• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Magyarországi járvány: kikerülhetetlen a negyedik hullám

Egészségpolitika 2021.06.25 Forrás: Weborvos Szerző:
Magyarországi járvány: kikerülhetetlen a negyedik hullám

Egy kevésbé hatékony vakcinával beoltott emberben könnyen kifejlődhet egy olyan variáns, amely ellenálló az oltóanyagokkal szemben.

A Magyarországhoz hasonlóan átoltott országok tapasztalatai és a tudományos modellszámítások alapján kikerülhetetlen a negyedik hullám hazánkban is. Sőt, úgy tűnik, a jelenlegi vírusvariáns kéthetente megduplázza a fertőzöttek számát, és a becslések szerint dupla halálozási rátával terjed. Mindez a csütörtöki Medicina konferencián hangzott el, amelyen már személyes jelenlét mellett lehetett átlapozni a korábban online bemutatott 2020-as Medicina Évkönyvet, és személyesen lehetett gratulálni a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt egészségügyi intézmények képviselőinek is.

A konferencián Vattay Gábor egyetemi tanár, az ELTE TTK Fizikai Intézetének munkatársa bemutatta, milyen fizikai képletek alapján modellezték már a korábbi járvány hullámok lehetséges kimenetelét. Az adatok és a képletek segítségével meglepő pontossággal lehetett kimutatni például, hogy az első hullám idején milyen hatással volt a nagy családi összejövetelekkel zajló húsvét a fertőzésszámra illetve a halálozásokra: a szakember szerint plusz 200 áldozatot követelt ez az ünnep.

A professzor előadásában elmondta: a második hullámnál a modellek pontosan megmutatták, hogy az iskolai őszi szünet idején hirtelen megállt a halálozásszám-emelkedés. Tehát ez azt jelenti, egy egyértelmű összefüggés van az iskolák látogatása és a fertőzés terjedése között. A modellek az iskolák jelentős szerepét a járványban a harmadik hullámnál is bizonyították.

Vattay Gábor a várható kilátások kapcsán több a magyarországi átoltottsághoz hasonló védettségű ország példáját is bemutatta. A hírek szerint például Izraelben és Angliában, ha alacsony szinten is, de elindult egy újabb hullám. Az adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma 15 naponként duplázódik, és hiába remélik, úgy tűnik, ez nem egy véletlen esetszám emelkedés, hanem egy tendencia.

A számítások alapján ott is, ahol a lakosság 60 százaléka be van oltva, fele-fele arányban mRNS illetve nem mRNS vakcinával, nagyon sokan lesznek kitéve az új járványhullámnak. Egyrészt a 40 százalék egyáltalán nem beoltott lakosság, plusz az új mutánsnak kevésbé ellenálló vakcinákkal beoltottak 15 százaléka és az mRNS-oltóanyaggal beoltottak közül is legalább 6 százalék. Ezt összeadva kiderül, hogy hogy hiába a nagy átoltottság a lakosság 61 százaléka védtelen az új fertőzéssel szemben – derült ki a fizikus kivetített ábráiból.

A professzor azt is elmondta, bár nagyon fontos az oltás, a kevésbé hatékony vakcinák beadása veszélyforrás lehet. Ugyanis, a vírus az emberben számtalan mutánst képez, és egy kevésbé hatékony vakcinával beoltott emberben könnyen kifejlődhet egy olyan variáns, amely ellenálló az oltóanyagokkal szemben.

Legolvasottabb cikkeink