• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ma megkezdődött az első Civil véradás

Egészségpolitika 2019.04.09 Forrás: MTI
Ma megkezdődött az első Civil véradás

A véradó napok keretében ingyenes szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokkal, életmód- és táplálkozási tanácsadással várják az érdeklődőket.

 A civil hozzájárulás az egészségügyben nemcsak a társadalmi szolidaritást erősíti, de az ágazat működését is segíti - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden Szolnokon, az április 9. és 11. közötti Civil véradó napok nyitórendezvényén. Horváth Ildikó, aki az országos programsorozat védnöke is, elmondta: az ágazat működtetése semmit nem érne az egészségügyben kifejtett civil felelősségvállalás nélkül. Ennek a véradás az egyik legszebb példája - fűzte hozzá. Mint mondta, a nagy műtéteket, traumatológiai eseteket nem lehetne enélkül a civil együttműködés nélkül megoldani. Köszönetét fejezte ki a véradóknak és a véradást szervezőknek egyaránt. 

Közölte: az önkéntes vállalások szellemében hirdették meg a Három generációval az egészségért elnevezésű pályázatot és fejlesztik úgy az alapellátást, hogy az egészség megőrzésére, fejlesztésére nagyobb figyelem jusson.

Szólt arról is, hogy Szolnokon évtizedek óta komoly figyelmet fordítanak az egészség megőrzésére, fejlesztésére és a szűrésekre a civilek segítségével.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a véradás fontosságát, valamint a civil összefogás erejét hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a Magyarországon működő 62 ezer civil szervezet egy évben csaknem 280 milliárd forintot tud lehívni különböző állami, önkormányzati, európai uniós forrásból. Csaknem 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezeteknek, civil területen az országban. 

Szabó István, Szolnok alpolgármestere a megnyitón elmondta: a szűréseknek, véradásoknak komoly hagyománya és több fóruma van a városban, és ezt a jó gyakorlatot a továbbiakban is folytatják.

Kékkőiné Nagy Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kommunikációs és marketingigazgatója közölte: tapasztalataik szerint egyre többen tartják fontosnak és "karolják fel" a véradás ügyét, s ennek köszönhetően tavaly sikerült "hozni" a 2017-es eredményeket, míg a korábbi években lassú csökkenést tapasztaltak.

A véradó napok keretében ingyenes szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokkal, életmód- és táplálkozási tanácsadással várják az érdeklődőket. 

A programsorozatot a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága az Országos Vérellátó Szolgálattal, illetve a fővárosi és a megyei Civil Információs Centrumokkal közösen szervezi az Emmi egészségügyi államtitkárságának védnökségével országszerte 21 helyszínen. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A Civil véradás helyszínei és időpontjai

 

Legolvasottabb cikkeink