• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mától él a spanyol modell

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Egyelőre nincs végleges gyógyszerlista, a gyártók ezután döntenek arról, mit lépnek.

Mától bevezetnek egy újabb, spanyol modellként elnevezett gyógyszertámogatási eszközt: olyan originális készítményeket érint, amelyek 2006-ban kerültek a piacra, a tb befogadta őket, nincs generikus megfelelőjük, illetve ezer forintnál drágábbak.

A második Széll Kálmán Tervben még hatósági árcsökkentésként tervezett eszköz sikerült némileg „megszelídíteniük" a gyártóknak, az elfogadott jogszabály szerint ugyanis támogatásarányosan kell tíz százalékot fizetniük a Pénztárnak – a már egyébként is kiszabott húsz százalék felett.

Mint korábban megírtuk, az OEP kalkulációi szerint az induláskor 532 gyógyszer kerülhet a körbe, s idén 850 millió forint (az év vége felé esedékes a befizetési kötelezettség), 2013-ban 5,8 milliárd, 2014-ben 7,4 milliárd forint megtakarítást hozhat az újabb gyógyszerpiaci intézkedés.

Egyelőre azonban nem tudják az innovatív gyártók, mi alapján számol az OEP, ugyanis még a végleges lista sem alakult ki, vagyis az, hogy pontosan mely gyógyszerek tartozzanak az intézkedés hatálya alá. Erről információink szerint a héten is egyeztetnek az érintettek.

A megjelent jogszabály számos problémát vet fel: például van olyan termék, amelynek más volt a kiszerelése 2006 előtt és más 2006 után, így egyelőre nem tudni, hogy a befizetési kötelezettség érinti-e az új kiszerelésű gyógyszert is. Olyan problémákat sem tisztáztak, miszerint ugyan befogadta a társadalombiztosítás a gyógyszert, de nulla százalékos kulccsal, azaz valójában nem kapott támogatást, így évekig alig fogyott, majd később bizonyos mértékű tb-támogatáshoz jutott, ám így sem tudta kitermelni hat év alatt az innováció költségét. Ez utóbbi probléma több terméknél is fennáll, ugyanis nem véletlenül kap általában 10-12 év szabadalmi oltalmat egy-egy medicina: ez az időtartam szolgálja az innováció megtérülését.

A végleges lista megjelenését várják a gyártók, mert igazából minden ezután dől el. Vagyis az, hogy mit lépnek: hagyják-e a terméküket a piacon, vagy kivonják a tb-támogatásból, ami után megfizethetetlenné válik a betegek többsége számára. A hatósági árcsökkenés kivédésével az azonnali kapitulációt sikerült időben elhúzni, vagyis a tömeges kivonást elkerülni. Ezután döntenek arról is, milyen kapacitásokat hagynak meg, lesz-e leépítés a gyártóknál, hogyan alkalmazkodnak az újabb intézkedéshez.

Mint lapunkban már többször megírtuk, a spanyol modell félrevezető elnevezés, ugyanis az egy koherens gyógyszertámogatási intézkedéssorozat, amelyet az első gazdasági válság idején több év alatt vezettek be Spanyolországban. Az eszközök között szerepel a generikus termékek 25 százalékos általános árcsökkentése, az általános 7,5 százalékos rabatt bevezetése, az általános elvű hatóanyagalapon történő gyógyszerfelírás, az OTC termékként elérhető gyógyszerek támogatásból történő kivezetése. Spanyolországban a szabadalmi oltalommal védett termékek körében a tíz évnél régebbi gyógyszereknél összesen tizenöt százalékos rabattot írnak elő, míg a tíz évnél fiatalabb gyógyszereket csak az általánosan bevezetett 7,5 százalékos rabatt sújtja épp az innováció védelme érdekében.

Augusztus 1-től hatályos: változás a közgyógyellátásban is