• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Márciustól hatályos és kötelező Protézis Regiszter

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az EMMI rendelete pontosan szabályozza, kiknek, milyen adatokat kell szolgáltatniuk.

Megjelent az emberi erőforrások minisztere 5/2016. (II. 29.) EMMI rendelete az egyes protézisekkel kapcsolatos beavatkozások bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről a Magyar Közlöny 2016./26. számában.

 
A Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regisztert (a továbbiakban: Protézis Regiszter) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működteti.


A rendelet szabályozza az ellátók adatszolgáltatási kötelezettségét, annak tartalmát, módját, határidejét, valamint az adatok védelmét. Az adatszolgáltatást a csípő- és térdízületi endoprotézis beültetésével és eltávolításával kapcsolatos valamennyi műtéti beavatkozás vonatkozásában önállóan kell teljesíteni, például az egy időpontban végzett protézis kivétel és ismételt beültetés esetében is.


Az adatkezelési előírások betartásáért az egészségügyi szolgáltatónál működő adatvédelmi felelős, annak hiányában az adatszolgáltató orvos felelős. Az adatszolgáltatás végrehajtásáért és az adatközlés teljességéért az egészségügyi szolgáltató vezetője felelős. A Protézis Regiszter részére továbbított adatok hitelességéért az adott beavatkozást végző orvos felelős.
A Protézis Regiszter részére jelentett adatoknak egyezniük kell a beteg egészségügyi dokumentációjában szereplő adatokkal, valamint az OEP-nek megküldött teljesítmény jelentés vonatkozó adataival.


A működtető szerv személyazonosításra alkalmatlan módon, statisztikai célból minden naptári félévet követő hónap utolsó napjáig adatszolgáltatást teljesít az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ortopédia tagozatának, Traumatológia és kézsebészet tagozatának, valamint a Fizikális medicina, rehabilitáció és gyógyászati segédeszköz tagozatának, továbbá az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnak (ENKK) és az egészségügyért felelős miniszternek.


A szakmai kollégium felsorolt tagozatai a beavatkozások eredményességének és minőségének szakmai értékelése érdekében a tárgyévet követő év május 31-éig jelentést készítenek az egészségügyért felelős miniszternek, az OEP-nek, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az ENKK-nak, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ részére.


A rendelet mától hatályos, s az első adatszolgáltatást 2016. július 1-jétől kell teljesíteni.