• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lázár: érzékeny vita folyik a kórházi kancelláriáról

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Orvosprofesszorokból álló tanácsadó testületet hoznak létre, s kapaszkodhatnak a gyógyszernagykerek - mondta Lázár János.

A magyar orvosképzés és az egészségügyi felsőfokú képzés megújítását tűzte zászlajára a magyar kormány, derült ki a 61. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatásából. Mint Lázár elmondta, az orvosképzésben részt vevő professzorokból álló tanácsadó testület segítené ezen a területen a kormány munkáját.

Elismeréssel szólt a hazai orvosképzésről, mondván, az a felsőoktatás legerősebb, legversenyképesebb része. Éppen ezért a kormány meg akarja erősíteni az orvosegyetemeket, s ehhez fejlesztési tervet készítenek. Ebben a munkában segítene majd a tanácsadó testület, s a kormányzat célja, hogy szakmai konszenzus alakuljon ki a képzés megújításában, a szükséges feltételek kialakításában.


Arról is beszélt röviden, hogy az Egészséges Magyarország kormányprogram jövőre indul, és még idén megszületnek a programok indulásáról szóló döntések. Korábban, június végén azt is elmondta, hogy a jelenlegi egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán mellett elődje, Zombor Gábor, illetve Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára kap feladatot az Egészséges Magyarország kormányprogramban.


Érzékeny szakaszban van a stratégiai kabinetben most folyó szakmai vita a kancellária rendszerről, ám ennek a tartalmáról nem kívánt a miniszter beszélni, csak annyit jelzett: a vita tárgyát az eltérően képzelt szervezeti és struktuális megvalósítás képezi. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár és Lázár János között sajtóhírek szerint nincs egyetértés abban, hogy megyei vagy regionális szerepkört kapjon a kórházi kancellár. Az ezt firtató újságírói kérdésre sem kívánt válaszolni a Kormányinfón, annyi derült még ki, hogy szeptember 13-án ismét szó lesz a kancellária rendszerről a stratégiai kabinet ülésén. Lázár szerint abban nincs vita („lezárt asszó") közöttük, hogy a széttöredezett kórházi rendszernek egységes irányításra van szüksége a betegellátás javítása érdekében.

Nem indít eljárást az Európai Bizottság a központi dohányellátóval (nagykereskedelem) kapcsolatban, s ez újabb kapukat is kinyithat a magyar kormány számára, fogalmazott Lázár, aki nem titkolta, lesznek javaslataik, s példának hozta fel többek között a gyógyszer-nagykereskedelmet, mondván: „kapaszkodhatnak a gyógyszernagykerek".

Legolvasottabb cikkeink