• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Közétkeztetés: már több mint ajánlás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI

Az Országos Tisztifőorvos kiadta Normatív Utasítását a közétkeztetés új szabályairól.

Az egészségtelen táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a daganatos betegségek kialakulásában. Ezek a betegségek sajnos egyre fiatalabb korban jelentkeznek, bizonyítva egyebek mellett a kiemelt táplálkozási kockázati tényezők, mint a túlzott só-, cukor-, zsír/telített zsírbevitel, valamint az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelenlétét. Éppen ezért szervezte meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók, hatósági élelmiszerellenőrök, közétkeztető cégek, az élelmiszer-előállítás és forgalmazás területén dolgozók, azaz az érintettek részére konferenciáját, melynek az egészséges közétkeztetés megvalósítása volt a központi témája - tudatta az OTH kommunikációs Főosztálya.

A közétkeztetés ma hazánkban sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Az óvodai közétkeztetésben felszolgált ételek sótartalma például több mint háromszorosa a korosztályos ajánlásnak, holott a túlzott sóbevitel már gyermekkorban is a vérnyomás emelkedését eredményezi. Az elhízás előfordulása minden korosztályban nő, az elmúlt tíz év alatt a háromszorosára növekedett, növelve az elhízást kísérő betegségek előfordulását is.

Mindezen tényeket több reprezentatív tudományos kutatás, tanulmány is igazolja. Az étlapok elemzése és a laboratóriumi vizsgálatok eredményei pedig megerősítik a helytelen nyersanyag felhasználást, a levesporok, ételízesítők, a magas zsírtartalmú húsok és húskészítmények, cukrozott italok nagyarányú alkalmazását, a szezonalitás és a változatosság hiányát.

A felmérések eredményei alapján, a nemzetközi vizsgálatok és ajánlások figyelembevételével az OÉTI szakemberei kidolgozták az egészséges közétkeztetésre vonatkozó rendelettervezetet, mely ez év augusztus 1-től ajánlás formájában megjelent. Az ajánlás tartalmazza egyebek mellett az egészségügyi, az oktatási és nevelési, valamint a szociális ellátást nyújtó intézményekben a közétkeztetés által biztosított ételek megengedett napi energia- és sótartalmát korcsoportonként, a nyersanyag-kiszabati útmutatót, az élelmiszer-alapanyagok legkisebb és legnagyobb mennyiségének felhasználására vonatkozó szempontokat, valamint a hatósági ellenőrzésre és a közétkeztetők önellenőrzésére vonatkozó főbb elemeket.

Jogszabály lesz az ajánlásból
- Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkezetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója a tanácskozás kapcsán tartott tájékoztatón. Martos Éva kiemelte: a felnövekvő generáció a bölcsődében, az óvodában, az iskolában gyakorlatilag ki van szolgáltatva a közétkeztetésnek, ezért annak megújítása, egészségesebbé tétele kiemelten fontos.

A tiszti főorvos augusztus elsején megjelent ajánlásához több mint háromszáz hozzászólás érkezett - hangsúlyozta az OÉTI főigazgatója. A múlt héten az összes érintett, a minisztériumuk képviselői, nagyobb közétkeztető cégek vezetői és több más szakember egyeztetett a közétkeztetés megújításának lehetőségeiről. Martos Éva kifejtette: abban mindenki egyetértett, hogy az új szabályozásra szükség van, így reméli, hogy még idén megszületik az erről szóló jogszabály.

Mint emlékeztetett, a közétkeztetést szabályozó korábbi rendeletet hatályon kívül helyezték, ezért volt szükség a tiszti főorvos által kiadott normatív utasításra és ajánlásra. Ez alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatókat, de bírságot - a jogszabály hiánya miatt - még nem szabhatnak ki.
Martos Éva arra is kitért: ellenőrzéseik alapján bebizonyosodott, hogy az egészséges ételek elkészítése nem feltétlenül kerül több pénzbe, de ha mégis, az sem összemérhető azzal az "egészségnyereséggel", amelyet a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésén spórolnak meg - fejtette ki az OÉTI főigazgatója.

Ajánlás a szülőnek is
A közétkeztetést szolgáltatókra vonatkozó ajánlással egy időben az Országos Tisztifőorvos a közétkeztetésben biztosított étrendek táplálkozás-élettani szempontból történő egységes ellenőrzése és értékelése érdekében kiadta az 1/2011. sz. Normatív Utasítását, a közétkeztetésben alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi ellenőrzési szempontok alapvető szabályairól - tudatta az OTH.

Az egészséges táplálkozás – betegségmegelőző szerepén túl – kiemelt fontosságú az iskolai teljesítményben, a jó koncentrálóképességben, a megfelelő viselkedésben, sőt a közösségbe történő beilleszkedésben is. Így nem véletlen, hogy számos országban (pl. Németország, Franciaország, Anglia) jelentek meg a közelmúltban az iskolai étkeztetés előírására vonatkozó normák, a WHO egészséges iskolai étkezés hálózatot alakított, és a szeptemberi ENSZ közgyűlésnek is egyik kiemelt témája volt. Az amerikai betegségmegelőző központ (CDC) önálló stratégiát dolgozott ki az iskolai sócsökkentésre vonatkozóan.
A rendezvényhez kapcsolódóan az OÉTI-ben újonnan kialakított, modern, a dietetika és az egészséges táplálkozás alapelveit maximálisan szem előtt tartó konyhát és főzőiskolát is bemutatta.

Legolvasottabb cikkeink