• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Endokrinológiai kisokos- mi mit jelent?

Egészségmagazin 2019.09.16 Forrás: Budai Endokrinközpont
Endokrinológiai kisokos- mi mit jelent?

Napjainkban egyre több embernél diagnosztizálnak különböző hormonzavarokat, így érdemes tisztában lenni néhány fogalommal.

Az endokrinológiai a belső elválasztású mirigyekkel és azok zavaraival foglalkozó tudományág. Napjainkban egyre több embernél diagnosztizálnak különböző hormonzavarokat, így érdemes tisztában lenni néhány fogalommal, rövidítéssel, melyek a leggyakrabban bukkannak fel a betegek életében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ezeket szedte össze.

Belső elválasztású mirigyek

A szervezet hormonjait mirigyek termelik. Ezen mirigyeknek 2 fő csoportját különböztetjük meg: léteznek külső elválasztásúak (exokrin) és belső elválasztású mirigyek (endokrin). A hormonok lényegében a testünk mozgatórugói, így igen változatos tüneteket okozhatnak azok zavarai (ráadásul a generált problémák lehetnek enyhék és igen súlyosak is).  A belső elválasztású mirigyeink a következők: Pajzsmirigy, agyalapi mirigy (hypophysis), hypothalamus, mellékvese, hasnyálmirigy szigetsejtjei, petefészek, here, mellékpajzsmirigy.

OGTT

Terheléses vércukorvizsgálatot jelent, mely során megvizsgálják az éhomi, 60 és 120 perces glükóz értékeket. Segítségével diagnosztizálásra kerülhet a diabetes, különböző prediabetes-es állapotok. Ha a vizsgálatok kiegészülnek az inzulin értékekkel is, úgy IR (inzulinrezisztencia) fennállására is fény derülhet, melyet szintén kezelni szükséges.

T3, T4, TSH

Ezek a legfontosabb hormonok, melyek a pajzsmirigy funkcióiról adnak pontosabb képet. A T3 és a T4 a pajzsmirigy hormonjai, míg a TSH a pajzsmirigy stimuláló hormon- ez serkenti a T3 és a T4 termelődését. Sok helyen csupán a TSH szintjét mérik, ám pontos diagnózist a T3 és a T4 birtokában lehet mondani. A legjobb, ha mindezt kiegészíti az ATPO szintjének ellenőrzése is, ami esetleges gyulladásra, autoimmun folyamatokra utal.

Hipofízis

A hipofízis az agyalapi mirigyet jelenti. A belső elválasztású mirigyek karmesterének is nevezik, hiszen számos hormon termelésére hatással van. Hátsó és elülső lebenye is termel hormonokat: a hátsó oxitocint és vazopresszint, míg az elülső jóval többet (TSH, prolaktin, LH, FSH, növekedési hormon, ACTH). A hipofízis gyakori betegsége a hipofízis daganat (ez jóindulatú is lehet). Növekedési zavarok, teherbeesési problémák, indokolatlan tejcsorgás, pajzsmirigyzavarok jelezhetik a problémát- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

PCOS

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) az az állapot, amikor a petefészekben több apró ciszta keletkezik. Ekkor nem jön létre domináns tüsző, helyette több kisebb-nagyobb ciszta. Az egyik leggyakoribb női endokrin zavar, és hátterében gyakran inzulinrezisztencia áll. Tünetei közt meddőség, menstruációs zavarok, pattanások, fokozott szőrösödés és hajhullás figyelhető meg. Kezelése életmódterápiával és/vagy gyógyszerrel történik.

Pajzsmirigy szcintigráfia

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájánál van szerepe. Izotópvizsgálatnak is nevezik, melynek során a mirigy működését, szerkezetét vizsgálják. Ekkor radioaktiv izotópot intravénás injekcióval juttatnak be, és azt figyelik, milyen intenzitással épül be. Segítségével elkülöníthetők egymástól a meleg és a hideg göbök, továbbá megfigyelhető az autoimmun Basedow-kór is. 

Legolvasottabb cikkeink