• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magyar traumatológia: nem mese, valóság

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A legmodernebb eljárások megismeréséhez nem kell több száz kilométert utazni, itthon is meg lehet tanulni.

Hormonokkal elért csontgyógyulás, aggyal irányított biológiai műláb - mindez hihetetlenül hangzik, pedig nem elképzelhetetlen, hogy 50 év múlva a traumatológiában bevett kezelések lesznek. A mai traumatológiai eljárások, technológiák ugyanúgy a mese birodalmába tartoztak fél évszázaddal ezelőtt, amikor a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) megalakult. A csütörtökön kezdődött háromnapos jubileumi tanácskozáson van tehát mit megbeszélni.

Nemcsak a traumatológiai technológiák, eszközök fejlődtek rohamosan az utóbbi évtizedekben, hanem az is egyértelművé vált, hogy a korábban elkülönülten működő orvosi szakmák nem tudnak egymás nélkül hatékonyan gyógyítani, szükség van az együttműködésre - mondta Flóris István, az MTT főtitkára, a Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa a konferencia nyitónapján, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Különösen igaz, ez a sürgősségi és ortopédiai szakmákra, utóbbiból már közös szakvizsgát is lehet tenni - tette hozzá.

Az óriási fejlődést továbbképzésekkel kell követnie a szakmának, amelyre akár ezen a mostani 50 éves jubileumi tanácskozáson is lehetőség nyílik, hiszen a hazai nagynevű szakemberek mellett sikerült meghívni a világ 15 elismert szaktekintélyét, akik a három nap alatt a traumatológia legmodernebb elméleti és gyakorlati ismereteiről tartanak előadásokat. Sőt a tanácskozás helyszínén a résztvevők több új technikát a gyakorlatban ki is próbálhatnak.

Erről Detre Zoltán, a János kórház orvosigazgató-helyettese, a kongresszus elnöke beszélt, aki hangsúlyozta: nem kell tehát több száz kilométert utaznia és rengeteget fizetnie a hazai szakembereknek ahhoz, hogy megismerjék a legújabb eredményeket.

Hangody László, az Uzsoki Kórház osztályvezető főorvosa, a kongresszus másik elnöke is arról beszélt, hogy a magyar baleseti sebészet mindig lépést tartott a nemzetközi trendekkel, jó kapcsolatokat ápolt különösen a német, az osztrák és a svájci szakmával. Most sincs ez másképp: a magyar traumatológusok ismerik és alkalmazni is tudják a legmodernebb módszereket.

Turchányi Béla, az MTT elnöke ehhez hozzátette, hogy a rohamos technológiai fejlődés mellett azért meg kell találni azt az ideális állapotot, amelyben mindenki, mindenhol a neki megfelelő ellátást kapja. Ehhez olykor kompromisszumot kell kötni.

A szakmát érintő problémákról a társaság vezetői kérdésekre válaszolva elmondták, ezt a területet is érinti a szakemberhiány, hiszen a magyar traumatológusok csaknem negyede külföldön dolgozik (200 határon túl, 650 itthon). Detre Zoltán szerint legalább másfél-kétszer ennyi traumatológusra lenne szükség, de problémát okoz a szakszemélyzet hiánya is.

A finanszírozással kapcsolatban Hangody László megjegyezte, hogy jó lenne, ha a baleseti sebészet mentesülne a teljesítményvolumen-korlát alól, Turchányi Béla szerint pedig azt a tényt is érdemes elemezni, hogy egy ipari csavarhoz képest egy orvosi miért kerül tízszer annyiba.

Legolvasottabb cikkeink