• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarország az európai védőoltás-politika élvonalában

Egészségpolitika 2018.12.10 Forrás: MTI-OS
Magyarország az európai védőoltás-politika élvonalában

Magyarország azon kevés országok egyike, amelyiknél a 2020-ra szóló kanyaró elleni átoltottsági cél már teljesül.

Az egészségügyi miniszterek december 7-i Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi (EPSCO) Tanács brüsszeli ülésén a miniszterek elfogadták a védőoltással leküzdhető betegségekkel kapcsolatos tanácsi ajánlást - tudatta az Emmi közleményben.

A magyar delegációt az Emberi Erőforrások Minisztériumát képviselve Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár vezette, aki elmondta, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely esetében az ajánlás által 2020-ra előirányzott 95%-os kanyaró elleni átoltottsági cél már teljesül. Az ajánlás olyan felhívásokat címez a Tagállamok és az Európai Bizottság részére, amelyek által megfelelő végrehajtás esetén biztosítható lesz a lakosság megfelelő védelme. A miniszterek vitát folytattak le a védőoltásellenességgel kapcsolatban is. Miközben a védőoltások előnyei kapcsán a tudomány területén nincs vita, az oltóanyagokkal kapcsolatos bizalmatlanság folyamatosan nő. Mindezért nagyon fontos, hogy világos üzenetekkel tudjuk bemutatni a védőoltások előnyeit. Magyarországon a kötelező oltási rendszert a vakcinák ingyenes elérhetősége és a területi védőnői szolgálatok támogató szerepe egészíti ki, és ez járul hozzá a magas átoltottsági arányokhoz, amellyel hazánk Európa legjobbjai közzé tartozik.

Az Európai Bizottság bemutatta az OECD által a közelmúltban publikált Health at a glance jelentést. Horváth Ildikó elmondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének növelése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma felterjesztette, a magyar kormány elfogadta az öt nemzeti egészségügyi programot, az onkológia, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi megbetegedések, a mentális egészség és a gyermekgyógyászat területén. Emellett döntés született az alapellátás és a sürgősségi ellátás koncepciójának elfogadásáról. Az ülésen az Elnökség többek között tájékoztatta a tagállamokat az egészségügyi technológiaértékelési rendelettervezet tárgyalásáról, amelynek során a tagállamok a közös klinikai értékeléssel kapcsolatos rendelkezéseket tekintették át. A miniszterek meghallgatták Spanyolország és Dánia tájékoztatását is, amelyben a Bizottság kapott felhívást az orvostechnikai rendeletek időbeni alkalmazhatóvá tétele érdekében, különös tekintettel az innovatív, és a határterületen lévő eszközökre.

A tanácsülés margóján Horváth Ildikó kétoldalú egyeztetést folytatott le Sorina Pintea román egészségügyi miniszterrel, és kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a jövőben számos területen fokozni lehet az egészségügyi együttműködést a két ország között. Az államtitkár a napirenden lévő uniós egészségügyi dossziékról egyeztetett Vytenis Andriukaitis egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztossal, valamint találkozott Maggie de Block belga egészségügyi miniszterrel és James O’Shaughnessy brit egészségügyi államtitkárral is - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink