• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kupeckedés helyett hivatásgyakorlást!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosi kamara fellép a tisztességtelen orvosi reklámok, a "kuponos gyógyítás" ellen.

Jogszabály módosítást kezdeményez a Magyar Orvosi Kamara (MOK) annak érdekében, hogy gátat szabjon a tisztességtelen és félrevezető magánorvosi reklámoknak. Éger István, a kamara elnöke szerdán azt mondta: botrányosak és megengedhetetlenek azok az orvosi hirdetések, amelyek például a színes tévékhez hasonló akciókkal, árkedvezményekkel próbálják rávenni a betegeket, hogy hozzájuk forduljanak az ellátásért. Ez amellett, hogy lealacsonyítja az orvosi hivatást, rombolja az orvosok és a betegek közötti bizalmat is.

Az elnök szerint a magán egészségügyi szolgáltatókat tömörítő szervezetek szerint is megengedhetetlenek azok a jó ízlést semmibe vevő módszerek, reklámok, amelyekkel a kuponokkal megvásárolható egészség gyakorlatát hirdetik. Ez meggyőződésük szerint nem a munkájukat tisztességgel, magas színvonalon végző orvosoknak, hanem a nem megfelelő képzettségű, rossz felszerelésű kollégáknak kedvez.

Éger István példaként elmondta, egyre gyakoribb, hogy frissen szakvizsgázott fiatal orvosok helyezkednek el a magán egészségügyben, többnyire mindenféle gyakorlat és tapasztalat nélkül. Hozzátette azt is, hogy a minőségellenőrzés sem megoldott, hiszen a kontroll szerepet betölteni hivatott „szakfelügyeleti rendszert szétzúzták".

A testület vezetője azt is elmondta, hogy a kamara azért tehetetlen ezzel a tendenciával szemben, mert a korábban szigorú orvosi etikai kódexet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyomására a kétezres évek közepén enyhítették. Tehát nincs eszközük a magánorvosi reklámozások szabályozásához, ráadásul a szolgáltatók egy részének működtetői nem is orvosok, velük szemben végképp tehetetlen a kamara.

Mindezek miatt fordul a MOK az ágazati miniszterhez, a parlament egészségügyi bizottságához, a GVH-hoz. Az szeretnék elérni, hogy a jövőben a magánorvosi reklámokban csak a szolgáltatások mibenléte, az ellátóhely címe, elérhetősége, a rendelés ideje szerepeljen, az árak pedig korrekten tárgyszerűen felsorolva a csak a szolgáltatók honlapján vagy az ellátóhelyen legyenek felsorolva. A kamara sem tartja kizártnak az árengedmény nyújtását, ezt viszont csak egyedileg, közvetlenül a betegnek felajánlva tartja elképzelhetőnek.

Ezen célok eléréséhez szigorítani szükséges az etikai kódexet és egyes jogszabályokat is módosítani kell. A szankciókat firtató kérdésre válaszolva Éger István az mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy azokat a magánellátókat, akik megszegnék a jövőben ezeket a szabályokat, kizárják a szolgáltatásból.