medtech cégek közös segítésére, szolgáltatások nyújtására.

Legolvasottabb cikkeink