• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Margit Nap a Szent Margit Kórházban

Egészségpolitika 2021.06.10 Forrás: Weborvos Szerző:
Margit Nap a Szent Margit Kórházban

„Az ő kórházuk, és nem csupán egy a sokból” – dr. Nagy Mihály főigazgatóval beszélgetett a Weborvos.

Főigazgató úr, 100 napja irányítja a budapesti Szent Margit Kórházat. Hogyan látott munkához és milyen eredményeket ért el?

Leginkább meglepetéssel, pozitív élményekkel töltöttek meg az első hetek. Ahogy elkezdtem dolgozni, rájöttem, hogy a Szent Margit Kórház nagyon hasonlít egy korábban általam vezetett intézményre. Ugyanaz a kellemes városi kórházi hangulat, ugyanaz az elkötelezettség, jó emberek mindenfelé. Emberléptékű intézmény, és ugyanannyira igaz ez a menedzsmentre és egymáshoz közel álló kollégákra is. A családias jelleget az első pillanatban éreztem, és magával is ragadott.

Jobb egy ilyen kórházban dolgozni?

Nem hoznék arról döntést, hogy mi a jobb vagy rosszabb. Azért élmény egy ilyen intézményt vezetni, mert az egészégügy alapvetően empátiára épülő tevékenység. Még az egyetemen úgy tanultuk professzorainktól, idősebb tanárainktól, hogy 50%-ban az emberségünk és 50%-ban a tudomány gyógyít. Itt ezt a kollégákon, a kolléganőkön és a környezeten rögtön érezni, ahogy belép az ember – akár betegként, akár főigazgatóként.

Hamar megszokta egymást a főigazgató és az intézmény?

Az első feladat a helyi szokások, az emberek, a bevált és működő eljárások megismerése volt. Amikor megérkeztem, egyedül jöttem, nem hoztam senkit. A pandémia harmadik hullámának közepén, az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése előtt egy héttel, február 21-én érkeztem. Egy több hónapja komoly túlterhelésben, szinte állandó szolgálatban lévő csapat élén találtam magam. A kollektíva emberi és lelki tartalékai a tartós túlterhelés miatt a határon voltak. Mindenki lelkiismeretesen tette a dolgát, már hónapok óta és mindent beleadva. COVID-ellátók voltunk, 150 COVID-ágyat és 15 COVID-intenzív ágyat működtettünk, és mind a mai napig fenntartunk néhány ágyat, de már csökkentett létszámban.

Január eleje óta oltópontként is működtünk, pont a napokban értük el az 50.000 vakcinás határt. Emellett működtettük a sebészetet, szülészet-nőgyógyászatot, belgyógyászatot, művese ellátást és az onkológiai kezeléseket. Amikor az elektív beavatkozást országszerte leállították, mi is leálltunk, de az akut tevékenységet minden területen elvégeztük.

Mikor tértek vissza a normális állapotba, és milyen megnyugvást hoz a kórház ünnepe, a Margit Nap?

Május közepén kezdtünk részlegesen visszatérni a normál tevékenységhez, a megjelent miniszteri utasítást követően. A Margit-napnak hagyománya van Kórházunkban, 2013 óta ünnepeljük. Az ünnep egyedisége, hogy egészségügyi dolgozóként önmagunkról nem a hagyományos Semmelweis-napon emlékezünk meg, hanem az intézmény névadója, Szent Margit neve napján. A neveknek mindig súlyuk van, épp ezért a névadó eredete után kutattunk, mert két verzió is létezik. Az tény, hogy az Intézményt 1897. 10. 31-i felavatásakor már Szent Margit Kórháznak hívták. Mivel IV. Béla királyunk lányát csak 1943-ban avatták szentté, elképzelhető, hogy egy másik Margit, az anyai ágon az Árpád-házhoz kapcsolódó, skóciai Szent Margit királynő után kaphatta Kórházunk a nevét, akit már 1261-ben szentté avattak. Mindegy is, hogy Intézményünk mely nagyszerű történelmi személy után viseli ezt a nevet, mind a két nőalak kivételes és példaértékű életet élt. Árpád-házi Szent Margitot a keresztények az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképének tekintik. A legalacsonyabb rendű munkát is szívesen végezte, és a legrosszabb ruhákban járt. Napjait munkában, éjszakáit imádságban töltötte. Skóciai Szent Margitot Skócia népe hálás szeretettel tisztelte, aki templomokat és kolostorokat építtetett, és minden nyomorúságos szenvedőn segített. Az irgalmasság tetteinek gyakorlásával emléket állított az emberek szívében. Ezen örökségek mentén, büszkén viseli Kórházunk a Margit nevet.

Mit jelent a Margit Nap a kórházi közösség számára?

A Margit-napi ünnepség igazából hagyományosan két eseményből áll össze:

-          Május utolsó hétvégéjén Családi-napot tartunk, melynek keretében szabadtéri főzőversenyre, játékos vetélkedőkre és táncos mulatságra kerül sor szabadtéren. Számunkra ez a nap az összetartozást, együttlétet és önfeledt szórakozást jelenti.

-          A protokolláris rendezvényt Kórházunkban tartjuk, melynek kapcsán az előző év teljesítményét saját berkeinken belül értékeljük és díjjal, kitüntetéssel, előléptetéssel köszöntjük az egyén kiemelkedő teljesítményét a közösségen belül. Ezen rendezvényen búcsúztatjuk el nyugdíjba vonuló kollégáinkat is.

Az elmúlt évek hagyományos rendezvényeinek megtartását sajnos a pandémiás járványhelyzetre tekintettel idén nem áll módunkban a megszokott formában megrendezni.

Az elmúlt időszak igencsak próbára tette Kórházunkat, és azt tudom mondani, hogy minden dolgozó a saját területén becsülettel helytállt. Ennek elismeréseként mindenkit egyöntetűen köszönet illet, így idén nem lehet csak egy-egy embert kiemelni és dicséretben részesíteni,

Június 10-én ünnepséget tartunk Intézményünkben, a hó végén pedig egy kulturális eseményt szervezünk a Kórház munkatársai és családtagjaik részére.

Milyen jövőkép vár a Szent Margit Kórházra?

A legfontosabb üzenet ma az, hogy a Szent Margit Kórház a jelenlegi struktúrában hosszú távon és önállóan megmarad. Az óbudai lakosok számára nagyon fontos a Szent Margit Kórház, a vonzáskörzetet, a fővárosi kerületeket és a Dunakanyarig tartó járásokat minél szélesebb körben próbáljuk kiszolgálni. A fő profil a belgyógyászat több ága, a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat, az onkológia, a rehabilitáció. Fejlődésneurológiai osztályunk országos ellátási területű, és országos jelentőségű a saját fenntartású művese ellátásunk is. Természetesen megkerülhetetlennek tartjuk a centrumkórházak szerepét az akut ellátásban, de a Szent Margit Kórház abban különleges, hogy ami egy klasszikus városi kórház fő profilja, azt magas színvonalon műveljük. A centrumkórházakban számos speciális ellátást és magas műszerezettséget igénylő szakmát kell végezni, de a klasszikus városi kórház feladatkörét mi minőségi szinten tudjuk ellátni.

Milyen fejlesztéseket terveznek?

Éppen folyamatos felújítás zajlik nálunk: a betegellátás területe folyamatosan szépül, a folyosók, a lépcsőház, a kubatúra egyre jobb és minőségi hatást nyújt. Középtávon, a részterületeken szeretnénk osztályainkat megerősíteni, olyan speciális beavatkozásokat bevezetni, amelyre szakmailag és technikailag is képes az intézmény. Erősíteni szeretnénk az egynapos sebészeti tevékenységet, szeretnénk létrehozni egy sürgősségi betegfogadó helyet, ez a lakosság számára nagyon fontos lenne. Rehabilitációban elindult a közös gondolkodás egészségügyi régiónkban, a visegrádi Szent Kozma és Szent Damján Rehabilitációs Szakkórház, az ÉKC Szent János Centrumkórház és a Szent Margit Kórház között. Jól felépített funkciómegosztásban gondolkodunk, a rehabilitációt új alapokra helyezzük. Közösen, úgy, hogy mindhárom intézménynek megvan a feladata ebben, és az együttműködésnek feltétlen előnye lesz, hogy a hosszú hetek óta zajló közös gondolkodás eredménye a betegeink számára fog mérhető előnyökkel járni, például a betegek ellátási útja egyértelműbb, leszervezettebb, gyorsabb lesz majd. A lakossághoz közel álló múlttal, jelennel és jövővel rendelkező, klasszikus értelemben vett betegközeli városi kórház voltunk mindig is, ezt így is szeretném megtartani. Úgy észleljük, és a környékbeli lakosok is úgy gondolják, hogy a Szent Margit Kórház az övék. Azért dolgozunk, hogy a jövőben is így legyen: az ő kórházuk legyünk, és nem csupán egy a sokból. (A nyitóképen Dr. Nagy Mihály főigazgató)

Legolvasottabb cikkeink