• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kötelező regisztráció: nem jött levél

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Soron kívüli törvénymódosítást kér a Szakmai Kamarák Szövetsége a regisztrációs-ügyben.

A hónap végén lejár a határidő, ezért soron kívüli törvénymódosítást kezdeményezett a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége annak érdekében, hogy 2012. március 1-től a területi kereskedelmi és iparkamarák nyilvántartásba vételi kötelezettsége ne terjedjen ki azokra, akik tevékenységüket külön jogszabály alapján amúgy is szakmai kamara tagjaként végzik. Ennek érdekében a szövetség hónap eleji ülésén úgy döntöttek, hogy levélben fordulnak az országgyűlés elnökéhez és a tárgyban érintett tárcák vezetőihez – tudta meg lapunk a szövetség soros elnökétől, Balogh Zoltántól, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökétől.

A levélben emlékeztetik Kövér László házelnököt arra is, hogy bár a jogszabály március 1-től hatályos – és ötezer forintos regisztrációs díjat ír elő – arról az előterjesztő egyetlen szakmai kamarával sem egyeztetett.

Mint írják, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a kötelező regisztráció azon gazdálkodó szervezetekre is kiterjedjen, amelyek az egyes szakmai kamaráknál, mint köztestületeknél tagsághoz, vagy tagságon kívüli névjegyzékhez kötött tevékenységet végeznek, mert ezen vállalkozások szakmai tevékenységüket kizárólag a szakmai kamarai bejegyzéssel rendelkező tagjuk, vagy alkalmazottjuk útján végezhetik, tehát indokolatlan számukra a kettős regisztráció előírása.

Javaslatuk szerint megoldást jelentene, ha – az előterjesztő szándékának megfelelően és a kamarai tagokat nem terhelve szükségtelenül – a fenti kör regisztrációját a saját szakmai kamarájánál, mint köztestületnél lehetne és kellene megtenni, ahogyan az az egyes szakmai kamaráknál (Ügyvédi, Végrehajtói, Közjegyzői, Szabadalmi-Ügyvivői, Könyvvizsgálói, Állatorvosi) már részben vagy egészben törvény által biztosított. E nyilvántartások a szakmai kamaráknál egyéni vállalkozókra nézve teljes körűek, a társas vállalkozások esetében jogszabály-módosítással teljes körűvé tehetők.

A levélben tehát a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény soron kívüli módosítását kérik, hogy a nyilvántartásba vételi kötelezettség ne terjedjen ki arra a gazdálkodó szervezetre, amely főtevékenységként olyan tevékenységet folytat, amely külön jogszabály rendelkezése szerint csak szakmai kamara tagjaként vagy a szakmai kamara tagjának részvételével, vagy a szakmai kamara által vezetett hatósági nyilvántartásba történő bejegyzéssel végezhető.

Mint megtudtuk, a javaslatra, amely a MOK honlapján is olvasható, még nem érkezett válasz.


Kedden elindult az online regisztráció - ha muszáj, lehet egyszerűbben is