• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közel ezer újabb ösztöndíjas a rezidensképzésben

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Alapbérrel együtt akár 400 ezer forintot is kereshetnek azok, akik hiányszakmát tanulnak.

Valamennyi rezidensösztöndíjra pályázó fiatal orvost bevettek a rendszerbe, így ezzel az újabb 924 ösztöndíjassal együtt összesen már 3500 szakorvosjelölt kap plusz pénzt az alapbérén felül. Ezt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár jelentette be pénteken. A tájékoztatón, amelyen Sipka Balázs a Magyar Rezidens Szövetség új elnöke is jelen volt, kiderült, hogy az ösztöndíjjal együtt a rezidensképzésben részt vevő ösztöndíjasok az alapbérrel (205 ezer forint) együtt körülbelül 300-400 ezer forint bruttót kereshetnek egy hónapban.


Az államtitkár hangsúlyozta, hogy már 2011 óta többféle ösztöndíjprogramra jelentkezhetnek a frissen végzett orvosok. A különféle ösztöndíjak nemcsak a fiatal gyógyítók itthontartását célozzák, hanem azt is, hogy a hiányszakmák felé tereljék a rezidenseket. Például a sürgősségi orvostant, illetve házi gyermekorvosnak tanuló rezidensek akár 200 ezer forinttal is többet kereshetnek, de az általános hiányszakmák képzéséért is 150 ezer forintos ösztöndíjat lehet elnyerni. Az általános ösztöndíj 100 ezer forint, ezt a mostani 924 jelentkezőből 546-an kapták meg. Jellemző, hogy a házi gyermekorvos, illetve sürgősségi orvostan képzés ösztöndíjaira, bár dupla annyi pénz jár csupán 3-3-an aspiráltak. 


Sipka Balázs hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek az ösztöndíjaknak, és remélik, hogy egyszer majd ezek az összegek beépülnek az alapbérbe. Elmondta azt is, hogy a rezidensek képviselőiként az a dolguk, hogy összegyűjtsék a leendő szakorvosok problémáit, és ezekre megoldásokat találjanak. Hozzátette, az államtitkárság elé igyekeznek nem a problémákkal, hanem már a megoldási javaslatokkal állni. Például az egyik ilyen probléma az utóbbi időben az volt, hogy a rezidensek egy részénél rendszeresen csúszott az ösztöndíjak kifizetése. A szövetség elnöke és az államtitkár is aláhúzta, hogy sikerült erre a problémára megoldást találni, és várhatóan február végétől, március elejétől már időben érkeznek meg a pénzek.


A rezidensek képviselője a következő feladatoknak a szakorvosi minőségbiztosítást, a végző orvostanhallgatók számára a pontos keretszámok és álláslehetőségek elérhetőségét, illetve az utánkövetés elektronikus rendszerének kidolgozását jelölte meg.

Mint mondta, ez utóbbi nemcsak a szövetség, hanem a kormány érdeke is. Ezt a javaslatcsomagot a rezidens szövetség elnöke tájékoztatón ünnepélyesen át is adta az államtitkárnak.

MTI Fotó: Bruzák Noémi