• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Magyar Orvosok Szakszervezete: NO DEAL! (Nincs üzlet!)

Egészségpolitika 2020.10.07 Forrás: MOSZ-Weborvos
Magyar Orvosok Szakszervezete: NO DEAL! (Nincs üzlet!)

Visszautasítják, hogy a béremeléshez a hálapénzt tiltó rendelkezésen kívül egyéb kötelezettséget, korlátozást csatoljanak.

A Magyar Orvosok Szakszervezete Facebook oldalán reagált a bérrendezésről szóló törvény elfogadására. Többek között azt írják, "VISSZAUTASÍTJUK, hogy ehhez a régóta esedékes béremeléshez BÁRMIFÉLE egyéb kötelezettséget, korlátozást csatoljanak a hálapénzt tiltó rendelkezésen kívül." Alábbiakban változtatás nélkül hozzuk a közleményüket:

"Ez a béremelés, amit most megszavazott az Országgyűlés, nem kegy, nem ajándék, nem valami meg nem érdemelt előny, amelyért nekünk különféle ellenszolgáltatást kellene nyújtanunk. Ez egy olyan, évek óta sürgető szükség, amelyet így is az utolsó utáni pillanatban sikerült a döntéshozóknak kezelniük. Egy évtizedek óta fennálló és halmozódó tartozást rónak most le.

Ennek a béremelésnek az „árát” az orvostársadalom már réges-rég megfizette. Megfizettük akkor, amikor havi 240-300 órát dolgoztunk, amikor hajnali kettőkor kimegyünk helyszínre a rosszul lévő beteghez. Megfizettük akkor, amikor a nyolcadik ügyeletre is bementünk a hónapban, miközben a gyermekünk otthon sírt, hogy anya, miért nem vagy velem, és akkor, amikor kérdés nélkül kitettük magunkat fertőzésveszélynek, sugárveszélynek a beteg életének megmentése érdekében. Megfizettük, amikor 6 + 4 évig vállaltuk, hogy érdemi kereset nélkül tanulunk és kuksolunk a hierarchia legalján, saját pénzből fizetjük a kompetencia-képzéseinket, szabadidőnk rovására tesszük le a második, harmadik szakvizsgánkat.

Megfizettük akkor, amikor egyetlen szakorvosként két nővérrel dolgoztunk egy hetven ágyas osztályon, és próbáltuk a lehető legmagasabb színvonalú ellátást biztosítani mindenkinek, miközben volt összesen tíz palack infúziónk a hetven betegre. Megfizettük akkor, amikor az ambulancián a hatórás rendelésre nyolcvan beteg volt előjegyezve, plusz a beeső akut betegek, mert egy héten csak egy napra tudott az onkológiai szakambulancia orvost felvenni.

VISSZAUTASÍTJUK, hogy ehhez a régóta esedékes béremeléshez BÁRMIFÉLE egyéb kötelezettséget, korlátozást csatoljanak a hálapénzt tiltó rendelkezésen kívül.

Ez a béremelés nem egy olyan plusz juttatás nekünk, orvosoknak, amelyért cserébe további jogokról kellene lemondanunk és további kötelezettségeket vállalnunk! Az ezért járó ellenszolgáltatást az orvostársadalom már évekkel ezelőtt letette az asztalra, Te, én és mindannyian, minden éjszakával, amit az ügyeletben töltöttünk az otthonunk helyett, minden óra túlmunkával, amit akár az egészségünk rovására is felvállaltunk, minden olyan feladattal, amit zokszó nélkül elvégeztünk annak ellenére, hogy nem orvosi feladat lett volna.

NEM fogadjuk el:

• a vállalkozói jogállás kategorikus tiltását a közfinanszírozott szférában, mert az rövid időn belül bizonyos ellátások összeomlásához fog vezetni

• a másodállások és egyéb tevékenységek korlátozását, illetve engedélyhez kötését

• az akár két évre szóló kirendelések lehetőségét, mely családokat tesz tönkre, és az orvos minden más tevékenységét (ide értve a szakvizsga, egyéb képzettség megszerzését) súlyos módon hátráltatja

• az átvezénylés lehetőségét, mely érdemi bértárgyalás nélkül teszi lehetővé az orvosok munkáltatók közötti csereberéjét."

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink