• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már mától megszüntetik a látogatási tilalmat a kórházakban

Egészségpolitika 2021.05.21 Forrás: MTI
Már mától megszüntetik a látogatási tilalmat a kórházakban

Ha a beteg állapota és az időjárás megengedi, a kórház szabadtéri területén többen is meglátogathatják a betegeket.

A pünkösdi hétvégére való tekintettel hétfő helyett már péntektől részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes az operatív törzs döntéséről elmondta: bizonyos korlátozó intézkedések érvényben maradnak. Továbbra sem látogatható koronavírus-fertőzött, egy beteghez naponta egy látogató mehet be, legfeljebb egy órára, a maszkviselés a kórházak egész területén kötelező, és a belépéskor testhőmérséklet-mérést kell végezni.

A látogatónak érvényes védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia - tette hozzá.

Közölte, ha a beteg állapota és az időjárás megengedi, a kórház szabadtéri területén többen is meglátogathatják a betegeket.

Az osztályvezető ismertette: folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, az aktív fertőzöttek száma 110 ezerre csökkent, már csak 1645 beteget kezelnek kórházban, és 195-en vannak lélegeztetőgépen.

Csütörtökön 657 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 801 025-re nőtt a fertőzöttek száma. 47 beteg meghalt, az elhunytak száma 29 427-re emelkedett.

A járvány harmadik hulláma elvonulóban van, köszönhetően a magas átoltottságnak és a védelmi intézkedéseknek. Már 4 898 866-an kaptak védőoltást, 2 886 292 ember pedig immunizáltnak tekinthető - mondta.

Kitért arra, hogy www.eeszt.gov.hu oldalon még mindig lehetőség van oltási időpontfoglalásra, az oltásra várók Pfizer-, kevés AstraZeneca-, Szputnyik, illetve Sinopharm-vakcinára jelentkezhetnek. Arra kérte azokat, akik még regisztráltak, tegyék meg, és éljenek az oltás lehetőségével.

Beszélt arról is, hogy a pünkösdi hétvégén számos kültéri programot lehet szervezni. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a higiénés szabályok fontosságára, arra, hogy mindenki csak egészségesen menjen közösségbe, és kültéren is meg kell tartani a másfél méteres távolságot, a kézhigiénés, a köhögésre, tüsszentésre vonatkozó szabályokat.

Egy nő vállát leszorítja az asszisztens, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával Boiskó Sándor címzetes főorvos kállósemjéni háziorvosi rendelőjében 2021. május 21-én. MTI/Balázs Attila

 

Döntött az operatív törzs az újraindítás újabb fokozatáról

Az ötmilliomodik beoltott után lép életbe az újraindítás újabb fokozata - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf elmondta, hogy - egyebek mellett - megszűnik a kijárási tilalom, az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása, valamint a közterületi maszkviselés kötelezettsége.

A részleteket szabályozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben fog megjelenni - tette hozzá a szóvivő.

"Az, hogy idáig eljuthattunk, mindannyiunk eredménye" - fogalmazott Gál Kristóf, majd a rendőrség nevében megköszönte a lakosság együttműködését, türelmét és megértését. Elmondta, a fennmaradó kevés korlátozáshoz továbbra is kérik az emberek eddig tapasztalt fegyelmezettségét, mivel "csak így őrizhetjük meg az eddig elért eredményeket".

A szóvivő a csütörtöki rendőri intézkedésekről szólva elmondta, hogy a rendőrök országszerte 450 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása, 68 esetben pedig az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése miatt.

Az elmúlt napon a rendőrök 38-szor intézkedtek Magyarországon átutazókkal szemben a szabályok megszegése miatt - ismertette. Jelenleg 16 209 ember van hatósági házi karanténban.

Legolvasottabb cikkeink