• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: bármikor tömegessé válhat a fertőzés

Egészségpolitika 2020.03.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Koronavírus: bármikor tömegessé válhat a fertőzés

Hat súlyos állapotban lévő beteget ápolnak a Dél-Pesti Centrum Kórházban; a háziállatok nem veszélyeztetik a környezetüket fertőzéssel.

Utolsó órákban vagyunk a tömeges megbetegedésektől, hívta fel a figyelmet dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján, ahol arról is beszélt, hogy a 73 igazoltan fertőzött beteg közül hat súlyos állapotút ápolnak a Dél-Pesti Centrum Kórházban, de a fertőzöttek között vannak egészen enyhe tüneteket mutatók is.

A WHO minden gyanús esetet javasol tesztelni a közvetlen kontaktokkal együtt. A nem súlyos tünetet mutató, igazolt fertőzöttek otthon  maradhatnak házi karanténban. Alakul a mintavételi rendszer: a mintát a mentők veszik le, jövő hét elejétől várhatóan indul az új eljárás. A szükséges eszközök (pálcák, stb.) már a „kapuban” vannak, fogalmazott a tisztifőorvos. Felhívta a figyelmet arra, hogy itt nem sürgősségi, nem akut esetről beszélünk, így a bejelentés után türelemmel kell várni a mintavételező mentőt. Megyénként egy gépkocsi áll rendelkezésre ebből a célból. 

Addig gyanús eset valaki, amíg a vizsgálat nem igazolja vírusmentességét. Házi karanténban lehet átvészelni a fertőzést, ha enyhébbek a tünetek, csak a súlyos eseteket kell kórházban kezelni, fogalmazott a tiszti főorvos. A súlyos eseteket a kijelölt járványkórházak, a megyei kórházak infektológiai osztályai és további infektológiák fogadják. Keresik a tömeges befogadásra alkalmas ingatlanokat is a járvány kitörésének idejére.

A házi karanténról elmondta: egyedül, izoláltan kell lennie az igazoltan fertőzöttnek (akinek nincsenek súlyos tünetei), ha kell, költözzön el a család, vagy a beteg egy másik ingatlanba. Ha ezt nem tudják megvalósítani, nem tudják az izolációt biztosítani, akkor intézeti karantéba kerül a fertőzött, hogy senkivel ne legyen kontaktusban. Az eddigi információk szerint a betegek 80-85 százaléka enyhe tünetekkel vészeli át a vírusfertőzést, de az elkülönítésre akkor is szükség van.

19.300 darab FFP1 maszkot vehetnek át a háziorvosok a mentőszolgálatoknál, de sokan nem éltek vele, mert vélhetően még voltak tartalékok, de most már egyre jobban fogy, ráadásul nem kell személyesen elmenni érte, csak meghatalmazás szükséges, mondta Müller Cecília. Az egészségügyi dolgozók kockázata nem egyforma, hiszen aki az sbo-n igazoltan koronavírusos beteget kezel, annak teljes védőfelszerelés jár, tette hozzá jelezve, hogy nem egyformán jár ugyanaz a védőfelszerelés sem.

A sokakat foglalkoztató kérdésre - miszerint állatok (kutyák, cicák) tovább adhatják-e a fertőzést az embereknek - azt mondta, hogy a terjedéshez ennek a vírusnak élő sejtre van szüksége, hogy ne száradjon ki. Ez egyértelműen bebizonyosodott, amikor laboratóriumi körülmények között izolálták az új koronavírust, amelyet nem győztek "eleget dédelgetni", hogy izolálni tudják. Ezért szerint  nem jelentenek veszélyt a házi kedvencek, hiszen a bundájuk nem élő sejt, ahol tovább élhet a vírus.

x  x  x

Továbbra sem tervezik kijárási tilalom bevezetését
A kormány továbbra sem tervezi és a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra sem javasolja kijárási tilalom bevezetését vagy városok, településrészek lezárását - közölte a törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lakatos Tibor hozzátette: a hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések. Hozzátette: összesen 3065 hatósági házi karantén van jelenleg az országban, ezeket összesen 8293 alkalommal ellenőrizték - tudósított az MTI. 

Az operatív törzs csütörtöki ülésén azokat a kérdéseket vizsgálták, amelyek segítenek a felkészülésben egy tömeges megbetegedés időszakára. Példaként említette a kórházi kapacitás áttekintését annak érdekében, hogy mindenki, aki orvosi segítségre szorul, megkaphassa az ellátást. Hozzátette: továbbra is érvényben vannak azok a korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány bevezetett.

A hatósági házi karantén szabályainak megsértői közül kiemelte egy nő esetét, aki bement egy pénzintézetbe és azt kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert ő hatósági házi karanténban van. Olyan nő is volt, aki bejelentést tett a rendőrségen, miután elvesztette a pénztárcáját, róla az adatfelvétel során derült ki, hogy hatósági házi karanténban van. Lakatos Tibor megjegyezte: a nő ezt a bejelentést e-mailben is megtehette volna.

Egy harmadik esetben egy ember azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból utazott haza, a feleségével még "meg tudtak szökni", pedig a súlyosan beteg fiuk még karanténban van. Az ügyben rendőri intézkedés történt, amelynek során kiderült, hogy ez a kijelentés nem volt igaz.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: akik ilyeneket tesznek, azok több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi szakember munkáját veszik semmibe, mert hiába minden védekezés a Magyarországon élő magyarokért, ha vannak olyanok, akik nem tartják be a szabályokat vagy épp viccet űznek a jelenlegi helyzetből.

Az otthoni karantén idejére vonatkozó szabályok

Legolvasottabb cikkeink