• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma adták át a megújult a paksi mentőállomást

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az új állomások műszaki és orvostechnikai felszereltsége teljes mértékben megfelel az európai normáknak.

A 2012 végén kezdődött és a magyar sürgősségi betegellátásban stratégiai szerepet játszó Új Széchenyi Terv TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés" projekt befejezéséhez érkezett. Október végére megtörtént a műszaki átadás-átvétel a dinamizált és – Mezőberény kivételével, ahol a munka kivitelezőváltás miatt november végére fejeződik be – az újonnan épült mentőállomások esetében is.

A mentőállomások dinamizálása keretében elvégzett beavatkozásoknak köszönhetően jelentős mértékben javulnak a mentés szakmai feltételei, csökken a riasztástól számított kiérkezési idő. Ezt szolgálják az új, motorizált garázskapuk, a kimenő és beérkező járművek mozgásának elkülönítése, a korszerű fertőtlenítő berendezések beépítése. Az állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése. A dinamizált állomások új mentőgépkocsit, valamint modern orvostechnikai eszközöket is kapnak - tudatta az OMSZ közleménye.

Az új építésű mentőállomások az ellátás javítását szolgálva olyan területeken épültek, ahol eddig hiányoztak a riasztást követő 15 percen belüli kiérkezés feltételei. Az új állomások műszaki és orvostechnikai felszereltsége teljes mértékben megfelel az európai normáknak. Minden állomáson két új mentőgépkocsi áll szolgálatba személyzettel együtt.

2015. október 31-éig az épületek műszaki átadás-átvétele – a mezőberényi állomás kivételével – megtörtént. Jelenleg a beruházó által előírt garanciális javítások mellett a használatbavételi engedélyek beszerzése zajlik, a mentőállomás ezek birtokában kezdheti meg működését.

A projekt pénzügyi elszámolása és forrásfelhasználása folyamatos, a 10,94 milliárd forintos összköltségvetést a kedvezményezett OMSZ maradéktalanul lehívja, kifizetés azonban csak a kivitelezők és a beszállítók maradéktalan teljesítését követően történik.

A paksi mentőállomás dinamizálása során cél volt az energiahatékonyság növelése és az üzemeltetési költségek csökkentése is, ennek érdekében részleges nyílászáró-cserére, a hőszigetelés és a fűtési/melegvíz rendszer napkollektoros rendszerrel való korszerűsítésére került sor. 2014 májusában illetve augusztusában 1 db új, teljesen felszerelt „B" típusú és 1 db „C" típusú mentőgépjármű is került az állomásra.

A TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése-mentés" projektben a paksi mentőállomás felújítása bruttó 38.163.024 Ft értékű beruházás keretében valósult meg.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő, megújult mentőállomás átadásán köszöntőt mondott Süli János polgármester, Dr. Gyöngyösi Péter OMSZ projektigazgató és Dr. Buda Péter a régió igazgatója.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a résztvevők megtekinthették az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a paksi mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára - áll a közleményben.