• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: Legfrissebb külföldi hírek a járványról

Hírek Frissítve 2020.02.26 Forrás: MTI
Koronavírus: Legfrissebb külföldi hírek a járványról

Már 12 olasz halott, vészhelyzet San Franciscóban, két új fertőzött Németországban, kevesebb kínai beteg.

A pánikterjesztés leállítását kérte az olasz kormányfő

Meg kell állítani az új koronavírus-fertőzés miatti pánikhangulatot Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint, aki az olasz közszolgálati médiától is a "félelemgerjesztés" megfékezését szorgalmazta. A polgári védelmi hatóság friss adatai szerint Olaszországban eggyel nőtt, 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A polgári védelmet vezető Angelo Borrelli szerda déli sajtótájékoztatója szerint a legújabb áldozat Emilia Romagna tartományban halt meg, a 69 éves férfi azonban a szomszédos lombardiai gócpontról származott. Eddig 9 személy Lombardiában, 2 Venetóban hunyt el, mindannyian idősek voltak, más betegségben is előrehaladott állapotban. A Kínában felbukkant vírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-t. Lombardiában már hat kiskorú beteget is számon tartanak, a betegek között ők az első gyerekek, állapotuk nem súlyos.

Giuseppe Conte nemzeti egységre szólította fel Olaszország politikai erőit és a lakosságot a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban. "Alaptalannak" nevezte a pánikhangulatot: példaként az élelmiszerüzletek megrohamozását említette Olaszországnak a gócpontoktól távoli részein is, ami szerinte teljesen indokolatlan. A miniszterelnök "erkölcsi kötelességnek" tartja, hogy a római kormány és az ellenzéki vezetésű tartományok is együttműködjenek a helyzet kezelésében. Hangoztatta, hogy Olaszország bizonyította, hogy tüzetesen ellenőrzi a fertőzés terjedését, és azonnali és "drákói" intézkedésekkel lépett fel. Giuseppe Conte nem titkolta, hogy az új koronavírus-fertőzés azonnali és hosszú távú gazdasági következményeitől tart. A kormányfő a hangulat tompítására kérte a RAI olasz közszolgálati rádió-televíziót.

Luigi Di Maio külügyminiszter nemzetközi kampányt tervez az olasz járványhelyzetről elterjedt álhírekkel szemben.

Az Il Messaggero című napilap szerint az olaszországi szállodafoglalások máris 70 százalékkal visszaestek. Milánóban júniusra halasztották a nemzetközi bútorvásárt, amely 60 ezer embernek szokott munkát adni. Az úgynevezett "vörös zóna", vagyis a legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia és Veneto tartomány számít az olasz gazdaság motorjának több mint hatvan nagy és közepes vállalkozással: itt állítják elő a nemzeti össztermék 12 százalékát, az eurózóna GDP-jének 2 százalékát.

A pánik megfékezését szorgalmazta Attilio Fontana lombardiai kormányzó: a koronavírus-fertőzés "nem több egy influenzánál" - mondta. Adatai szerint csak Lombardiában a fertőzöttek száma megközelítette a 260-at, és legújabb betegként egy 4 éves kislányt regisztráltak a vesztegzár térségében található Castiglione d'Addában. A vesztegzár alá helyezett venetói Vo'Euganeo polgármestere a SkyTG24 hírtelevíziónak kifejtette, hogy a 3500 lakosú településen mintegy 30 fertőzött van. "Türelemmel várjuk a karantén végét" - jelentette ki.

A közép-olaszországi Marche tartományban nincsen beteg, ennek ellenére beszüntették az oktatást, majd a kormányfő tiltakozására visszavonták a rendeletet. Ezt követően viszont Marche ismét leállította az oktatási intézmények működését. Hétfőig leállt a tanítás a szicíliai Palermóban, ahol 3 személy bizonyult pozitívnak: az első beteg egy Lombardiából érkezett turista volt. Szünetel a tanítás hétfőig Nápolyban is, ahol nincsen beteg, de fertőtlenítik az iskolákat.

Giuseppe Conte korábban a fertőzés terjedésének egyik kiindulópontjaként a vesztegzár lombardiai térségében található Codogno kórházát jelölte meg, ahol a miniszterelnök szerint az első koronavírus-tünetekkel jelentkező betegeket nem ellenőrizték időben. Lombardia kormányzója cáfolta és elutasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy a kórházban tiszteletben tartották az előírt protokollt. Ezzel egy időben az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége vizsgálatot indított Codogno kórházában.

A Vatikán korábban közölte, hogy Ferenc pápa nem módosítja a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és nem vezetnek be óvintézkedéseket a hívőkkel szemben. A Vatikán bejelentette viszont, hogy bezárják az olaszországi katakombákat, mivel az ókori földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt a vírus könnyebben terjedhet. A pápa szerdán ismét szolidaritását fejezt ki a járványban megbetegedettekkel.

Rómában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációja is egyeztet az olasz hatóságokkal.

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomó részt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest. A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt.

Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból. Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Biztosan nem Szöulban lesz a világbajnokság

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt biztosan nem Szöulban rendezik meg március 13. és 15. között a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságot. A szervezet honlapja azt írja: a járvány miatt a városi hatóságok elrendelték a Mokdong Jégcsarnok bezárását, így ott nem lehet megrendezni a vb-t.

"Figyelemmel követjük a koronavírus terjedésével kapcsolatos fejleményeket, különösen a Szöul környékén történteket. A koreai szövetség arról tájékoztatott bennünket, hogy bezárják a vb helyszínének kijelölt jégcentrumot, ahol minden eseményt törölnek" - áll az ISU weblapján. A szervezetnél hozzáteszik, a világbajnokságig hátralévő idő rövidsége miatt nem biztosak abban, hogy a viadalt más városban meg tudják tartani, így az idei vb sorsa bizonytalan.

"Köszönjük a koreaiaknak az eddigi előkészületeket és azt, hogy a döntésig vezető kritikus időszakban együttműködtek velünk. A vírus világméretű terjedése, illetve a logisztikai problémák miatt a halasztás és/vagy az áthelyezés nehéz feladat, de mindkét lehetőséget fontolóra vesszük. A végleges döntés előtt egyeztetünk a koreaiakkal és az ISU többi tagjával is" - áll a közleményben.

A kaliforniai San Franciscóban vészhelyzetet hirdettek

A kaliforniai San Franciscóban vészhelyzetet hirdettek a koronavírusos fertőzések veszélye miatt - jelentette a San Francisco Chronicle című lap kedden este.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában még nem diagnosztizáltak új típusú koronavírus miatt kialakult tüdőgyulladásos megbetegedéseket, de London Breed polgármester elővigyázatosságból vészhelyzetet hirdetett. Az intézkedés értelmében a városi önkormányzat alkalmazottait átirányíthatják napi munkájuktól a közegészségügyi helyzetre és a koronavírus fertőzésének megelőzésére vonatkozó információk megosztásával foglalkozó feladatokra.

A polgármester bejelentette azt is, hogy a város javította felkészültségét az esetleges járvány kitörésére. "Szükség van további anyagi források átcsoportosítására a betegség elleni hatékony felkészülés érekében" - fogalmazott Breed. Leszögezte azonban, hogy nem a város egészségügyi helyzete teszi ezt szükségessé, hanem az - mint fogalmazott -, hogy "jó felkészüléssel biztonságban tudhassuk közösségeinket".

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) kedden este bejelentette, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő egyik katonájánál szintén koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak. A 23 éves katonát a lakhelyén különítették el, s a dél-koreai egészségügyi hatóságok már megkezdték annak feltárását, hogy az elmúlt napokban kikkel állt kapcsolatban.

Egyesült Államokban is várható a vírus terjedése

Az Egyesült Államokban is várható a koronavírus terjedése - jelentette ki Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter kedden a szenátus egyik albizottsága előtt érvelve a kormányzat által kért 2,5 milliárd dollár megszavazása mellett.

Azar kifejtette, hogy az összeg segítene a gyorsan terjedő vírust nyomon követni, a tagállami és helyi kormányzatok anyagi támogatásában, oltások és különböző terápiák kifejlesztésében, továbbá védőmaszkok és más, a betegség terjedését feltételezhetően akadályozó védőruhák csökkenő készletének pótlásában. A miniszter közölte, hogy pillanatnyilag 30 millió védőmaszk áll rendelkezésre, de legalább 300 millióra lenne szükség. Szükség van a maszkokat gyártó cégek kapacitásának növelésére is.

Keddi washingtoni sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is foglalkozott a koronavírussal. Iránt és Kínát azzal vádolta meg, hogy nem a valós helyzetről adnak tájékoztatást. Felszólította Teheránt és Pekinget, hogy "tárja fel az igazságot" az új megbetegedések számát illetően. "Minden nemzetnek, beleértve Iránt is, el kell mondania az igazságot a koronavírusról, és együtt kell működnie a nemzetközi segélyszervezetekkel" - fogalmazott Pompeo.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egyik vezetője szintén tájékoztatta az amerikai törvényhozókat és az újságírókat a helyzetről. Nancy Messonnier leszögezte: nem az a kérdés, hogy elterjed-e a vírus az Egyesült Államokban, hanem az, hogy ez mikor történik meg, és hányan lesznek, akik komoly betegséggel küszködnek majd.

Kedden délután, egy újabb sajtótájékoztatón Anthony Fauci az Országos Egészségügyi Központ (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója azt közölte: az új típusú koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos legelőrehaladottabb kutatások a kaliforniai Gilead biogyógyszerészeti laboratóriumban folynak. De - fűzte hozzá - a 00kerülhet sor arra, hogy az új vakcinát emberen is kipróbálják.

Az Egyesült Államokban egyébként jelenleg 56 koronavírusos tüdőgyulladással küszködő beteget tartanak számon, közülük 40 páciens a Japánban horgonyzó Diamond Princess üdülőhajón betegedett meg. Az amerikai kormány chartergépekkel valamennyiüket hazaszállította még a múlt héten, s azóta katonai támaszpontokon kialakított karanténokban vizsgálják őket.

Hőérzékelő kapukkal készülnek a cannes-i filmfesztivál

Hőérzékelő kapukat rendelt az új típusú koronavírus kiszűrésére a cannes-i önkormányzat. A berendezéseket a filmfesztiválnak helyet adó épület, a kikötő és a repülőtér bejáratainál állítják fel - írta a Nice-Matin regionális napilap kedden.

A BFM hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint a május 12-én kezdő 73. cannes-i filmfesztivál rendezvényeire várhatóan már csak a testhőmérséklet ellenőrzése után lehet bejutni, és a tenger felöl is csak a hőérzékelő kapukon keresztül lehet majd a szárazföldre lépni. Cannes-ban már most is ellenőriznek minden partra szálló utast.

A tengerparti kisvárosban szolgálatot teljesítő valamennyi rendőrt felszerelik lázmérővel, elsősorban a gyerekek és idős emberek ellenőrzésére. Lapértesülés szerint Cannes önkormányzata sok egészségügyi maszkot is rendelt. David Lisnard cannes-i polgármester a helyi prefektúrától azt kérte, hogy a szomszédos Nizza kórházához hasonlóan a cannes-i egészségügyi intézményeket is szerelje fel minden szükséges eszközzel az esetleges megbetegedések tesztelésére és kiszűrésére.

A szomszédos észak-olaszországi járványhelyzetre utalva Olivier Véran francia egészségügyi miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a járvány "az ország kapujánál van". Megerősítette, hogy Franciaországban továbbra sincs új fertőzött, a korábban diagnosztizált 12 beteg közül 11-en meggyógyultak, egy nyolcvanéves kínai turista pedig meghalt.

Találtak két új fertőzöttet Németországban

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány. Az egyik új fertőzést Baden-Württembergben regisztrálták. Az egészségügyért felelős tartományi minisztérium kedd esti közleménye szerint a kórokozó valószínűleg egy olaszországi úton került az illető szervezetébe.

A Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt. Az influenzáéhoz hasonló tünetek miatt fordult orvoshoz. Még kedd este elhelyezik elkülönítve egy kórházban, mert a vizsgálatok kimutatták a kórokozó jelenlétét a szervezetében - áll a baden-württembergi szociális minisztérium közleményében. Hangsúlyozták, hogy a tartományi hatóságok felkészültek a vírus megjelenésére, és szoros együttműködéssel igyekeznek feltárni, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba a fertőzött.

A fiatalember megbetegedése az első eset Baden-Württemberg tartományban, és az első olyan eset Németországban, amely nem a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében fordult elő, és nincs összefüggésben a Webasto nevű bajor cégnél kimutatott fertőzéssel sem.

Több hírportál ugyancsak kedd este azt jelentette, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet. Az illető az Erkelenz nevű településen él, egy házaspár egyik tagja. Mindkettejüket a düsseldorfi egyetemi klinikára szállították. Az nem ismert, hogy melyikük fertőződött meg. A szállításért felelős düsseldorfi tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője késő este megerősítette az értesülést, az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint elmondta, hogy a vizsgálatok egy házaspár egyik tagjánál  valóban kimutatták a vírus jelenlétét, és ezért az illetőt bevitték a klinikára.

Németországban eddig 16 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A Vuhanból hazaszállítottak körében két embernél mutatták ki a vírust, a többi 14 eset mind az első németországi fertőzéssel kapcsolatos, amely egy vállalati továbbképzésén történt a Webasto München melletti székhelyén januárban. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A fertőzöttek többségét időközben gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja  a 80 ezret, a halálos áldozatok száma 2700 felett van. A vírus kedden több európai országban - Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban - is megjelent.

Legolvasottabb cikkeink