• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarországon is elkezdődik az európai egészségfelmérés

Egészségpolitika 2019.09.16 Forrás: MTI
Magyarországon is elkezdődik az európai egészségfelmérés

Többek között lesznek kérdések az alkoholfogyasztásról, az egészségügyi ellátás igénybevételére, a gyógyszerszedési szokásokról.

Magyarországon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés (ELEF); a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai szeptember 16. és december 16. között 510 település lakosainak válaszát várja.

Tokaji Károlyné, a KSH egészségügyi statisztikai osztályának vezetője a témáról hétfőn tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta, ezt az egészségfelmérést harmadik alkalommal végzik el az európai uniós országok lakosainak körében. Magyarországon több mint tízezer, 15 évesnél idősebb embert választottak ki véletlenszerűen, ők interneten vagy kérdezőbiztosok segítségével válaszolhatnak a többi között az egészségi állapotra, a testmozgásra, az alkoholfogyasztásra, a táplálkozásra, az egészségügyi ellátás igénybevételére, a gyógyszerszedési szokásokra, az élet- és munkakörülményekre vonatkozó kérdésekre.

A szakember kiemelte, az ötévente elvégzendő felmérés célja, hogy rendszeres és megbízható adatok legyenek az unió lakosainak egészségi állapotáról, problémáiról, életmódjáról. A felmérés egységes módszertannal és kérdőívvel történik minden országban, így az eredmények nemzetközi összehasonlításra alkalmasak. A válaszadás önkéntes, a kérdezőbiztosok minden esetben fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és a kiválasztott települések/kerületek jegyzőit is értesítették a felmérésről. Tokaji Károlyné elmondta azt is, hogy a KSH az adatokat bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célra, összesítve és az egyéni azonosítást kizárva használja fel.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója arról beszélt, hogy az egészségfelméréshez kapcsolódóan az intézet táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatot indít. Ennek célja a táplálkozási szokások megismerése, a kockázati tényezők azonosítása, a változások és a fizikai aktivitás nyomon követése - mondta.       

Az egészségfelmérés eredményeit jövő tavasszal, a nemzetközi összehasonlító adatokat a jövő év végén publikálják, a tagállami adatokat pedig 2020 év végén teszik nyilvánossá.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink