• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyarok 73 százaléka támogatja a donációt

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Tíz, idegsebészeti ellátást is nyújtó kórházban indul a kórház koordinátori program első üteme.

Tavaly 234 donorjelentést regisztrált a Szervkoordinációs Iroda, cadaver (agyhaott) donorból 131 alkalommal távolítottak el szervet transzplantációs céllal, ez 13,08 donort jelent egymillió lakosra vetítve (csak jelzésképpen, a spanyoloknál közel duplája az aktivitást mérő szám). Egy donorból átlagosan 2,66 szervet vettek ki, és végül 2,33 szervet ültettek be – derült ki Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda igazgatójának a 2011. évi donációs és transzplantációs aktivitásról, a kórházi koordinátor program éles indulásáról szóló tájékoztatójából.

Aktív jelentők
Az ország 58 kórházából érkezett donorjelentés, szervkivételt 44 intézményben hajtottak végre. A legaktívabb donorkórház a nyíregyházi Jósa András Kórház volt, amely 17 jelentést küldött az Szervkoordinációs Irodának, és 12 donorból vettek ki szerveket.

A megvalósult donációkat nézve a legaktívabb Tolna, Csongrád és Heves megye volt, ugyanakkor kilenc megye nem érte el az országos átlagot, ami egymillió lakosra vetítve 13,66 donor. A korábban egyetlen donort felmutatni nem tudó Somogy megye a kísérleti kórházi koordinátori programban országos átlagot ért el, s szintén kiváló eredményt mutatott Jász-Nagykun-Szolnok megye, amely a pilot programban a spanyol átlagot mutatott (37 donor).
A Szervkoordinációs Iroda kórházlátogatási programjában 27 intézménybe jutottak el, 72 orvos és 100 szakdolgozó továbbképzését biztosították.

Koordinátorok: javuló donációs hajlandóság
A koordinátor hálózati program országos és regionális szintje már működik, immár a kórházi szintet szervezik. A 2010 és 2011 áprilisa között, négy kórházban folyó pilot program tanulságait felhasználva alakítják ki három év alatt, több lépcsőben a kórházi koordinátori hálózatot. A program bizonyította eredményességét, mert jelentősen javult a donációs aktivitás azokban a kórházakban, ahol a kísérleti program zajlott (lásd a fentebbi megyei adatokat).

Idén tíz kórházzal indul a hálózatépítés, olyan intézmények kerülnek első körben a programba, amelyekben idegsebészeti ellátás folyik: Szombathely, Székesfehérvár, Győr, ÁEK, János Kórház Kaposvár, Szekszárd, a szegedi, debreceni és pécsi egyetem idegsebészeti ellátóhelyei. (Megjegyezzük: összesen 18 helyen folyik idegsebészeti ellátás, egyelőre a tíz intézmény kerül a programba). A kiválasztott intézmények tíz munkatársának továbbképzéseket szervez a Szervkoordinációs Iroda.

Remek hozzáállás, rossz érvényesülés
Az egy évtizeddel korábbiakhoz képest sokkal tájékozottabb a lakosság, egy felmérés szerint a magyarok 46 százaléka ismeri az ezzel kapcsolatos egyik legfontosabb jogszabályt, a feltételezett beleegyezés elvét, azaz: ha életünkben nem tiltottuk meg, hogy halálunk után szerveinket mások életének megmentése érdekében felhasználják, akkor ez beleegyezésnek tekintendő. A donációs hajlandóság a felmérés szerint 73 százalékos, ám ez a remek hozzáállás nem tud érvényesülni a tragikus pillanatokban, mutatott rá Mihály Sándor. Becslések szerint családi tiltakozás miatt a donációk mintegy harminc százaléka hiúsul meg.

Szervátültetési statisztika
A szervkoordinációs program eredményeként tavaly 356 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 204 vesetranszplantáció cadaver donorból, 47 élő donorból valósult meg; 14 szívátültetést, 41 májátültetést jegyeztek 2011-ben. Tíz kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést hajtottak végre, Bécsben pedig 40 magyar donortüdő transzplantációja valósult meg, ebből 13 magyar beteg kapott új tüdőt. A többi szervet nem tudták magyar betegeknek beültetni, amelynek fő oka, hogy nincs feltöltve a magyar várólista, akárcsak a szív esetében. Némi javulás mutatkozik mindkét várólistán, például a két beteggel árválkodó tüdőlistán már heten vannak, de negyven lenne az ideális, míg a szívátültetésre várók számra 25-re emelkedett.

Bár rendre azt halljuk, hogy kevés a donor, több kellene, a szív- és tüdőátültetésre várók esetében nem a donorok, hanem a recipiensek hiánya okoz évek óta gondot, így például 2010-ben a szakemberek becslése szerint legalább tíz szív „veszett el" recipiens hiányában.

Még mindig él az a tévhit, hogy a bukósisak nélküli motoros a legjobb donor, ugyanis a donornak alkalmas agyhalottak kétharmada az agyvérzéses betegek köréből kerül ki, a traumás esetekből pedig 30 százalék, mutatott rá Mihály Sándor. A legfiatalabb életet mentő szervdonor egy hét hónapos kisfiú volt, a legidősebb pedig egy 81 éves májdonor nő. Az átlagéletkor 46,2 év volt 2011-ben.

Az Eurotransplanthoz történő tavalyi csatlakozásunknak (2011. november 4.), vagyis az előzetes együttműködési megállapodásnak köszönhetően az akut betegek nagyobb eséllyel és gyorsabban jutnak a szükséges szervhez. A nemzetközi szervezet lényegében egy „szerverszoba", 135 milliós populációt fog át, 75 centruma van. A donorszervek ilyen szintű allokációja minőségi változást fog eredményezni a hazai donációban, ráadásul ösztönzi a magyar várólisták felöltését is.