• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lélegzethez juttat az Új Széchenyi Terv

Egészségpolitika Forrás: GYEMSZI

Mintegy 500 millió forintos pályázat határideje hosszabbodott meg május 15-ig.

Közel 500 millió forintos pályázat határideje hosszabbodott meg: Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent TÁMOP 6.1.2/13/1 illetve TÁMOP 6.1.2/13/2 jelű, „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok – Dohányzás leszokási pontok kialakítása a tüdőgondozók bázisán" című pályázatok beadási határideje 2013. május 15-re módosult - tudatta a GYEMSZI.

A dohányzás miatti egészségveszteség mérsékelése, a dohányzásra való rászokás megelőzése, a dohányzásról való leszokás támogatása, a dohányfüst expozíció csökkentése kiemelt népegészségügyi prioritás világszerte, így hazánkban is. A nemdohányzók védelmével kapcsolatos szabályozás módosítása, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre kevesebben szokjanak rá a dohányzásra, és egyre több dohányos próbálja letenni a cigarettát.

Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada cigarettázik. 2010-ben 20.470 ember halt meg dohányzás következtében. Férfiak esetében az összes halálozás közel negyede (23%), nőknél a tizede (9%) volt a dohányzás következménye. Átlagosan a dohányzó férfiak legalább 16, a nők 19 évvel rövidítették meg az életüket. A várható élettartamnál korábbi halálozás miatt 340 ezer életévet veszítettünk 2010-ben, a veszteség kétharmada a gazdasági szempontból legaktívabb életszakaszra, a 35 és 65 év közötti időszakra esett. A kérdéssel foglalkozó orvos-szakmai társaságok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának a káros szenvedélynek.

A leszokáshoz a szakember nyújthatja a legtöbb segítséget, ezt a tevékenységet kívánja elősegíteni az “Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok - Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása a tüdőgondozó intézetek bázisán" című, TÁMOP 6.1.2-13/1 és TÁMOP 6.1.2/13/2 számú pályázati felhívás. A program eredményeként elérhetőbbé válik az egyéni leszokás támogatás, és lehetővé válik a csoportos leszokás támogatás a tüdőgondozókban. A támogatás eredményeként ezen túl lehetőség lesz tárgyi, személyi feltételek megteremtésére pl.: szakirányú továbbképzések igénybevételére.

Minderre közel 500 millió forint vált elérhetővé, a konvergencia régióban 416 millió, a Közép-magyarországi régióban 70 millió. A támogatási összeg a konvergencia régióban konzorciumi partnerek esetében az adott konzorciumi tag által a projektbe bevont tüdőgondozóként minimum 2.000.000 Ft, de legfeljebb 3.470.000 Ft. Konzorciumvezető esetében egy bevont tüdőgondozó vonatkozásában minimum 2.000.000 Ft, de legfeljebb 4.600.000 Ft, további általa bevont tüdőgondozó vonatkozásában minimum 2.000.000 Ft, de legfeljebb 3.470.000 Ft.

A támogatási összeg a Közép-magyarországi régióban konzorciumi partnerek esetében az adott konzorciumi tag által a projektbe bevont tüdőgondozóként minimum 1.000.000 Ft, de legfeljebb 2.000.000 Ft. Konzorciumvezető esetében egy bevont tüdőgondozó vonatkozásában minimum 1.000.000 Ft, de legfeljebb 2.500.000 Ft további általa bevont tüdőgondozó vonatkozásában minimum 1.000.000 Ft, de legfeljebb 2.000.000 Ft.

A pályázók számára szakmai segítséget nyújt Dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász országos szakfőorvos, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet mb. főigazgatója, valamint a szintén európai uniós támogatással létrehozott Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ szakmai vezetője.

A pályázat benyújtásának feltétele, hogy a pályázó többletkapacitás befogadására irányuló kérelmet nyújtson be az EMMI-hez, amelyhez csatolni kell a fenntartó nyilatkozatát a befogadási kérelem támogatásáról. A GYEMSZI a térségi igazgatóságokon (TIG) keresztül benyújtott kérelmekre a támogató nyilatkozatot soron kívül adja ki a pályázóknak.