• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Körzet nélkül megszűnésre ítélve

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Folyamatosan apad a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok száma.

Míg jó egy éve még közel háromszázötvenre becsülték a területi ellátási kötelezettség (TEK) nélküli háziorvosok számát, ma már harminccal kevesebben lehetnek. A legtöbb praxis Budapesten működik, a legkevesebb Nógrád megyében, de lényegében minden megyében van ilyen szolgálat. A lakosság körülbelül három százalékát látják el, s mintegy háromszáz szakdolgozónak, asszisztensnek biztosítanak állást a TEK nélküli háziorvosok.

A folyamatos csökkenést az a jogszabály okozza, amely szerint 2016-tól nem lesz lehetőségük arra, hogy körzet nélkül működtetési jogot kapjanak. A működtetési jogot területi ellátási kötelezettséghez köti az orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény legutóbbi, 2011 végi módosítása, amely szerint a körzet nélküli háziorvosok működtetési jogát 2015. december végéig megszüntetik. Területi ellátási kötelezettség nélkül új működtetési engedélyt azonban ma is adnak ki kivételes esetekben: ilyen például a Belügyminisztérium vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóinak ellátására szóló engedély.

A kezdetektől ellenszenv övezi a körzet nélküli háziorvosok tevékenységét, s gyakran éri vád őket: mivel általában feleannyi betegük van, úgy vélekednek róluk, hogy azokat is kimazsolázzák, s hogy csupán melléktevékenységként végzik munkájukat.

A TEK nélküli praxisok megszüntetését kimondó jogszabályt több dologgal indokolják a szaktárcánál: egyrészt a TEK nélküli háziorvosok betegszáma között nagy különbségek figyelhetők meg, az alig néhány tucattól másfél ezerig is terjedhet a páciensek száma. A körzetek a területi megoszlást, mind a vállalt kötelezettségeket illetően meglehetősen heterogén képet mutatnak, ami nem teszi lehetővé a kiszámíthatóságot, továbbá nagy különbségeket okoz a betegellátás minőségében is.

Az államtitkárság ugyanakkor támogatja a praxist kereső kollégákat: az Országos Alapellátási Intézet honlapján közzéteszik a tartósan betöltetlen körzetek listáját, segítve ezzel is a praxishoz jutásukat. Amennyiben működtetési joggal rendelkező orvos jelentkezik egy tartósan betöltetlen körzetbe, akkor 2015 végéig lehetőség van arra, hogy a működtetési jog az ő esetükben praxisjoggá konvertálódjon, így nem érintik őket a megszerzéshez kapcsolódó terhek.